Απέναντι στη Red Bull RB8 δε σου φτάνουν τα 1.001 PS [video]

Απέναντι στη Red Bull RB8 δε σου φτάνουν τα 1.001 PS [video]

Πώς κοντράρονται δύο ταχύτατα γερμανικά σούπερκαρ απέναντι σε ένα μονοθέσιο που έχει κερδίσει πρωτάθλημα στην F1;

Red Bull RB8

O Mat Watson από το κανάλι Carwow προσπαθεί να απαντήσει ένα ερώτημα που έχει περάσει από το μυαλό κάθε βενζινοαίματου. Τι θα συμβεί αν στη γραμμή εκκίνησης της F1 παραταχθούν κάποια από τα ταχύτερα μοντέλα παραγωγής; Επέλεξε την πρωταθλήτρια Red Bull RB8 για να αποσαφηνίσει την απορία μια και καλή.

Απέναντί της βρίσκεται καταρχάς η Porsche 918 Spyder. Με ατμοσφαιρικό V8 4,6 lt με 608 PS τοποθετημένο στο κέντρο, η αρωγή του ηλεκτροκινητήρα ανεβάζει τη συνδυαστική απόδοση στα 887 PS και τα 1.280 Nm ροπής. Έχοντας να κινήσει 1.674 kg, η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι κάτω από 2, στο 1,89.

Εκτός από το γερμανικό σούπερκαρ, το μονοθέσιο θα πρέπει να ανταγωνιστεί και μια Bugatti Veyron του 2006. Ο W16 κινητήρας με τα τέσσερα τούρμπο αποδίδει 1.001 PS και 1.250 Nm από 8,0 lt. 

Red Bull RB8

Το βάρος που ανακοινώνεται είναι 1.888 kg, αν κι αυτή η μέτρηση δεν περιλαμβάνει τα απαραίτητα υγρά. Σε πραγματικές συνθήκες, η Veyron ξεπερνά τους δύο τόνους. Η αναλογία κιλών ανά ίππο βρίσκεται -σε μια απίστευτη σύμπτωση- πάλι στο 1,89!

Απέναντί τους παρατάσσεται με ύφος η Red Bull RB8 που έχει κερδίσει τον τίτλο το 2012 με τον Sebastian Vettel. Σήμερα την οδηγεί ο Liam Lawson, εφεδρικός πιλότος της ομάδας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των Μεγάρων

Ο ατμοσφαιρικός V8 των 2,3 lt αποδίδει έως και 800 PS και με βάρος μόλις 700 kg, η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι στο 0,875, πάνω από δύο φορές καλύτερη από τα δύο οχήματα παραγωγής.

Red Bull RB8

Κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα, η Veyron ξεκινά πολύ νωχελικά, κάτι που ίσως εξηγείται από το ότι ήταν ακίνητη σε εκθεσιακό χώρο όλη την περασμένη χρονιά. Οι άλλοι δύο συμμετέχοντες όμως τα δίνουν όλα. Η Porsche κερδίζει αρχικά το προβάδισμα, αφήνοντας πίσω το μονοθέσιο της F1, αλλά σύντομα την προσπερνά κι ανοίγει τη διαφορά με εμφατικό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μετά το 2025 ο διάδοχος της Porsche 918 Spyder

Στη δεύτερη προσπάθεια, η Veyron δεν τα πάει καλύτερα. Το γαλλικό μοντέλο σχεδόν αρνείται να εκκινήσει. Ο συμπαθής Mat αναφέρει ότι εξαιτίας της ακινησίας, υπάρχει δυσλειτουργία στην εισαγωγή αέρα. Για τους άλλους δύο όμως, η χαοτική διαφορά στην αναλογία κιλών ανά ίππο δεν επιτρέπει στην 918 να απειλήσει το μονοθέσιο. 

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: Η Red Bull RB8 ολοκληρώνει το 1/4 του μιλίου σε 9,1", με την Porsche στη δεύτερη θέση στα 10". Η λαβωμένη Bugatti δεν καταφέρνει κάτι καλύτερο από τα 12,2". Υπό κανονικές συνθήκες, θα απειλούσε τον χρόνο της 918.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube