Όλα όσα γνωρίζουμε για το Renault Twingo EV των €20 χιλιάδων

Όλα όσα γνωρίζουμε για το Renault Twingo EV των €20 χιλιάδων

Με τιμή προ επιδότησης κάτω των €20.000, το νέο ηλεκτρικό Renault Twingo θέλει να επαναλάβει την επιτυχία της δεκαετίας του '90.

Renault Twingo EV

Η επερχόμενη τέταρτη γενιά του Renault Twingo στοχεύει στην προσιτή κατηγορία των EV πόλης κι υπόσχεται να μεταφέρει το πνεύμα του αυθεντικού στη σύγχρονη εποχή. Θα εκκινεί κάτω από το όριο των €20.000 κι η κυκλοφορία του στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται το 2026.

Ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου Renault Twingo είναι εμπνευσμένος σε μεγάλο βαθμό από το αρχέτυπο του 1992, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που το έκαναν αγαπητό. Αλλά σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο αεροδυναμικό αμάξωμα με πέντε πόρτες αντί για τρεις.

Κουκλίστικο, ευρύχωρο, ηλεκτρικό, κάτω από €20 χιλιάρικα. Τι άλλο να ζητήσεις για το δεύτερο όχημα της οικογένειας;

Το μοντέλο παραγωγής δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά, ειδικά μετά την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού αναφορικά με τη σχεδίαση του πρωτοτύπου.

Renault Twingo

Για λόγους μείωσης του κόστους, το μοντέλο παραγωγής θα περιλαμβάνει πιο ήπια χαρακτηριστικά, όπως απλούστερα γραφικά LED στους ημικυκλικούς προβολείς και τα πίσω φώτα, αλλά και μικρότερους τροχούς.

Φυσικά, αυτά δεν θα μείωσουν τη γοητευτική του εμφάνιση, ένα από τα σημαντικότερα όπλα του στον στίβο των πωλήσεων σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή.

Renault Twingo

Η Renault δεν έχει αποκαλύψει φωτογραφίες του εσωτερικού, αλλά κρίνοντας από άλλα μοντέλα, το Twingo πιθανότατα θα υιοθετήσει βιώσιμα υλικά. Το αστικό μοντέλο είναι ένα από τα επτά νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα εξελιχθούν και θα παραχθούν στην Ευρώπη από τη νεοσύστατη μονάδα Ampère του ομίλου Renault

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ampère, η νέα θυγατρική της Renault για EV και software

Λογικά θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα AmpR Small, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως CMF-BEV. Σε σύγκριση με το μηχανικά συγγενικό αλλά ελαφρώς μεγαλύτερο Renault 5 E-Tech, αναμένουμε ότι το νέο Twingo θα χρησιμοποιεί μικρότερη -άρα φθηνότερη- μπαταρία και λιγότερο ισχυρούς ηλεκτρικούς κινητήρες, τουλάχιστον στις βασικές εκδόσεις.

Renault Twingo

Αν και δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία αυτονομίας, η Renault υπόσχεται «τη χαμηλότερη κατανάλωση στην κατηγορία», της τάξεως των 10 kWh/100 km. Καθώς και μείωση κατά 75% στις εκπομπές CO2 σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής σε σύγκριση με το μέσο ευρωπαϊκό όχημα εσωτερικής καύσης που πουλήθηκε καινούργιο το 2023. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Renault Clio E-Tech 2023, ένα σκαλί πριν την πλήρη ηλεκτροκίνηση

Όσον αφορά την τοποθεσία παραγωγής, το σίγουρο είναι ότι θα βρίσκεται στην Ευρώπη. Κατά πάσα πιθανότητα στο εργοστάσιο του Novo Mesto στη Σλοβενία, όπως και το απερχόμενο Twingo και το Clio.

Renault Twingo

Η Renault υποσχέθηκε τιμή εκκίνησης κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των €20.000 κι αυτό είναι πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε μορφή επιδότησης. Αν βέβαια σε δύο χρόνια ισχύει ακόμα κάτι αντίστοιχο στις περισσότερες αγορές. 

Επιπλέον, το EV θα είναι διαθέσιμο για μίσθωση για λιγότερο από €100 τον μήνα. Όσοι μάλιστα ζουν στη Γαλλία κι είναι επιλέξιμοι στο πρόγραμμα «κοινωνικής μίσθωσης» της γαλλικής κυβέρνησης, θα μπορούν να το αποκτήσουν ακόμα φθηνότερα.

Renault Twingo

Το νέο Renault Twingo θα καταφτάσει στην αγορά όταν η κατηγορία των ηλεκτρικών πόλης θα είναι γεμάτη από ανταγωνιστικούς αντιπάλους σε δύο χρόνια από τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αποκτήστε το νέο ηλεκτρικό Citroën ë-C3 με €54 τον μήνα

Το ολοκαίνουργιο Citroen ë-C3 και το επερχόμενο Fiat Panda έχουν επίσης στόχο τα λιγότερα από €20.000, ενώ μένει να δούμε τι θα γίνεται και με τα κινεζικά ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι τότε. Επιπλέον, το λανσάρισμα του VW ID.1 έχει επιβεβαιωθεί για το 2025, ενώ η Hyundai, η Kia κι η Opel ετοιμάζουν ήδη για τις προτάσεις τους.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube