Γρίφος το νέο Volvo EX30 Cross Country

Γρίφος το νέο Volvo EX30 Cross Country

Οι Σουηδοί θα εμπλουτίσουν το 2024 την γκάμα του EX30, του νέου ηλεκτρικού αστικού SUV, με το Volvo EX30 Cross Country. Μοντέλο με πιο σκληροτράχηλα χαρακτηριστικά, κατά πώς λέει το όνομά του.

Η έκδοση Cross Country αποτελεί ιστορικό όνομα για τους Σουηδούς. Ντεμπουτάρισε το 1997 στο V70 XC, πέρασε διαδοχικά στο ασφάλτινο V90, στο κόμπακτ V40 και τέλος στο στέισον V60 που υπάρχει ακόμα στον κατάλογο. Και τώρα με το Volvo EX30 Cross Country εμφανίζεται σε ένα 100% ηλεκτρικό, παράγωγο του μοντέλου εισόδου στην γκάμα της Volvo, του EX30

Το Volvo EX30 είναι λοιπόν το μικρότερο SUV που κατασκευάστηκε ποτέ από τη Volvo με μήκος 4,23 m. Η σουηδική εταιρεία θα λανσάρει το 2024 μια σκληροτράχηλη εκδοχή του μοντέλου της, το Volvo EX30 Cross Country. Και μας το έδειξε σε ένα πρωτότυπο που ενσωματώνει τέτοιες αλλαγές και λεπτομέρειες, παραδοσιακές και άλλες, έτσι ώστε κανένας να μην έχει αμφιβολίες ότι πρόκειται για έναν πραγματικό off-roader. 

Παραδοσιακά τα Cross Country τοποθετούντι στην κορυφή της εκάστοτε γκάμας. Με την τιμή για το EX30 να κορυφώνεται στις €52.676, παίρνουμε μια ιδέα για το πού θα κινηθεί η τιμή του Volvo EX30 Cross Country

Volvo EX30 Cross Country

Μεγάλη απόσταση από το έδαφος, μεγάλοι τροχοί με ζάντες που μπορούν να φτάσουν έως και τις 20 ίντσες, μεταλλικές γλίστρες και ποδιές, ειδικά σχεδιασμένα μαρσπιέ, σκουρόχρωμο εμπρός και πίσω μέρος… Σύμφωνα με το μοντέλο που είδαμε κατά την επίσημη παρουσίαση του Volvo EX30 στις 7 Ιουνίου, φαίνεται μάλιστα ότι αυτή η έκδοση παίζει το φουλ το χαρτί του «παντοδαπού εδάφους» με την ανάλογη σχάρα στην οροφή.

Εάν η εσωτερική σχεδίαση φαίνεται να μην μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή του στάνταρ EX30, η σουηδική εταιρεία δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να είναι το εσωτερικό του Volvo EX30 Cross Country.

Volvo EX30 Cross Country

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία όμως ότι θα παραμείνει πιστή στο οικείο πνεύμα του Göteborg με νηφάλιa σχεδίαση και κορυφαίο φινίρισμα, με την έκδοση Cross Country να εστιάζει περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση παρά στο εσωτερικό, με μια πολύ πιο ήπια φιλοσοφία του δεύτερου έναντι της πρώτης.

Από το λανσάρισμά του το 2024, το EX30 θα κληρονομήσει τους δανεικούς ηλεκτρικούς κινητήρες από τα ξαδέρφια του smart #1 και Zeekr X από τον Όμιλο Geely στον οποίο ανήκει και η Volvo. Στο πρόγραμμα λοιπόν είναι δύο εκδόσεις κινητήρα με αντίστοιχη ισχύ 272 ίππων και 428 ίππων.

Volvo EX30 Cross Country

Το πρώτο θα είναι πισωκίνητο, ενώ το δεύτερο θα έχει ημί-μόνιμη τετρακίνηση, χάρη στην προσθήκη ενός επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα. Το Volvo EX30 Cross Country θα εφοδιάζεται μόνο με την ημί-μόνιμη τετρακίνηση, πιο πιστό στο πνεύμα του μοντέλου ή θα παίζει και το χαρτί της πίσω κίνησης με έναν μόνο κινητήρα;

Αξίζει που τίθεται το παραπάνω ερώτημα, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι ενώ οι εκδόσεις Cross Country ήταν αρχικά συνώνυμες με την τετρακίνηση AWD, αυτό δεν συνέχισε να συμβαίνει κι αργότερα. Με τα V40 και V60 Cross Country να διαθέτουν έκδοση με κίνηση μόνο στους δύο τροχούς. Επί του παρόντος πάντως, το V90 και το V60 είναι τα μόνα μοντέλα που στην έκδοση Cross Country διατίθενται μόνο σε τετρακίνηση.

Volvo EX30 Cross Country

Όσον αφορά την αυτονομία, το στάνταρ EX30 διατίθεται με δυνατότητα επιλογής δύο μπαταριών: Μια με ονομαστική χωρητικότητα 51 kWh με τεχνολογία LFP (ιόντων λιθίου) και μια δεύτερη από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο (NMC) που διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα 69 kWh.

Η αυτονομία είναι μεταξύ 344 και 480 km στον κύκλο WLTP ανάλογα με την μπαταρία. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το Volvo EX30 Cross Country θα είναι διαθέσιμο σε αυτές τις δύο διαμορφώσεις για να διατηρήσει χαμηλή βασική τιμή ή μόνο με τη μεγάλη μπαταρία για να προτάξει μεγάλη ακτίνα δράσης, ανάλογη της φιλοσοφίας του.

Volvo EX30 Cross Country

Όσον αφορά την τιμή, παραμένει η μεγάλη άγνωστος. Αν η τιμή εισόδου στην γκάμα του EX30, που ξεκινά από τις €37.572 (βλ. εδώ την τιμή όλων των εκδόσεων), ακούγεται ιδιαίτερα καλή, είναι προφανές ότι το βασικό Volvo EX30 Cross Country θα είναι πολύ ακριβότερο. Παραδοσιακά αυτή η έκδοση τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας (που για το EX30 κορυφώνεται στις €52.676) κι έτσι μας δίνει μια ιδέα για του πού θα κινηθεί η τιμή του. Εκτός αν η πολιτική της Volvo θέλει να το κάνει προσιτό σε πολύ κόσμο, προσφέροντας τελικά ένα δικίνητο Volvo EX30 Cross Country με τη μικρή μπαταρία… Οψόμεθα!
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube