Νέο Volvo V60: Οι Σουηδοί ανεβάζουν το ηλεκτρικό τέμπο τους [videos]

Νέο Volvo V60: Οι Σουηδοί ανεβάζουν το ηλεκτρικό τέμπο τους [videos]

Η Volvo θα επιταχύνει την υποσχόμενη στροφή της προς τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, προσφέροντας το νέο V60 και με δύο κινητήρες plug-in hybrid.

Είναι η πρώτη φορά που η Volvo θα συμπεριλάβει στην γκάμα ενός μοντέλου της δύο επαναφορτιζόμενες υβριδικές επιλογές σε ένα αυτοκίνητο που υποστηρίζεται από την πλατφόρμα Scalable Product Architecture -SPA.

Με αυτή την κίνηση ξεκινά η τήρηση της υπόσχεσης της, η Volvo να προσφέρει κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης σε κάθε νέο μοντέλο που λανσάρει, αρχής γενομένης από το 2019.

Η Volvo αποκάλυψε χτες τη δεύτερη γενιά του στέισον V60, λίγες ημέρες πριν από το δημόσιο ντεμπούτο του στο Σαλόνι της Γενεύης τον επόμενο μήνα.

Με το νέο της premium μεσαίο στέισον, η Volvo θα διαθέσει στην ευρωπαϊκή αγορά το επίσης νέο επαναφορτιζόμενο σύστημα κίνησης Τ6 Twin Engine που αποδίδει συνδυαστικά 341 άλογα. Η δεύτερη επιλογή είναι T8 Twin Engine plug-in hybrid που αποδίδει 392 άλογα. Στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού όμως, για την πελατεία της Β. Αμερικής θα διατίθεται μόνο το T8. Και τα δύο αυτοκίνητα πάντως διαθέτουν σύστημα τετρακίνησης

Τα δύο επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα αντιπροσωπεύουν μια αναβάθμιση ισχύος για το V60, καθώς η ισχυρότερη έκδοση του υφιστάμενου αυτοκινήτου είναι η ντίζελ D6 Plug-in Hybrid που αποδίδει 288 PS. Η Volvo προσφέρει επίσης μια βενζινοκίνητη έκδοση Polestar της προηγούμενης γενιάς V60 με 367 άλογα.

Αναλυτές της βιομηχανίας λένε ότι τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά συστήματα της Volvo δείχνουν ότι οι επιδόσεις παραμένουν ένα κρίσιμο σημείο πώλησης στην premium μεσαία κατηγορία, ακόμη και σε επίπεδο στέισον. «Δεν πρόκειται μόνο για τη μείωση του CO2, αλλά για την απόδοση, τη ροπή και την ευχαρίστηση στην οδήγηση», ανέφερε ο κύριος αναλυτής της IHS Markit, Tim Urquhart. «Θα θέλουν να δείξουν ότι η νέα ηλεκτρική στρατηγική δεν σημαίνει ότι απομακρύνονται από τη βούληση να είναι σπορτίφ».

Ο Urquhart θεωρεί επίσης ότι η Volvo είχε στο μυαλό της τους καλύτερους σε πωλήσεις Γερμανούς αντιπάλους της όταν εξέλισσε τους επαναφορτιζόμενα συστήματα κίνησης, σε συνδυασμό με ένα υψηλής απόδοσης, τετρακίνητο στέισον. «Είχαν κατά νου την Audi», είπε. Οι εκδόσεις επιδόσεων του Audi A4 Avant, δηλαδή το S4 Avant και το RS 4 Avant, αποδίδουν αντίστοιχα 350 και 450 άλογα.

Επί του παρόντος, τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των πωλήσεων της Volvo στα μοντέλα που προσφέρουν αυτό το σύστημα κίνησης. Δηλαδή στα SUV XC60 και XC90 και στο στέισον V90.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Håkan Samuelsson, αναμένει ότι οι επαναφορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις θα φτάσουν να αντιπροσωπεύουν μέχρι και το 25% των πωλήσεων του V60, ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του λανσαρίσματος του νέου μοντέλου. Προβλέπει δε, παρόμοιο ρυθμό αποδοχής και για τα άλλα μοντέλα που θα λανσάρει η Volvo με το τέτοιο σύστημα κίνησης. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η τιμή εκκίνησης για το νέο Volvo V60 είναι €40.100 στη Γερμανία.

Διατήρηση του μεριδίου αγοράς
Παρά τη βελτιωμένη ισχύ του V60, ο Urquhart δεν βλέπει το νέο Volvo να δημιουργεί αναταράξεις στην premium μεσαία κατηγορία των στέισον στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούν το Audi A4 Avant, η Mercedes-Benz C-Class Estate και η BMW 3 Series Touring. Και ενώ η IHS εκτιμά ότι η Volvo θα αυξήσει κατά 43% τις ευρωπαϊκές πωλήσεις του V60, στις 42.711 μονάδες το 2019. Παρόλα αυτά, το πρώτο πλήρες έτος του αυτοκινήτου στην αγορά, θα το αφήσει στην τέταρτη θέση πίσω από τους Γερμανούς αντιπάλους της, το μοντέλα των οποίων αναμένεται να χάσουν σε πωλήσεις το 2019 (βλ. πίνακα).

Πρόβλεψη πωλήσεων για premium μεσαία SW, 2019 vs 2018
Audi A4 Avant 83.671 vs 95.810
Mercedes-Benz C-Class 58.015 vs 68.270
BMW 3 Series 52.000 vs 57.965
Volvo V60 42.711 vs 29.784
Σύνολο κατηγορίας
583.335 vs 617.261
Πηγή IHS Markit

Ο Urquhart δήλωσε ότι το V60 βοηθά τη Volvo, προσφέροντάς της ένα παίκτη σε ένα βασικό τμήμα της αγοράς. «Πρόκειται για τη διατήρηση της παρουσίας και του μεριδίου», είπε. «Αν θέλεις να είσαι σεβαστός παίκτης στο premium πεδίο, χρειάζεσαι ένα μοντέλο σε αυτήν την κατηγορία».

Συνολικά, η IHS προβλέπει ότι η premium μεσαία κατηγορία των στέισον στην Ευρώπη κατηγορίας θα μειωθεί σε λιγότερο από 570.000 μονάδες έως το 2020 από περίπου 634.500 πέρυσι.

Νέες τεχνολογίες, νέες διαστάσεις
Η Volvo έχει δώσει στο V60 δεύτερης γενιάς σημαντική τεχνολογία υποστήριξης του οδηγού. Ένα από αυτά είναι η αυτόματη υποστήριξη αποφυγής δυνητικών συγκρούσεων. Ένα σύστημα που περιλαμβάνει και αλλαγή κατεύθυνσης όταν διαγνωστεί ότι το αυτόματο φρενάρισμα από μόνο του δεν επαρκεί για να μην χτυπήσεις άλλο αυτοκίνητο, πεζό ή μεγάλο ζώο. Το V60 όμως έχει και σύστημα που βοηθά τον οδηγό να αποφύγει μια σύγκρουση με αυτοκίνητα που έρχονται από την απέναντι λωρίδα

Η V60 νέας γενιάς έχει μεγαλύτερο μήκος κατά 12,6 πόντους από το υφιστάμενο μοντέλο (4,76 m), ενώ το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 9,6 πόντους, στα 2,87 m. Αντίθετα, το πλάτος έχει μικρύνει κατά 1,5 πόντο, στα 1,85 m, όπως και το πλάτος που έχει κατέβει στο 1,43 m, χαμηλότερο κατά 5,6 πόντους από το μοντέλο που αντικαθιστά.

Η Volvo άνοιξε το βιβλίο παραγγελιών του V60 για την Ευρώπη χτες, το οποίο θα είναι επίσης διαθέσιμο μέσω του συνδρομητικού συστήματος Care της Volvo. Η μηνιαία συνδρομή γι’ αυτό στη Γερμανία θα είναι 849 ευρώ. Ο Samuelsson δήλωσε ότι αναμένει οι συνδρομές να αντιπροσωπεύουν το 25% των πωλήσεων της Volvo μέσα σε πέντε χρόνια. «Εάν δεν διαθέτουμε το ένα τέταρτο των πωλήσεών μας από συνδρομές μέσα σε πέντε χρόνια τότε δεν έχουμε αναπτύξει το σωστό προϊόν», δήλωσε ο Samuelsson. Οι παραγγελίες για τις ΗΠΑ και την Κίνα θα ανοίξουν αργότερα, δήλωσε η Volvo χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Η παραγωγή του V60 θα γίνεται στο εργοστάσιο της Volvo στη Torslanda στη Σουηδίας και θα ξεκινήσει το Μάιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος R&D της εταιρείας, Henry Green. Ο ίδιος δήλωσε ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στη Γάνδη, στο Βελγίου, θα είναι επίσης κατάλληλα εξοπλισμένο για να διαχειριστεί μέρος της παραγωγή του νέου στέισον εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Όταν ερωτήθηκε αν το V60 θα μπορούσε να προστεθεί στο νέο εργοστάσιο της Volvo στη South Carolina, ο Samuelsson δήλωσε ότι θα ήταν τεχνικά εφικτό: Το νέο στέισον θα μοιραστεί την αρχιτεκτονική SPA και τα περισσότερα από τα μέρη του με το Volvo S60, το οποίο θα είναι το εναρκτήριο μοντέλο του αμερικανικού εργοστασίου, όταν αυτό ξεκινήσει να παράγει αργότερα μέσα στο 2018. Ωστόσο, η πολύ χαμηλή ζήτηση για στέισον στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η προσθήκη του V60 στο νέο εργοστάσιο δεν θα είχε επιχειρηματικό νόημα, δήλωσε ο Samuelsson.

Η Volvo στοχεύει να αυξήσει τις παγκόσμιες πωλήσεις της σε 800.000 μέχρι το 2020 από 571.577 αυτοκίνητα το περασμένο έτος, το οποίο ήταν νούμερο-ρεκόρ. Η Volvo αύξησε επίσης τα κέρδη της κατά 28% σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών, φτάνοντας τα 14,1 δισ. σουηδικές κορόνες (1,42 δισ. ευρώ) πέρυσι. Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε αυτή την επιτυχημένη  πορεία από τότε που πουλήθηκε από τη Ford στην κινεζική Zhejiang Geely Holding το 2010.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube