Νέο Škoda Fabia SUV επί θύραις

Νέο Škoda Fabia SUV επί θύραις

Ο επικεφαλής του τμήματος R&D της Škoda επιβεβαίωσε τα σχέδια της εταιρίας για ένα νέο SUV βασισμένο στο Fabia.

To Škoda Fabia SUV πήρε το πράσινο φως για να μπει στην παραγωγή, σύμφωνα με τον Christian Strube, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της τσεχικής εταιρείας.

Αυτή θα είναι η πρώτη απόπειρα της Škoda στη διαρκώς ογκούμενη κατηγορία των μικρών SUV/crossover. Αν και το VW Group έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία σε αυτό το είδος αυτοκινήτων δεν γνωρίζει εξίσου καλά την μικρή κατηγορία, όπου δεν έχει εκπρόσωπο.

Το νέο Fabia SUV, αντίπαλος για αυτοκίνητα όπως το Citroën C4 Cactus, το Nissan Juke ή το FIAT 500Χ, βρισκόταν υπό σκέψη για παραπάνω από τα δύο τελευταία χρόνια. Πριν από λίγο καιρό η Škoda έκανε teasing σε ένα σχέδιο του αυτοκινήτου στους δημοσιογράφους, επιμένοντας παράλληλα ότι δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για την παραγωγή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI 110 PS

Τώρα όμως, ο Christian Strube, μέλος του ΔΣ της Škoda για την Έρευνα και Εξέλιξη, γνωρίζει πως το πρότζεκτ βρίσκεται καθ’ οδόν για παραγωγή. Όταν ρωτήθηκε στο πρόσφατo Mondial de l’Automobile 2016 στο Παρίσι αν αντέχει η Škoda να εξακολουθεί να αγνοεί την αγορά των μικρών SUV, ο Strube είπε: «Όχι, ασφαλώς και όχι. Ύστερα από τα Kodiaq και Yeti, συζητούμε για ένα μικρότερο lifestyle SUV. Εργάζομαι ήδη πάνω σε αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Škoda Fabia 1.4 TDI 90 PS

Θα μας έκανε εντύπωση και μάλλον το θεωρούμε απίθανο, η Škoda να είναι η πρώτη εταιρεία του ομίλου που θα φέρει ένα μικρό SUV στην αγορά. Εξάλλου ήδη γνωρίζουμε ότι πάνω σε κάτι ανάλογο εργάζεται και η SEAT με το Arona, όπως επιβεβαίωσε η ίδια στο Παρίσι, αλλά ήδη το είχαμε δει να κάνει δοκιμές βαριά καμουφλαρισμένο τον περασμένο Αύγουστοκαι. Το SEAT Arona αναμένεται στην αγορά το δεύτερο 6μηνο του 2017. Αλλά και η μητρική VW ετοιμάζεται για την κατηγορία με το T-Roc που βασίζεται στο Polo. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Škoda στην κατηγορία αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από τα μικρά SUV των SEAT και VW, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ένα από τα κύρια παράπονα των καταναλωτών για την κατηγορία: Ότι δεν προσφέρουν περισσότερη πρακτικότητα από τα σουπερμίνι στα οποία βασίζονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πράσινο φως για την κουπέ έκδοση του Škoda Kodiaq

Προς τα παρόν, το μικρό SUV της Škoda είναι «αβάπτιστο», ωστόσο νωρίτερα μέσα στο 2016 η τσεχική εταιρεία κατοχύρωσε τα ονόματα Aratan και Airon. Εκείνο που καταλαβαίνουμε βέβαια, είναι ότι με ένα Fabia SUV να έρχεται πολύ κοντά στο μέγεθος του Yeti, το τελευταίο θα κινηθεί προς τα πάνω για να μπει με αξιώσεις στην επόμενη κατηγορία των crossover και να αντιπαρατεθεί με το βασιλιά της, το Nissan Qashqai, αποκτώντας παράλληλα σαφή σχεδιαστική σύνδεση με το Kodiaq. Με αυτόν τον τρόπο θα αφήσει σαφή και επαρκή χώρο για ένα crossover που είναι πιο μακρύ και πιο φαρδύ από το Fabia. Επιλογή που έρχεται να υποστηρίξει και να επιβεβαιώσει ότι κάθε μοντέλο της Škoda προσφέρει περισσότερο χώρο από το μέσο όρο της κατηγορίας του.

   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Nissan: Το επόμενο Qashqai ίσως δεν φτιάχνεται στο Ην. Βασίλειο

Το νέο μικρό SUV/crossover λοιπόν θα είναι πιο μακρύ, φαρδύτερο και αισθητά πιο ψηλό από το Fabia, καθώς οι ιθύνοντες νόες της Škoda δεν θέλουν απλώς να φτιάξουν μια σκληροτράχηλη έκδοση του σουπερμίνι της εταιρείας. Για το λόγο αυτό πρέπει να περιμένουμε ένα ριζικά ανασχεδιασμένο εμπρός μέρος και ισχυρή προστασία του αμαξώματος με πρόσθετες ενισχύσεις που θα του δώσουν ξεχωριστή εμφάνιση.

[Πηγή autoexpress

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube