Νέο Denza N7, το Model Y της BYD [video]

Νέο Denza N7, το Model Y της BYD [video]

Η BYD είναι ο κύριος παγκόσμιος ανταγωνιστής της Tesla στα ηλεκτρικά. Για να αντιμετωπίσει το αμερικανικό μπεστ-σέλερ που είναι το Tesla Model Y, η BYD λανσάρισε το Denza N7, ένα αεροδυναμικό premium ηλεκτρικό SUV.

Denza N7

H Tesla παραμένει η πρώτη εταιρεία στον κόσμο όσον αφορά τις πωλήσεις 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σχεδόν 470.000 κομμάτια. 

Η BYD όμως μπορεί να καυχηθεί ότι πούλησε περισσότερα από 700.000 εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα, από τα οποία περίπου τα μισά ήταν αμιγώς ηλεκτρικά.

Προκειμένου να πιέσει περαιτέρω τον Αμερικανό κατασκευαστή στο εμπορικό πεδίο της, η BYD θέλησε να αντιμετωπίσει το Tesla Model Y, προσφέροντας ένα αντίστοιχο μοντέλο υπό την κορυφαία μάρκα Denza, με το νέο Denza N7.

Το Denza N7 μπορεί να εκτελέσει γρήγορη φόρτιση με ισχύ έως 200 kW, xαρακτηριστικό που ταιριάζει πολύ στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς

Denza N7

Η Denza είναι μια premium φίρμα που λανσαρίστηκε αρχικά από κοινού από την BYD και τη Mercedes-Benz. Έκτοτε, ο Γερμανός κατασκευαστής μείωσε το μερίδιό του και οι Κινέζοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν στη φίρμα τους μια δεύτερη ευκαιρία.

Αυτή η αναβίωση περνά μέσα από δύο μοντέλα: Ένα μεγάλο μοντέλο ενός όγκου όπως το Zeekr 009, που ονομάζεται D9 και έναν άμεσο ανταγωνιστή του Tesla Model Y με το Denza N7. Επομένως, το τελευταίο δεν είναι αυστηρά μιλώντας ένα SUV, όπως το Model Y κατά τον ίδιο τρόπο δεν είναι ένα ψηλωμένο και τραβηγμένο Model 3.

Denza N7

Ωστόσο, στη γραμμή «κουπέ» του καλιφορνέζικου μοντέλου, οι Κινέζοι αντιτάσσουν ένα προφίλ shooting brake, εξίσου «σπορ», αλλά πιο μυώδες... και μεγαλύτερο. 

Το Denza N7 που λανσαρίστηκε στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου, έχει μήκος 4,86 m, είναι δηλαδή 11 πόντους μακρύτερο από το Model Y. Το μεταξόνιο των 2,94 m σε συνδυασμό με το μειωμένο ύψος (1,62 μ), του δίνουν ένα προφίλ που μοιάζει περισσότερο με Ford Mustang Mach-E παρά στο μπεστ-σέλερ της Tesla.

Denza N7

Το Denza N7 βασίζεται στην e-Platform 3.0 της BYD, που χρησιμοποιείται ήδη από διάφορα μοντέλα του κινεζικού ομίλου, περιλαμβανομένων των BYD Atto 3, Seal και Dolphin που λανσαρίστηκαν στην Ευρώπη. Η γκάμα του N7 συντίθεται από διαφορετικές διαμορφώσεις με έναν ή δύο κινητήρες.

Η έκδοση με κίνηση στους δύο τροχούς αποδίδει 313 ίππους ενώ η τετρακίνητη έκδοση έχει συνδυαστική ισχύ 530 ίππων, με το βάρος να είναι 2.320 και 2.440 kg αντίστοιχα.

Denza N7

H υψηλή τιμή της μάζας τους εξηγείται, μεταξύ άλλων, από την μπαταρία των 91,4 kWh που προσφέρει αυτονομία 702 km με κίνηση στους δύο τροχούς και 630 km με τετρακίνηση, σύμφωνα με το κινεζικό πρότυπο CLTC.

Ενδιαφέρον και ακόμα σπάνιο στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Denza N7 μπορεί να εκτελέσει γρήγορη φόρτιση με ισχύ έως 200 kW. Χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν πολύ στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς.

Denza N7

Το Denza N7 θα διατεθεί αρχικά στην Κίνα όπου οι τιμές του θα κυμαίνονται μεταξύ 350.000 και 450.000 γιουάν ή μεταξύ 44.000 και 57.000. Και προσώρας δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο εξαγωγής στη Γηραιά Ήπειρο.

Με την παραδοχή όμως ότι η τιμή του συγκρίσιμου σε μέγεθος BYD Seal είναι στην Ευρώπη μεταξύ €50.000 και €60.000, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, αν το Denza ερχόταν κατά την Ευρώπη, θα ήταν στο ίδιο εύρος τιμών.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube