Νέο Dacia Duster, εξηλεκτρίζεται και αποκτά μύες [video]

Νέο Dacia Duster, εξηλεκτρίζεται και αποκτά μύες [video]

Τι μεταμόρφωση! Το Dacia Duster γίνεται υβριδικό και, παρόλο που αρκείται στα βασικά, επωφελείται από στιλιστικές και τεχνικές εξελίξεις που θα πείσουν ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Dacia Duster 2024

Το νέο Dacia Duster, που αποτελεί το SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο ευρωπαϊκό retail, επεκτείνει την προσφορά των κινητήρων με δύο εξηλεκτρισμένες εκδόσεις -επιπλέον της έκδοσης LPG που παραμένει στον κατάλογο καθώς έχει σπάσει ταμεία.

Έτσι έχουμε ένα Dacia Duster που ονομάζεται «ήπιο υβριδικό» ή MHEV, και χρησιμοποιεί μια ηλεκτρική μονάδα που τροφοδοτείται από ένα 48βολτο δίκτυο. Το άλλο, πιο προσηλωμένο στα πράγματα που έρχονται, υιοθετεί τον υβριδικό κινητήρα 140 ίππων που έχει ήδη φορεθεί στο Dacia Jogger.

Το νέο Dacia Duster θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον Μάρτιο του ’24

Dacia Duster 2024

Αλλά ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς για την εμπορική επιτυχία του Dacia Duster στην Ευρώπη. Μέχρι τον Μάιο του 2023 περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Daster έχουν πουληθεί από τη γέννησή του το 2010 -όλες οι εκδόσεις μαζί.

«Σχεδόν 1.000 Dacia Duster βγαίνουν κάθε μέρα από τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της Dacia στο Pitesti στη Ρουμανία ή περίπου ένα αυτοκίνητο κάθε λεπτό!» μας θυμίζει ο κατασκευαστής -κάθε 1,44 λεπτά θα τον διορθώναμε εμείς. Μια επιτυχία που επιβεβαιώνει τη φίρμα στις στρατηγικές επιλογές της. Δηλαδή να προσφέρει αυτοκίνητα που ξεκινούν από τα βασικά.

Για πρώτη φορά στην εταιρεία, το Dacia Duster εγκαινιάζει επίσης την είσοδο της μονάδας TCe 130 στην γκάμα. Μοτέρ που συνδυάζει έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων και 48βολτο ηλεκτρικό σύστημα. Μια πλατφόρμα που συνήθως ονομάζεται «mild hybrid» και που επιτρέπει επίσης τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 10%.

Dacia Duster 2024

Η έκδοση που προκαλεί όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι άλλη από το Hybrid 140. Σύστημα κίνησης που είδαμε στο Jogger στις αρχές του 2023 και το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το 2024 για πρώτη φορά στο Duster. Πρόκειται για την πλατφόρμα του Groupe Renault που συνδυάζει έναν 4κύλινδρο 1.600άρη βενζινοκινητήρα με ισχύ 94 άλογα που υποστηρίζεται από δύο ηλεκτροκινητήρες. Ένας με 49 άλογα για την κίνηση και ο δεύτερος που λειτουργεί ως μίζα και γεννήτρια υψηλής τάσης.

Το 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μοιράζεται, με τις τέσσερις ταχύτητες να είναι «αφιερωμένες» στον βενζινοκινητήρα και οι άλλες δύο για τον ηλεκτροκινητήρα. Με 15 πιθανούς συνδυασμούς, όπως λέει η Renault αναφερόμενη στο E-Tech.

Dacia Duster 2024

Κατά πώς επιβάλλει ο υβριδικός κινητήρας, το Duster διαθέτει μια μικρή μπαταρία 1,2 kWh (230V) που επιτρέπει επίσης στον κατασκευαστή να προσθέσει ανακτητικό φρενάρισμα στο Duster. Σύμφωνα με την Dacia, αυτή η μπαταρία μπορεί να καλύψει έως και το 80% του αμιγώς ηλεκτρικού χρόνου οδήγησης στην πόλη. Αρκετά για να μειωθεί η κατανάλωση κατά 20% στον μικτό κύκλο και 40% στον αστικό, με τις εκκινήσεις να γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Τι γίνεται όμως κάτω από τα ρούχα του νέου Dacia Duster; Ύστερα από τα Sandero, Logan και Jogger, ήρθε η σειρά του Duster να υιοθετήσει την πλατφόρμα CMF-B του Groupe Renault. To ρουμανικό B-SUV επωφελήθηκε έτσι από την αυξητική εξέλιξη του χώρου των επιβατών και του όγκου φόρτωσης. Διατηρώντας παράλληλα τις εξωτερικές διαστάσεις αρκετά κοντά στην τρέχουσα έκδοση, παρά την ενσωμάτωση της μικρής μπαταρίας.

Dacia Duster 2024

Ως εκ τούτου, όσον αφορά τις διαστάσεις, το Dacia Duster μετρά σε μήκος 4,34 m, πλάτος 1,83 και ύψος 1,66 m. Επομένως είναι ελαφρώς χαμηλότερο, διεκδικώντας έτσι καλύτερη αεροδυναμική που συνδέεται με το σχήμα του καπό. Αλλά προσώρας η Dacia δεν δημοσιοποιεί τα δεδομένα της κατανάλωσης.

Η Dacia διευκρινίζει επίσης ότι το Duster θα εμφανίζει δύο διαφορετικές αποστάσεις από το έδαφος: 20,9 cm στην έκδοση με κίνηση στους δύο τροχούς και 2,17 cm στην έκδοση 4x4 που διατίθεται με τον κινητήρα TCe 130 με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Dacia Duster 2024

Όσον αφορά τον όγκο φόρτωσης, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ενώ η υφιστάμενη έκδοση του Duster προσφέρει 445 λίτρα στη βενζινοκίνητη έκδοση, το μοντέλο Hybrid 140 με την κίνηση στους δύο τροχούς και τη μικρή μπαταρία προσφέρει 472 λίτρα -μέχρι το «κάτω» πάτωμα για να είμαστε ξηγημένοι.

Η Dacia προσφέρει διπλό πάτωμα που δημιουργεί φόρτωση δύο επιπέδων, πρακτικό για την προστασία ευαίσθητων αντικειμένων. Πληροφοριακά, η τετρακίνητη έκδοση του Dacia Duster διαθέτει όγκο φόρτωσης 455 lt και η έκδοση LPG 439 lt.

Dacia Duster 2024

«Ακόμη και πριν δουλέψουμε πάνω στον σχεδιασμό του νέου Duster, επεξεργαστήκαμε τις αναλογίες του για να του δώσουμε μια ισχυρή παρουσία... Ξεκινήσαμε βρίσκοντας τις σωστές αναλογίες για να αποφύγουμε να καταφύγουμε σε στιλιστικά κόλπα στη συνέχεια». Αυτά ήταν τα λίγα λόγια που είπε ο David Durand, επικεφαλής της Dacia Design, για να παρουσιάσει τη νέα σχεδίαση του ρουμανικού SUV. Ένα Dacia Duster που εκσυγχρονίζεται και θέλει ξεκάθαρα να ενισχύσει τη θέση του.

Και μπορούμε να πούμε πως η συνταγή απέδωσε. Η φωτεινή υπογραφή εμπρός σε σχήμα «Υ» που εκτείνεται και στις δύο πλευρές της μάσκας για να ενώσει το σήμα στο κέντρο δίνει ένα «όμορφο πρόσωπο» στο νέο Dacia Duster.

Dacia Duster 2024

Το καπό φαίνεται ότι είναι το πιο περίτεχνο μέρος του αυτοκινήτου. Κάτι που επιβεβαιώνει το νέο, πιο νευρώδες ταμπεραμέντο του Duster και που θα πρέπει να κολακεύει τον οδηγό του όταν βλέπει από ψηλά αυτές τις πολύ έντονες ακμές εμπρός του.

Τα πλευρά του νέου Dacia Duster χαρακτηρίζονται από τους μεγάλους θόλους των τροχών, που τονίζονται από ένα ολοκαίνουργιο υλικό, το Starkle. Σχεδιασμένο από μηχανικούς της Dacia, το Starkle καλύπτει επίσης ολόκληρο το ζωνάρι των μαρσπιέ, προστατεύοντας τα ευαίσθητα στοιχεία από γρατσουνιές. Ένα ακατέργαστο, άβαφο υλικό, φτιαγμένο από σχεδόν 20% ανακυκλωμένα πλαστικά -επαναχρησιμοποιημένο πολυπροπυλένιο.

Dacia Duster 2024

Στις κορυφαίες εκδόσεις εξοπλισμού (μένει να δούμε το ελληνικό product management τι θα βγάλει για τις Expression, Journey και Essential -και Extreme), υπάρχει μια μεγάλη οθόνη αφής 10,1 ιντσών στο κέντρο, στην οποία εμφανίζονται όλες οι λειτουργίες των πολυμέσων, περιλαμβανομένου του Android Auto και του ασύρματου Apple CarPlay. Για να μην ξεμείνεις από μπαταρία στο smartphone, η Dacia παρέχει επαγωγικό φορτιστή καθώς και υποδοχές USB τύπου C -δύο εμπρός και δύο πίσω.

Μια αναπαραγωγή βασικών εφαρμογών υπάρχει για το σύστημα Media Display που δεν ενσωματώνει λογισμικό πλοήγησης. Softwere που ωστόσο θα ενσωματωθεί στο σύστημα Media Nav Live που προσφέρεται προαιρετικά ή στάνταρ ανάλογα με την έκδοση.

Είτε στάνταρ είτε έξτρα πάντως, θα επωφεληθείς από την πλοήγηση με πληροφορίες κυκλοφορίας και από ένα ηχοσύστημα Arkamys 3D Sound System που υποστηρίζεται από έξι ηχεία –σε σύγκριση με τέσσερα ηχεία στο σύστημα Media Display.

Κατά τα λοιπά, υπάρχει επίσης μια οθόνη LCD 7 ιντσών για τα όργανα ελέγχου.

Dacia Duster 2024

Τέλος να πούμε, ότι λόγω της νέας νομοθεσίας (GSR 2) που απαιτεί αναβάθμιση στον εξοπλισμό ασφαλείας, ενισχύθηκε η σουίτα με τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, άλλως ADAS.

Έτσι το νέο Dacia Duster περιλαμβάνει πλέον αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (αστικής/περιαστιακής δυνατότητας με ανίχνευση οχημάτων, πεζών, ποδηλάτων και μοτοσικλετών), αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας με ειδοποίηση υπέρβασης ταχύτητας, υποβοήθηση στάθμευσης με όπισθεν, σήμα ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης, ειδοποίηση εκτροπής από τη λωρίδα, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, παρακολούθηση της προσοχής του οδηγού καθώς και κλήση έκτακτης ανάγκης (eCall). Η Dacia προσφέρει επίσης στάνταρ cruise control/περιοριστή ταχύτητας από ένα επίπεδο εξοπλισμού και πάνω που μένει να δούμε ποιο θα είναι αυτό στην Ελλάδα. Με τα υφιστάμενα επίπεδα, Expression, Journey και Essential (και Extreme) να παραμένουν.

Dacia Duster 2024

Φυσικά, πολλά πράγματα απομένουν ακόμη να ανακαλυφθούν σχετικά με το νέο Dacia Duster, ειδικά όσον αφορά τα αξεσουάρ. Εμείς θα αναφέρουμε μια έξυπνη ιδέα που εξελίχτηκε από τις ομάδες εργασίας της Dacia και ονομάζεται «YouClip».

Πρόκειται για ένα σύστημα ασφαλούς στερέωσης, επικυρωμένο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών δοκιμών πρόσκρουσης. Σύστημα το οποίο θα σου επιτρέψει να εγκαταστήσεις διάφορα αξεσουάρ στην καμπίνα σχεδιασμένα από την Dacia. 

Dacia Duster 2024

Έτσι μπορείς να φτάσεις μέχρι τις έξι στηρίξεις -προφανώς ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού: Μία στο ταμπλό, μία στο πλάι της κεντρικής κονσόλας στην πλευρά του συνοδηγού, μία στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας, δύο στο πορτμπαγκάζ στην αριστερή και δεξιά πλευρά και μία στο εσωτερικό της πόρτας του χώρου αποσκευών.

Ανάλογα με την θέση λοιπόν, μπορείτε να κρεμάσεις μια θήκη smartphone, ένα μικρό φως που λειτουργεί ως σποτ ανάγνωσης ή ένα άγκιστρο για μια τσάντα. Η Dacia προσφέρει ακόμη κι ένα αξεσουάρ «3 σε 1» κρυμμένο σε ποτηροθήκη. Όλα τα αξεσουάρ θα διατίθενται από το δίκτυο του κατασκευαστή, καθώς και μια πληθώρα έξτρα δευτερεύοντος εξοπλισμού. 

Dacia Duster 2024

Περιλαμβανομένου ενός κρεβατιού που, αν και καταλαμβάνει όλο ή σχεδόν όλο το πορτμπαγκάζ, σου προσφέρει έναν χώρο ύπνου για τις υπαίθριες εξορμήσεις σου!

Το νέο Dacia Duster θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον Μάρτιο του ’24. Και μέχρι τότε ή σίγουρα εκεί θα μάθουμε περισσότερα για την τιμή των διαφορετικών εκδόσεων. Πάντως, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι η τιμή του νέου Duster θα πρέπει να ξεκιν;a ελαφρώς πάνω από τις 20.000 ευρώ και ελπίζουμε να μην ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube