Mazda: Ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή του Wankel [video]

Mazda: Ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή του Wankel [video]

O CEO της Mazda αποκάλυψε πως ο περιστροφικός κινητήρας θα επιστρέψει σε μορφή range extender στο ηλεκτρικό MX-30.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν φήμες πως η Mazda ετοιμάζεται για την επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα (Wankel) όμως σε ένα σημερινό βίντεο της ιαπωνικής φίρμας με πρωταγωνιστή τον CEO, Akira Marumoto, επιβεβαιώνεται επίσημα πως το μοτέρ χρησιμοποιηθεί σε μια έκδοση του MX-30.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οι τιμές του ηλεκτρικού Mazda MX-30 στην Ελλάδα [video]

Ήδη από το 2018 η Mazda έκανε λόγο για μια νέα εκδοχή του Wankel σε ρόλο συστήματος επέκτασης της αυτονομίας (range extender) ηλεκτρικού μοντέλου.

Μια πολύ καλή βάση είναι το αμιγώς ηλεκτρικό MX-30 με μπαταρία χωρητικότητας 35,5 kWh που σε ηλεκτρική μορφή του χαρίζει αυτονομία της τάξεως των 209 km ανάμεσα σε κάθε φόρτιση. Το μικρό μέγεθος της μπαταρίας οδήγησε τους μηχανικούς της ιαπωνικής φίρμας σε αυτή την εναλλακτική πρόταση επέκτασης της αυτονομίας με χρήση περιστροφικού κινητήρα που θα κάνει το MX-30 πιο κατάλληλο για αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Mazda: 50 χρόνια περιστροφικού κινητήρα [video]

Το παρακάτω βίντεο αφορά μια νέα ήπια υβριδική έκδοση του MX-30 με τον e-SkyActiv G 2,0 λίτρων, ηλεκτροκινητήρα 5,1 kW και μπαταρία ιόντων λιθίου. Παράλληλα, ο Akira Marumoto μιλά για τη νέα έκδοση του SUV με κινητήρα Wankel, λέγοντας πως οι δοκιμές πρωτοτύπων θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2021 με στόχο να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2022.

Εκτός από το MX-30, είναι πιθανό το υβριδικό σύστημα κίνησης με Wankel να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μοντέλα της Mazda. Ήδη από το 2012, η εταιρεία μας είχε προιδεάσει για κάτι τέτοιο με το εξηλεκτρισμένο πρωτότυπο Mazda2 EV. Εκεί το μοτέρ είχε χωρητικότητα 0,33 λίτρων, 1 ρότορα, απόδοση 38 PS και βάρος 100 kg.

[Πηγή: Mazda μέσω Motor1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube