node/29975

Mazda: Ο Wankel επιστρέφει επίσημα το 2019

Μόνο που θα εκτελεί χρέη γεννήτριας επέκτασης αυτονομίας (range extender) σε ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο.

Περιμέναμε τον περιστροφικό κινητήρα σε κάποιο νέο σπορ αυτοκίνητο, αλλά και μόνο η επιστροφή του αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Ο αντιπρόεδρος της Mazda, υπεύθυνος για τις πωλήσεις και την εξυπηρέτηση πελατών στην Ευρώπη, Martijn ten Brink, επιβεβαίωσε ότι ο θρυλικός περιστροφικός κινητήρας θα επιστρέψει. Μιλώντας στο ολλανδικό ZerAuto.nl, ο ten Brink αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μελλοντικά σχέδια της ιαπωνικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το πλάνο Zoom-Zoom 2030”, η Mazda εξελίσσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που θα λανσαριστεί στην αγορά το 2019. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το νέο EV, όμως ο ten Brink αποκάλυψε ότι θα είναι διαθέσιμο και με ένα σύστημα επέκτασης της αυτονομίας (range extender) που θα χρησιμοποιεί έναν κινητήρα Wankel.

Αν και το σύστημα «στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται αφού ο μέσος πελάτης καλύπτει μόνο 60 km τη μέρα, από το σπίτι στη δουλειά και πίσω», η αποστολή του range extender θα είναι να «αφαιρεί κάθε ανησυχία από τους πελάτες».

Ο συγκεκριμένος περιστροφικός κινητήρας θα έχει ένα μόνο στροφείο (ρότορα) και δεν θα χρησιμοποιεί υπερπληρωτή. Θα κινεί αποκλειστικά μια γεννήτρια και θα είναι τοποθετημένος χαμηλά στη δομή του αυτοκινήτου ώστε να δίνει χαμηλό κέντρο βάρους. Σε διαστάσεις θα είναι «όσο ένα κουτί παπουτσιών» και θα λειτουργεί χωρίς κανένα κραδασμό ώστε ο οδηγός να μην καταλαβαίνει πότε θα μπαίνει στο παιχνίδι.

Όμως, παρά τις κινήσεις αυτές προς τον εξηλεκτρισμό, η Mazda πιστεύει ακόμη στις δυνατότητες του κινητήρα εσωτερικής καύσης. «Κατά τη γνώμη της Mazda, o κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι κάθε άλλο παρά ξεγραμμένος», εξηγεί ο ten Brink. «Ακόμη και μετά από 15 έως 25 χρόνια, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι των αυτοκινήτων, καθώς τον χρησιμοποιούν τόσο τα απλά υβριδικά όσο και τα επαναφορτιζόμενα» [βλ. σχετικό διάγραμμα στη φωτογραφική gallery]

Η Mazda σχεδιάζει να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση των θερμικών κινητήρων της μέχρι και στο 56% ώστε τα μελλοντικά μοντέλα της να συναγωνίζονται τα ηλεκτρικά σε εκπομπές “well-to-wheel” (συνολικές, κατά την κατασκευή και τη χρήση). Η τεχνολογία SkyActiv-X, έναυσης με συμπίεση σε βενζινοκινητήρα, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα μπει σε κανονική παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda: 30% μεγαλύτερη οικονομία με την τεχνολογία Skyactiv-X

[ΠηγήZerAuto.nl]

TAGS
node/39939
BMW 128ti

BMW: Τεχνολογία για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς

Η BMW συνεργάζεται με μια εταιρεία τεχνολογίας για να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορεί να αναλύει τον δρόμο σε πραγματικό χρόνο για να βελτιώσει το κράτημα και την άνεση. Μια ιδέα που, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά νέα.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

BMW: Τεχνολογία για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς

Η δυνατότητα της απόσβεσης σε ένα αυτοκίνητο έχει προφανώς μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ακόμη και εν έτει 2020. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές έχουν ήδη, ως επί το πλείστον, συστήματα που αναλύουν τον δρόμο, χάρη στις κάμερες, και έτσι καθιστούν δυνατή την προσαρμογή της ανάρτησης στο επικείμενο ανάγλυφο. Ένα είδος προγνωστικής απόσβεσης (και όχι μόνο «παθητικής») που συναντάμε ιδιαίτερα σε μοντέλα της Mercedes-Benz, αλλά και στη Rolls-Royce που ανήκει στο γκρουπ της BMW.

Η BMW για το ανάλογο σύστημά της συνεργάστηκε με την ισραηλινή Tactile Mobility, εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Στόχος είναι να σχεδιάσει ένα σύστημα νέας γενιάς βασισμένο σε αισθητήρες που θα συλλέγουν και θα αναλύουν δεδομένα από τα λάστιχα, τα φρένα, τον κινητήρα, την ανάρτηση και την κατάσταση του δρόμου για να τελειοποιήσουν την οδική συμπεριφορά και την άνεση.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Tactile Mobility δεν μας είναι άγνωστη, καθώς συνεργάζεται ήδη με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Porsche, καθώς και με δήμους και οδικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Η τρόπον τινά καινοτομία στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι ότι αυτή η τεχνολογία δεν θα προορίζεται για τη Rolls-Royce, αλλά θα αποτελέσει κοινό τόπο σε μια νέα γενιά μοντέλων BMW από το 2021. Επίσης, τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την προσαρμογή των αναρτήσεων αφού «θα μοιράζονται και σε άλλα οχήματα και υποδομές για τη βελτίωση της ασφάλειας στον δρόμο, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν μεγάλες λακκούβες ή αντικείμενα στον δρόμο.

node/39934

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Παγκόσμια πρωτιά για τη Volvo: Αναπνεύστε καθαρό αέρα στο εσωτερικό των νέων Volvo με την τεχνολογία Advanced Air Cleaner.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

Volvo Advanced Air Cleaner για καθαρό αέρα στην καμπίνα

Πρώτη στον κόσμο, η Volvo Cars έχει παρουσιάσει μία premium τεχνολογία για την ποιότητα του αέρα στα αυτοκίνητά της, δίνοντας στους οδηγούς Volvo τη δυνατότητα να αναπνέουν καθαρό και υγιεινό αέρα μέσα στα αυτοκίνητά τους, αλλά και να καθαρίζουν τον αέρα της καμπίνας πριν από τη διαδρομή τους.

Η νέα προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού αέρα της εταιρείας, Advanced Air Cleaner, περιλαμβάνει αισθητήρα που μετρά το επίπεδο σωματιδίων PM2.5 μέσα στην καμπίνα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που δεν διαθέτει σήμερα καμία άλλη εταιρεία αυτοκινήτων στην αγορά.

Η μέτρηση των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο για την ποιότητα του αέρα. Σε όλο τον κόσμο, πολλές αστικές περιοχές επιβαρύνονται από αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η επίπτωσή τους

Διαθέσιμη από την περασμένη άνοιξη σε όλα τα μοντέλα Volvo των σειρών 90 και 60 που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA (Scalable Product Architecture), η λειτουργία Advanced Air Cleaner ελαχιστοποιεί τα μικροσκοπικά σωματίδια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας φίλτρο συνθετικών ινών και ιονισμό, συγκρατεί έως και 95% των σωματιδίων PM2.5 έξω από την καμπίνα.

Η τεχνολογία βελτιστοποιεί την ποιότητα του αέρα μέσα στο αυτοκίνητο, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο υγιεινός φρέσκος αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συντελεί επίσης σε ασφαλέστερη οδήγηση, καθώς βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος.

Οι οδηγοί των μοντέλων Volvo τα οποία εξοπλίζονται με τη νέα τεχνολογία μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Volvo On Call για smartphone, ώστε να προγραμματίζουν εύκολα έναν έξτρα καθαρισμό της καμπίνας πριν ξεκινήσουν για τη διαδρομή τους. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, η εφαρμογή πληροφορεί τους οδηγούς για το πραγματικό επίπεδο των σωματιδίων PM2.5 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

«Με την προηγμένη τεχνολογία μας Advanced Air Cleaner, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ο αέρας που αναπνέετε στο εσωτερικό του Volvo σας είναι πιο καθαρός και πιο υγιεινός», δηλώνει o Anders Löfvendahl (Άντερς Λόβενταλ), επικεφαλής ειδικός στην ποιότητα αέρα της καμπίνας στη Volvo Cars. «Πιστεύουμε ότι ο καθαρός αέρας κάνει καλό, τόσο από άποψη υγείας όσο και από πλευράς ασφάλειας, και θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειές μας στο συγκεκριμένο πεδίο».

Εκτός από την τεχνολογία Advanced Air Cleaner, η Volvo Cars εργάζεται και με άλλους τρόπους για τη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος μέσα στα αυτοκίνητά της. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μηχανικοί της εστιάζουν στην εξάλειψη εκπομπών από οργανικές ουσίες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιογόνων υλικών στις καμπίνες των Volvo.

Η Volvo Cars θέτει αυστηρές προδιαγραφές στους προμηθευτές της με στόχο να εξαλειφθεί η παραγωγή και η εκπομπή οσμών από εξαρτήματα και υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης στενά με πανεπιστήμια και άλλα ινστιτούτα σε project που σχετίζονται με τη χρήση υλικών, καθώς και στην ανάπτυξη και εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών προτύπων για τις αλλεργίες στα εσωτερικά των αυτοκινήτων της.

[Πηγή: Volvo]

TAGS