Κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Renault 5

Κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Renault 5

Λίγους μήνες πριν την επίσημη παρουσίασή της, η έκδοση παραγωγής του νέου Renault 5 μας αποκαλύπτεται, με τη διαρροή φωτογραφιών να δείχνει ότι το νέο ηλεκτρικό χάτσμπακ θα διαφέρει ελάχιστα από το πρωτότυπο που μας έχουν δείξει οι Γάλλοι.

Renault 5

Μπορεί η επίσημη παρουσίαση του Renault 5 να είναι δρομολογημένη για την Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο οι πρώτες φωτογραφίες του ηλεκτρικού μοντέλου παραγωγής διέρρευσαν.

Οι εικόνες του μικρού ηλεκτρικού πονήματος των Γάλλων εμφανίστηκαν στον κορεατικό ιστότοπο Autospy, χωρίς να αναφέρεται το μέρος από όπου τραβήχτηκαν. Αν και οι εικόνες είναι ομολογουμένως αρκετά θολές, εντούτοις διακρίνονται αρκετές ομοιότητες με το πρωτότυπο που για έκανε την εμφάνισή του το 2021.

2024 Renault 5

Εκτός από μερικές λεπτομέρειες όπως μεγαλύτερους πλαϊνούς καθρέφτες, προεξέχουσες χειρολαβές θυρών, ελαφρώς διαφορετικές υπογραφές φώτων ομίχλης και την απουσία ενός φωτισμένου σήματος «Renault» στην μπροστινή μάσκα, το αυτοκίνητο που διέρρευσε παραμένει ίδιο με το πρωτότυπο του 2021. Οι τροχοί στο μοντέλο προδιαγραφών παραγωγής φαίνεται επίσης να φέρουν καλύμματα «aero».

To Renault 5 θα παρουσιαστεί επίσημα στο Σαλόνι της Γενεύης τον Φεβρουάριο του 2024

Μέσα από το μπροστινό παρμπρίζ, μπορούμε να δούμε αμυδρά η μεγάλη οθόνη που εκτείνεται  μπροστά από τον οδηγό μέχρι το κέντρο της καμπίνας, όπως ακριβώς είχαμε δει σε ένα πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

2024 Renault 5

Η πλήρης παραγωγή του Renault 5 αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Renault στο Douai στη βόρεια Γαλλία. Το 5 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα AmpR Small, που προηγουμένως αναφερόταν ως πλατφόρμα EV Renault-Nissan-Mitsubishi CMF-B, η οποία θα υποστηρίξει επίσης το ηλεκτρικό Nissan Micra καθώς και το ρετρό Renault 4 και ενδεχομένως το επόμενο γενιά Twingo. Η πλατφόρμα θα μοιράζεται περίπου το 70 τοις εκατό των εξαρτημάτων της με την πλατφόρμα CMF-B που στηρίζει τα Renault Arkana και Captur, καθώς επίσης και το Nissan Juke.

Ως προς τα κινητήρια σύνολα τώρα, το 5 θα τροφοδοτείται από ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα, με την ονομασία ePT-100kW», ο οποίος όπως λέγεται είναι πιο ισχυρός από ένα σχέδιο μόνιμου μαγνήτη και δεν απαιτεί μέταλλα σπάνιων γαιών, καθιστώντας τον φθηνότερο και καθαρότερο στην παραγωγή του. Αυτός ο νέος ηλεκτροκινητήρας είναι παράγωγο του ισχυρότερου ηλεκτροκινητήρα ePT-160kW που χρησιμοποιείται στο Renault Megane E-Tech Electric.

Renault 5

Η Renault δεν έχει αποκαλύψει τη χωρητικότητα της μπαταρίας για το 5, αλλά γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη μπαταρία που προσφέρεται στο Zoe είναι μια μονάδα 52 kWh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία της τάξης των 400 km κατά WLTP.

Όπως φαίνεται λοιπόν η Renault μπαίνει για τα καλά πλέον στα μονοπάτια της ηλεκτροκίνησης, ιδίως δε σε αυτά των μικρών προσιτών EV. Πέρα από το Renault 5 θα αναβιώσει και πάλι το Renault 4 αλλά και το Twingo, με έντονες τις επιδράσεις από το παρελθόν του.

Renault Ampere
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube