Jesko Absolut: Το ταχύτερο μοντέλο που θα κατασκευάσει ποτέ η Koenigsegg [video]

Jesko Absolut: Το ταχύτερο μοντέλο που θα κατασκευάσει ποτέ η Koenigsegg [video]

Ειδική έκδοση του Koenigsegg Jesko με στόχο τη μέγιστη τελική ταχύτητα.

Ένα χρόνο μετά από την παρουσίαση του Jesko στην Έκθεση Γενεύης του 2019, η Koenigsegg επέστρεψε με την ειδική έκδοση Jesko Absolut που σχεδιάστηκε με στόχο τη μέγιστη τελική ταχύτητα. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Christian Von Koenigsegg στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στο άδειο πλατό της Γενεύης, το Jesko Absolut είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο που θα κατασκευαστεί ποτέ από την Koenigsegg - αφήνοντας μεγάλες προσδοκίες στους φίλους της σουηδικής φίρμας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίσημο: Νέο Koenigsegg Jesko

Όπως και στο Jesko, ο κεντρικά τοποθετημένος twin-turbo V8 κινητήρας 5,0 λίτρων αποδίδει έως 1.600 PS (με βιοκαύσιμο E85) και 1.500 Nm ροπής και συνεργάζεται με το νέο επαναστατικό κιβώτιο 9 ταχυτήτων Light Speed Transmission. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Koenigsegg δαπάνησαν πάνω από 3.000 ώρες για την εξέλιξη της αεροδυναμικής και 5.000 ώρες για τα μηχανικά μέρη της έκδοσης Absolut.

Koenigsegg Jesko Absolut and Jesko

Εξωτερικά, το αμάξωμα του Jesko Absolut έχει αρκετές διαφορές σε σύγκριση με το Jesko, καθώς η έμφαση δεν δίνεται πλέον στην παραγωγή κάθετης δύναμης αλλά στην καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. Ως αποτέλεσμα, ο συντελεστής οπισθέλκουσας του αμαξώματος είναι μόλις 0.278 cd, ένας εντυπωσιακός αριθμός για υπεραυτοκίνητο.

Το σπλίτερ, ο προφυλακτήρας, τα μαρσπιέ, οι εισαγωγές αέρα και τα φτερά έχουν λιγότερα πτερύγια, το καπό είναι λείο χωρίς εσοχή ενώ στο πίσω μέρος η ουρά έχει ανασχεδιαστεί πλήρως. Η τεράστια σταθερή αεροτομή έχει δώσει τη θέση της σε δύο κάθετα πτερύγια στις πλευρές του πίσω παρμπρίζ εμπνευσμένα από το μαχητικό αεροσκάφος F-15, ενώ ο πίσω προφυλακτήρας έχει μεγαλύτερο διαχύτη και επιπλέον εσοχές από όπου δραπετεύει ο αέρας. Τέλος, οι πίσω ζάντες 21" απέκτησαν αεροδυναμικό κάλυμμα και νέα ελαστικά με διαστάσεις 325/30.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Koenigsegg: Το Jesko μπορεί να ξεπεράσει τα 482,8 km/h

Koenigsegg Jesko Absolut and Jesko

Ο Christian Von Koenigsegg δεν ανακοίνωσε τη (θεωρητική) τελική ταχύτητα του Jesko Absolut, όμως δήλωσε πως σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς (αεροδυναμική απόδοση, βάρος, τριβές και ισχύς) θα είναι απίστευτα γρήγορο. Στη συνέχεια τόνισε την επικινδυνότητα κάθε απόπειρας για ρεκόρ τελικής ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο, όμως παραδέχθηκε πως όταν τους δοθεί η ευκαιρία θα ήθελαν να τεστάρουν τα όρια του Absolut.

Δε γνωρίζουμε αν η Koenigsegg θα καταφέρει να σπάσει το ασύλληπτο ρεκόρ 490,48 km/h (304,77 mph) της Bugatti Chiron Super Sport 300+, ανακτώντας τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής (όπως είχε κάνει με το Koenigsegg Agera RS κλέβοντας τον τίτλο από την Bugatti Veyron Super Sport), όμως είναι εμφανές πως αυτό είναι κάτι που απασχολεί την εταιρεία. Να θυμίσουμε πως τον Σεπτέμβριο, εκπρόσωπος της Koenigsegg είχε δηλώσει πως μια ειδική έκδοση Jesko θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 482,8 km/h (300 mph).

Μέσα στους επόμενους μήνες, οι 125 τυχεροί ιδιοκτήτες του Jesko θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο εκδόσεις του μοντέλου (κορυφαίο κράτημα VS μεγαλύτερη τελική ταχύτητα), κάτι που σημαίνει πως δε γνωρίζουμε ακόμα την αναλογία στη γραμμή παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Koenigsegg Jesko είναι ήδη sold-out

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube