Ρεκόρ 490 km/h από την Bugatti Chiron [video]

Ρεκόρ 490 km/h από την Bugatti Chiron [video]

Με μια ειδικά διαμορφωμένη Chiron, η Bugatti έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που σπάει το φράγμα των 300 mph.

Όπως αποκάλυψε το βρετανικό Top Gear, μια ειδικά διαμορφωμένη Bugatti Chiron με οδηγό τον Andy Wallace έπιασε τα 490,48 km/h (304,77 mph) στην πίστα δοκιμών Ehra-Lessien της Volkswagen. Όπως βλέπουμε από το βίντεο το ρεκόρ έγινε στις 2 Αυγούστου 2019 σε μία κατεύθυνση, ενώ η επίδοση επιβεβαιώνεται και από το γερμανικό ινστιτούτο TÜV.

Bugatti

Η Chiron που χρησιμοποιήθηκε για το ρεκόρ εξελίχθηκε μέσα σε έξι μήνες από την Bugatti σε συνεργασία με την Michelin και την Dallara, φέροντας σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με την έκδοση παραγωγής σε αεροδυναμική και μηχανικά μέρη.

Το μήκος του μοντέλου αυξήθηκε κατά 25 cm χάρη στην ανασχεδιασμένη μακριά ουρά, η οποία έχει μια μικρή σταθερή αεροτομή και νέες απολήξεις της εξάτμισης που στέλνουν τα καυσαέρια μακρύτερα ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά το συντελεστή οπισθέλκουσας. Ο εμπρός προφυλακτήρας είναι επίσης νέος με μεγαλύτερο σπλίτερ και νέα πτερύγια στις εισαγωγές αέρα, ενώ τα εμπρός φτερά απέκτησαν στρογγυλές εσοχές και μια σχισμή πίσω από τους τροχούς.

Bugatti

Εκτός από μικρότερη αντίσταση στον αέρα, η συγκεκριμένη Chiron έχει χαμηλότερο βάρος, περισσότερη ισχύ και νέα ανάρτηση ελεγχόμενη από laser η οποία μειώνει αυτόματα την απόσταση από το έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, ο κινητήρας W16 8,0 λίτρων με τέσσερα turbo και το ψευδώνυμο "Thor", αποδίδει 1.600 PS.

Τα ελαστικά Michelin Piilot Sport Cup 2 που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη της εξωπραγματικής ταχύτητας ελέγχθηκαν με ακτίνες X προτού τοποθετηθούν στο αυτοκίνητο για να εξακριβωθεί το ότι βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση χωρίς την παραμικρή φθορά. Ενδεικτικό είναι πως τα ελαστικά αντέχουν δυνάμεις 5.300 G, έχουν δοκιμαστεί σε εργαστηριακές συνθήκες σε ταχύτητες 511 km/h, ενώ είναι νόμιμα για χρήση στο δρόμο (το ίδιο σετ φορά και η Bugatti Chiron παραγωγής).

Στο εσωτερικό το κάθισμα του συνοδηγού έχει αφαιρεθεί και τη θέση του πήραν ειδικοί υπολογιστές και όργανα μετρήσεων. Για την ασφάλεια του οδηγού τοποθετήθηκε ένα ειδικό κάθισμα ασφαλείας και ένα ρολ κέιτζ.

Bugatti

Ο Βρετανός οδηγός Andy Wallace που σημείωσε το ρεκόρ δεν είναι τυχαίο όνομα καθώς εκτός από την άκρως επιτυχημένη καριέρα του στους αγώνες αντοχής, ήταν αυτός που το 1998 οδήγησε την McLaren F1 μέχρι τα 391 km/h.

Ο Stefan Winkelmann, CEO της Bugatti, δήλωσε: «Η Bugatti απέδειξε για μια ακόμη φορά τι είναι ικανή να πετύχει. Με αυτό το νέο ρεκόρ της Chiron μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ποτέ ξανά στο παρελθόν ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν είχε φτάσει αυτή την ταχύτητα. Στόχος μας ήταν να γίνουμε ο πρώτος κατασκευαστής που θα φτάσει το μαγικό όριο των 300 mph. Τώρα το έχουμε καταφέρει, κάνοντας τους εαυτούς μας εξαιρετικά περήφανους. Αποδείξαμε πολλές φορές ότι παράγουμε τα ταχύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο. Στο μέλλον θα επικεντρωθούμε σε άλλους τομείς.»

Δεν γνωρίζουμε αν η Bugatti σκοπεύει να εφαρμόσει τις αλλαγές και σε μια έκδοση παραγωγής με το όνομα Chiron Super Sport, όμως είναι σίγουρο πως η μάχη για τα ρεκόρ ταχύτητας δεν έχει τελειώσει καθώς οι Koenigsegg, Hennessey και SSC ετοιμάζουν τις δικές τους απόπειρες επίτευξης ακόμα υψηλότερων ταχυτήτων.

Να θυμίσουμε πως από το 2017, το ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητο παραγωγής ανήκει στο Koenigsegg Agera RS με μέγιστη ταχύτητα 457,9 km/h σε μία κατεύθυνση και επιβεβαιωμένη μέση ταχύτητα 447,2 km/h σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Εδώ να σημειώσουμε πως παρά την εξωπραγματική επίδοση της Bugatti, το επίσημο ρεκόρ παραμένει στα χέρια της Koenigsegg καθώς η συγκεκριμένη Chiron δεν ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube