Το επαναστατικό 9τάχυτο, 7σύμπλεκτο κιβώτιο της Koenigsegg!

Το επαναστατικό 9τάχυτο, 7σύμπλεκτο κιβώτιο της Koenigsegg!

Τοποθετείται στη νέα Jesko και ο ίδιος ο Christian von Koenigsegg εξηγεί εδώ τη φιλοσοφία του.

Το καινοτόμο κιβώτιο Light Speed είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό εξάρτημα της νέας Koenigsegg Jesko των 1.600 ίππων.

Έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται από την ίδια τη σουηδική εταιρεία και είναι μικρότερο σε διαστάσεις, ελαφρύτερο και ταχύτερο στις αλλαγές από οποιοδήποτε άλλο αυτόματο της αγοράς. Ας ακούσουμε τι λέει γι’ αυτό ό ίδιος ο Christian von Koenigsegg:

«Μιλώντας για την παλιότερη Agera, ένα κιβώτιο DCT [διπλού συμπλέκτη] ήταν πάντα στο μυαλό μας, όμως δεν υπήρχε κανένα που να μπορεί να διαχειριστεί έως και 152 kgm ροπής. Κι αν εξελίσσαμε κάτι τέτοιο, θα ζύγιζε κάπου 200 κιλά. Αν πάμε σε αυτά που χρησιμοποιούν η Ferrari και η McLaren στα V8 μοντέλα τους, αντέχουν το πολύ 91,3 kgm και ζυγίζουν 125 κιλά. Εδώ έχουμε κάτι που μπορεί να αντέξει 152 kgm ροπής, έχει δύο παραπάνω σχέσεις και –μαζί με τη μίζα, όλους τους συμπλέκτες και το σφόνδυλο– ζυγίζει 90 κιλά. Και είναι πολύ μικρό! Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορείς να αλλάξεις από οποιαδήποτε σχέση σε οποιαδήποτε σχέση, αστραπιαία, Εξ ου και το όνομα Light Speed [ταχύτητα φωτός].

Είναι επίσης έξυπνο, καθώς δεν έχουμε εξωτερικό σφόνδυλο, ούτε συμπλέκτη, διότι όλα είναι μέσα στην αλουμινένια χελώνα. Οπότε, όταν είσαι με νεκρά, έχεις έναν κινητήρα με εξαιρετικά μικρή αδράνεια, έναν σούπερ-ελαφρό στροφαλοφόρο και πανάλαφρες μπιέλες για τα έμβολα. Έτσι, μπορεί να μαρσάρει σαν κινητήρας Formula 1 από το ρελαντί. Και ακούγεται θεότρελα.

Από πολλές απόψεις, είναι πολύ απλό. Έχουμε οκτώ ενεργοποιητές και οκτώ αισθητήρες πίεσης. Από έναν για κάθε υδραυλικό συμπλέκτη. Υπάρχουν επτά συμπλέκτες συν ένας για το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό. Αυτό το πήραμε από την Agera RS. Οι ενεργοποιητές είναι ένας για την όπισθεν και έξι για τις πρόσω σχέσεις, πάνω σε τρεις άξονες. Έχουμε δηλαδή δύο συμπλέκτες ανά άξονα. Έτσι είναι δυνατό να εμπλέκουμε τρία ζευγάρια γραναζιών».

Τα πόσο απλό ακούγεται, κρίνετέ το εσείς. Πάντως είναι ένα τρελό κιβώτιο, φτιαγμένο από ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να σκέφτονται έξω από τα συνηθισμένα.

[Πηγή: Road & Track]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube