Επίσημο: Tesla Model Y, νέο κόμπακτ SUV για το 2020

Επίσημο: Tesla Model Y, νέο κόμπακτ SUV για το 2020

Η Tesla, η πιο αναγνωρίσιμη κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ετοιμάζει ένα ακόμη αμιγώς ηλεκτρικό μικρό crossover ή SUV.

To νέο αμιγώς ηλεκτρικό μικρό crossover ή SUV ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Elon Musk, το διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, στο ετήσιο μίτινγκ των μετόχων της εταιρείας για το 2017.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι, οι μέτοχοι της Tesla είναι άκρως ικανοποιημένοι, καθώς η εταιρεία πλασαρίστηκε στην όγδοη από τη δέκατη θέση στις πιο πολύτιμες φίρμες στον κόσμο. Αύξησε δε την αξία της κατά 32% στα $5,9 δισ.

Αντίθετα με τα συμβατικά αυτοκίνητα που χρειάζονται ορυκτά καύσιμα, και το Tesla Model Y θα είναι ένα μοντέλο που θα φορτίζει τις μπαταρίες του στην πρίζα προκειμένου να τροφοδοτήσουν με ενέργεια τα ηλεκτρομοτέρ του. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με το αυτοκίνητο, πέρα από το ότι προγραμματίζεται για εμπορικό λανσάρισμα το 2020, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Musk.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημο: Παρουσιάστηκε το νέο Tesla Model 3 [video]

«Γι’ αυτό το λόγο στοχεύουμε οι δοκιμές του αυτοκινήτου στο δρόμο να ξεκινήσουν το 2019. Και πιθανόν, η ζήτηση για το Model Y να ξεπεράσει αυτή του Model 3», είπε ο Musk.

Το Model Y θα βασίζεται σε μια νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε για να μειώσει το κόστος παραγωγής, να αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και προκειμένου να διαθέτει στοιχεία που θα εξυπηρετούν το ρόλο του SUV. Αλλά και για να αποφύγουμε να επαναλάβουμε λάθη που προέκυψαν στην κατασκευή του Model X.

«Το Model Y με έχει συνεπάρει», δήλωσε στο μίτινγκ των μετόχων ο Musk. «Υπήρξαν κάποιες επικρίσεις, όπως ότι το αυτοκίνητο θα έπρεπε να προέλθει από την πλατφόρμα του Model 3. Πιστεύω όμως ότι κάναμε λάθος, προσπαθώντας να αντλήσουμε το Model X από την πλατφόρμα Model S».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το ηλεκτρικό Tesla Model S

Η αυτονομία του αυτοκινήτου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ως στόχος, αλλά οι προσδοκίες είναι το Model Y να πιάνει τα 600 km με μία φόρτιση. Προφανώς και το αυτοκίνητο έρχεται να τοποθετηθεί σημαντικά χαμηλότερα σε τιμή από το Tesla Model X που είναι ένα μεγάλο SUV που κοστίζει 200 χιλιάδες δολάρια.

Ο Musk σημείωσε επίσης ότι το Model Y πιθανότατα θα συναρμολογείται σε ένα νέο εργοστάσιο, ενώ οι μπαταρίες του θα κατασκευάζονται στο Gigafactory της Tesla στην έρημο της Nevada. Το τελικό σχέδιο του αυτοκινήτου, το οποίο θα καταργεί του κλασικούς καθρέφτες προς χάρη μικροσκοπικών καμερών, θα λανσαριστεί σε δύο χρόνια. Η διαδικασία είναι λίγο πολύ η γνωστή της Tesla, με προ-παραγγελίες για να τονωθούν τα έσοδα, όπως ακριβώς συνέβη και με το Model 3.

Και καθώς η έκρηξη του ενδιαφέροντος για τα SUV τείνει να γίνει ο κανόνας, παρά ένα βραχυχρόνιο τρεντ, το Tesla Model Y θα μπορούσε να ξεπεράσει το Model 3 ως του πιο καλοπουλημένου αυτοκινήτου της καλιφορνέζικης εταιρείας. Ο Αμερικανός κατασκευαστής έχει βάλει ήδη στο ταμείο του περίπου 300.000 προκαταβολές των $1.000 για τη μικρή ηλεκτρική μπερλίνα Tesla Model 3, της οποίας η παραγωγή θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο.

Οπότε αναμένουμε να κρασάρει το σύστημα ψηφιακών προ-παραγγελιών μόλις αυτό ανοίξει για το Tesla Model Y.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube