BMW, αυτή είναι η επόμενη μέρα της γκάμας των SUV του Μονάχου

BMW, αυτή είναι η επόμενη μέρα της γκάμας των SUV του Μονάχου

Η BMW παρουσίασε την BMW Vision Neue Klasse X, το όραμά της για επερχόμενα SUV μοντέλα της. Αρχής γενομένης από τη νέα BMW iX3, το 2025.

BMW Vision Neue Klasse X

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η BMW παρουσίασε στο Σαλόνι του Μονάχου το πρωτότυπο BMW Vision Neue Klasse. Ή αλλιώς, την προεπισκόπηση για τις μελλοντικές μπερλίνες της. Και τώρα, παρουσιάζει την BMW Vision Neue Klasse X, το μέλλον των SUV ή SAV, όπως τα αποκαλεί η γερμανική φίρμα.

Κατά την επίσημη παρουσίαση των BMW X2 και iX2 στην Πορτογαλία, οι Γερμανοί αποκάλυψαν την BMW Vision Neue Klasse X, καλωσορίζοντας τη νέα αισθητική και τεχνολογική φιλοσοφία της φίρμας στην κατηγορία των Sports Activity Vehicles (SAV).  Η Vision Neue Klasse X αποτελεί προάγγελο για το πρώτο μοντέλο της νέας εποχής της BMW που θα λανσαριστεί την επόμενη χρονιά, καθώς η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2025 στο εργοστάσιο του Debrecen στην Ουγγαρία.

«Μαζί με την BMW Vision Neue Klasse, η BMW Vision Neue Klasse X αναδεικνύει το εύρος της μελλοντικής γκάμας μοντέλων BMW. Η Neue Klasse αντικατοπτρίζει την ποικιλία όλων των μοντέλων που επιθυμούν οι πελάτες σήμερα και στο μέλλον - από σπορ μπερλίνες, με όλες τις παραλλαγές, μέχρι τη σύγχρονη οικογένεια SAV», τόνισε ο Oliver Zipse, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της BMW AG. «Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζουμε ότι η Neue Klasse είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό αυτοκίνητο ή ένα ειδικό πρωτότυπο. Έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη μάρκα BMW και ταυτόχρονα είναι μία αντιπροσωπευτική BMW περισσότερο από ποτέ».

Η BMW Vision Neue Klasse X, καλωσορίζει τη νέα αισθητική και τεχνολογική φιλοσοφία του Μονάχου στην κατηγορία των Sports Activity Vehicles

BMW Vision Neue Klasse X

Το πιο πρόσφατο Vision Vehicle απεικονίζει πλέον πώς βλέπει η BMW το μέλλον των μοντέλων Χ. Η BMW Vision Neue Klasse X συμβολίζει ένα δραστήριο lifestyle και μία αποδοτική δυναμική, με μία εμφάνιση που αποπνέει αυτοπεποίθηση. Η καθαρή σχεδιαστική γλώσσα που χαρακτηρίσει τις εξωτερικές της επιφάνειες συνδυάζεται με ένα φωτεινό και ευρύχωρο εσωτερικό.

Τα ειδικά εφέ φωτισμού και ήχου που εξασφαλίζει η επόμενη γενιά του BMW iDrive ενισχύουν τη διαισθητική ψηφιακή εμπειρία χρήστη. Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της Neue Klasse - ηλεκτρική, ψηφιακή και κυκλική - επεκτείνονται εδώ για να περιλάβουν μια τέταρτη διάσταση.

Η οδηγική απόλαυση που αποτελεί τον πυρήνα της μάρκας BMW περνά στο επόμενο επίπεδο με έλεγχο για το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πλαίσιο που αναπτύχθηκε ειδικά για την Neue Klasse και με την αρωγή της έκτης γενιάς της τεχνολογίας BMW eDrive. Η φιλοσοφία της στον τομέα της βιωσιμότητας εξασφαλίζει επίσης υπεύθυνη παραγωγή, λειτουργία, αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση.

Ένας νέος τύπος ελέγχου για το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πλαίσιο προσφέρει μια ανώτερη οδηγική εμπειρία που προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες. Βασίζεται σε ένα νέο πακέτο λογισμικού που αναπτύχθηκε εσωτερικά από το BMW Group και εγγυάται ομαλή οδήγηση σε όλες τις συνθήκες. Οι δύο από τους τέσσερις νέους σούπερ-εγκεφάλους θα μεταφέρουν την οδηγική εμπειρία στη Neue Klasse σε μια νέα διάσταση.

BMW Vision Neue Klasse X

«Neue Klasse σημαίνει οδήγηση BMW σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο», εξηγεί ο Frank Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW AG, υπεύθυνος για την εξέλιξη. «Η BMW του μέλλοντος θα διαθέτει τέσσερις εντελώς νέους σούπερ-εγκεφάλους. Με άλλα λόγια, υπολογιστές υψηλής απόδοσης που θα συνεργάζονται έξυπνα σε στοιχεία που μέχρι τώρα επεξεργάζονταν ανεξάρτητα.

Αναπτύξαμε τον πρώτο σούπερ-εγκέφαλο εξ ολοκλήρου in-house. Αυτός ενσωματώνει ολόκληρο το σύστημα μετάδοσης κίνησης και τη δυναμική οδήγησης, διαθέτοντας έως και δέκα φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Ο δεύτερος σούπερ-εγκέφαλος θα επιτρέψει το επόμενο κβαντικό άλμα στην αυτοματοποιημένη οδήγηση», συνεχίζει ο Weber. «Στο μέλλον, θα συνδυάζουμε τέσσερις βασικές μονάδες ελέγχου σε έναν υπολογιστή υψηλής απόδοσης. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο δυναμικές επιδόσεις, μεγαλύτερη ακρίβεια, περισσότερη αποδοτικότητα και ακόμα πιο απολαυστική οδήγηση».

Σε συνδυασμό με τη σχεδίαση δύο όγκων ενός μοντέλου BMW X, η λιτή σχεδιαστική γλώσσα που αναπτύχθηκε για τη Neue Klasse αποτελεί επίσης ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική σχεδίαση. Με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, η αμιγώς ηλεκτρική αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου προσφέρει νέες δυνατότητες για ένα ακόμη πιο ευρύχωρο εσωτερικό.

Επιτρέπει τη δημιουργία ενός αμαξώματος με μακρύ μεταξόνιο, κοντούς προβόλους και κλασικές αναλογίες BMW. Οι μεγάλες επιφάνειες των παραθύρων και η πανοραμική γυάλινη οροφή πλημμυρίζουν το εσωτερικό με φυσικό φως, δημιουργώντας μια ευάερη ατμόσφαιρα και αίσθηση ευρυχωρίας που ενισχύεται με χρήση υφασμάτων σε ζεστά χρώματα.

«Η BMW Vision Neue Klasse X δίνει τη δυνατότητα για μια πρώτη ματιά στα μοντέλα X της Neue Klasse. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και για τα Sport Activity Vehicles: ηλεκτρικά, ψηφιακά και κυκλικά», σχολιάζει ο Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του BMW Group Design. «Τα μοντέλα X θα διατηρήσουν τον ισχυρό χαρακτήρα τους: Με κόμπακτ, ενιαίο σχήμα, καθαρά και με μια πολύ χαρακτηριστική κάθετη ερμηνεία της φωτεινής υπογραφής της BMW».

Η νέα εμφάνιση της μάρκας για τα μοντέλα BMW X εισφέρει επίσης στην ισχυρή παρουσία του Vision Vehicle. Οι κάθετα στοιχισμένες μονάδες LED προσφέρουν μια νέα ερμηνεία της χαρακτηριστικής φωτεινής υπογραφής της BMW. Εμπρός και στο κέντρο βρίσκεται η μάσκα νεφρών της μάρκας, η οποία επανασχεδιάστηκε ως τρισδιάστατο γλυπτό με κατακόρυφη διάταξη και φωτιζόμενα περιγράμματα. Σε συνδυασμό, οι προβολείς και η μάσκα νεφρών δημιουργούν ένα εφέ φωτισμού που ενεργοποιείται καθώς ο οδηγός πλησιάζει το αμάξι και συνεχίζει μπαίνοντας στο εσωτερικό.

Το πίσω τμήμα είναι ισχυρό και αθλητικό. Τα φώτα που φτάνουν αρκετά στο κέντρο του πίσω μέρους αποτελούν μια οριζόντια ερμηνεία των γνωστών και σχήματος L φωτιστικών μονάδων της BMW. Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία του πίσω μέρους ελέγχονται ξεχωριστά με μεταβλητή ένταση φωτός για να μεταφέρουν μία ιδιαίτερα εκφραστική αίσθηση βάθους.

BMW Vision Neue Klasse X

Οι λείες γυάλινες επιφάνειες και η φωτεινή εξωτερική βαφή "Coral Silver" προσδίδουν στην BMW Vision Neue Klasse X μια ανάλαφρη αίσθηση. Στο πίσω τμήμα των πλευρικών παραθύρων, το χαρακτηριστικό για τη μάρκα Hofmeister kink δεν οριοθετείται από στοιχεία χρωμίου, αλλά σχηματίζεται από ένα ανακλαστικό στοιχείο που σχηματίζει μια διαφανή ή ανακλαστική επιφάνεια, ανάλογα με τη γωνία θέασης.

Στη Neue Klasse, η συνολική αποδοτικότητα του οχήματος φτάνει σε νέο επίπεδο. Η τελευταία, έκτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive είναι το κλειδί για αυτό. Εκτός από τις βελτιωμένες μονάδες e-drive, διαθέτει επίσης νέες και πλέον κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου, με ογκομετρική ενεργειακή πυκνότητα υψηλότερη κατά πάνω από 20% σε σχέση με εκείνη των πρισματικών κυψελών που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε μια ηλεκτρική αρχιτεκτονική 800 volt, αυτό θα βελτιώσει την ταχύτητα φόρτισης έως και κατά 30% -επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να φορτίζουν σε μόλις 10 λεπτά προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτονομία 300 km.

Η έκτη γενιά του BMW eDrive προσφέρει επίσης έως και 30% μεγαλύτερη αυτονομία. Η BMW Vision Neue Klasse X εντυπωσιάζει επίσης με την αεροδυναμική της, έχοντας αντίσταση μειωμένη κατά 20% σε σχέση με ένα συγκρίσιμο μοντέλο της τρέχουσας γκάμας. Τα νέα σχέδια των ελαστικών καθώς και το ειδικό σύστημα πέδησης για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας του οχήματος έως και 25%.

Για τις επιφάνειες του εσωτερικού αναπτύχθηκε ένα υλικό καθαρά φυτικής προέλευσης, με βάση ορυκτά και χωρίς πετρέλαιο. Θα χρησιμοποιηθεί στην BMW Vision Neue Klasse X στο κάτω τμήμα της επένδυσης των θυρών και στην κεντρική κονσόλα. Τα πλαστικά που συλλέγονται από τις θάλασσες αξιοποιούνται επίσης για πρώτη φορά για εξαρτήματα που χυτεύονται με έγχυση. Σε επιλεγμένα εξαρτήματα, αυτή η δευτερογενής πρώτη ύλη, η οποία λαμβάνεται, για παράδειγμα, από εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας, αντιπροσωπεύει ήδη το 30%.

BMW Vision Neue Klasse X

Η επιλογή των υλικών και η μέθοδος κατασκευής επιτρέπουν την ευκολότερη αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων και τη βελτίωση της δυνατότητας ανακύκλωσής τους. Οι πλαϊνές ποδιές και τα προσαρτημένα μέρη στον εμπρός και πίσω προφυλακτήρα παράγονται επίσης από ανακυκλωμένα μονοϋλικά. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία ακολουθεί την αρχή του BMW i Vision Circular που παρουσιάστηκε το 2021, το οποίο βασίστηκε εκτενώς σε μονοϋλικά για τη βελτιστοποίηση της ανακυκλωσιμότητας.

Η Neue Klasse σηματοδοτεί επίσης ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του τομέα παραγωγής. Το εργοστάσιο Debrecen του BMW Group , στην Ουγγαρία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως iFACTORY. Όταν η παραγωγή της Neue Klasse ξεκινήσει το 2025, θα γίνει η πρώτη μονάδα παραγωγής του BMW Group στον κόσμο που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ενέργεια απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube