Tα κινεζικά EV κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, λένε στις ΗΠΑ

Tα κινεζικά EV κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, λένε στις ΗΠΑ

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Gina Raimondo, λέει ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά θα μπορούσαν να συλλέγουν «τεράστιο όγκο δεδομένων για τους οδηγούς» και να τον στέλνουν στο… Πεκίνο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Λευκός Οίκος εντείνει την εκστρατεία του κατά της Κίνας. Η Gina Raimondo, υπουργός Εμπορίου, σε ομιλία της προειδοποίησε τους Αμερικανούς χρήστες ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Raimondo, υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια». Ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται για τους οδηγούς, την τοποθεσία του οχήματος και το περιβάλλον του οχήματος θα μπορούσαν να σταλούν στην Κίνα.

Οι αμερικανικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των δεδομένων

Τα σχόλια της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η χώρα εξετάζει περιορισμούς στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας.

Αυτή η δήλωση προφανώς δεν θα ευχαριστήσει το Πεκίνο. Θα ενισχύσει περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε για αρκετό καιρό να κρατήσει την εγχώρια αγορά αλώβητη από τα κινεζικά ηλεκτρικά μοντέλα. Αυτοκίνητα που για να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος από την Κίνα υπόκεινται ήδη σε φόρο 25%.

Παρά τη βαριά φορολόγηση, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους δασμούς το 2024 σε ορισμένα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανήκουν σε αυτά. Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες. Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις που πραγματοποιεί η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο ίδιος ο Elon Musk προειδοποίησε ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη μαζική άφιξη των Κινέζων κατασκευαστών, οι Δυτικοί θα είχαν σοβαρές δυσκολίες να συνεχίσουν να υπάρχουν. Πρόσφατα είπε ότι ήταν «πολύ ανήσυχος». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να «κατεδαφίσουν» ιστορικές μάρκες εάν δεν δημιουργηθούν «εμπορικοί φραγμοί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΗΠΑ, τέρμα το μπόνους στις μπαταρίες από τη… Βόρειο Κορέα!

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει επίσης διάταγμα για να εμποδίσει τους «ξένους αντιπάλους» του να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οι αμερικανικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των δεδομένων. Αυτό το νέο μέτρο θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις σε διάφορους κλάδους, περιλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από το 2025, τα αυτοκίνητα των οποίων οι μπαταρίες περιέχουν ορισμένα κρίσιμα υλικά «εξαγόμενα ή επεξεργασμένα στην Κίνα» δεν θα είναι επίσης επιλέξιμα για επιδότηση αγοράς στις ΗΠΑ. Ψηφίστηκε επίσης νόμος για να εμποδίσει το υπουργείο Άμυνας να αγοράζει μπαταρίες που παράγονται από την CATL και άλλους Κινέζους κατασκευαστές, από το 2027. Ωστόσο, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Ford, συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον κινεζικό γίγαντα των μπαταριών.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube