ΗΠΑ, τέρμα το μπόνους στις μπαταρίες από τη… Βόρειο Κορέα!

ΗΠΑ, τέρμα το μπόνους στις μπαταρίες από τη… Βόρειο Κορέα!

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ορισμένα ηλεκτρικά δεν θα επωφελούνται πλέον από το οικολογικό μπόνους στις ΗΠΑ. Και αφορά μοντέλα με μπαταρίες προερχόμενες από «ξένη οντότητα ανησυχίας». Δηλαδή, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Ρωσία.

ΗΠΑ, Inflation Reduction Act

O Λευκός Οίκος αποφάσισε να κλείσει την κάνουλα στην οικονομική ελάφρυνση που χορηγείται σε κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά των ΗΠΑ.

Απόφαση που εκπορεύεται από τον νόμο IRA (Inflation Reduction Act), ενός κειμένου που στοχεύει στη στήριξη της βιομηχανικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, προστατεύοντας τα εθνικά τους συμφέροντα.

Τέσσερις χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ: H Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία

ΗΠΑ, Inflation Reduction Act

Τα ηλεκτρικά μοντέλα λοιπόν, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες που κατασκευάζονται σε ορισμένες χώρες της μαύρης λίστας δεν θα επωφελούνται πλέον από το οικολογικό μπόνους των 7.500 δολαρίων.

Η πρώτη έκδοση αυτής της έκπτωσης φόρου ισχύει ήδη για ηλεκτρικά μοντέλα που συναρμολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το μέγιστο ποσό να χορηγείται σε εκείνα των οποίων η μπαταρία συναρμολογείται επίσης στις ΗΠΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ο νόμος ενισχύεται. Όλες οι μπαταρίες με εξαρτήματα από «ξένες οντότητες ανησυχίας» θα τιμωρούνται. Οι περιβόητες «foreign entities of concern». Τέσσερις χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Biden: H Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.

ΗΠΑ, Inflation Reduction Act

Όλες οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε μία από τις παραπάνω χώρες ή εκείνες που ανήκουν σε ποσοστό άνω του 25% στην κυβέρνηση μιας από αυτές επηρεάζονται από τον νέο περιορισμό. Μια εταιρεία θα μπορούσε επίσης να υποστεί κυρώσεις εάν «συνάψει συμβάσεις ή χορηγήσει τεχνολογικές άδειες» στην Κίνα, στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα ή στη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται μάλιστα έναν ακόμη αυστηρότερο νόμο από το 2025.

Πιστεύει ότι «για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, είναι απαραίτητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν το πεπρωμένο τους με αλυσίδες εφοδιασμού και πρώτες ύλες που προέρχονται από τη χώρα ή από συμμάχους». Η μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα απαιτεί πλήρη μετασχηματισμό της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης: «Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», διευκρινίζει.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube