Νέα επένδυση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Nio

Νέα επένδυση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Nio

Η Nio ανακοίνωσε μία πολύ σημαντική επένδυση, καθώς το κυβερνητικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι (CYVN Holdings) αύξησε το μερίδιό του στην εταιρεία από 7% σε περίπου 20%

Nio House

Για να μπορέσει να αυξήσει το μερίδιό του στη Nio, η  CYNV χρειάστηκε να επενδύσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει 294.000.000 νεοεκδοθείσες μετοχές. Η τιμή αγοράς της μετοχής διαμορφώνεται πλέον στα 7,50 δολάρια.

Με τη νέα αυτή επένδυση, η Μέση Ανατολή τείνει να γίνει ή για να ακριβολογούμε εδραιώνεται ως ο κύριος επενδυτής για τις κινεζικές νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Οι BeyonCa, HiPhi, Hengchi και Pony.ai είτε έλαβαν είτε βρίσκονται στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων με σημαντικά επενδυτικά Funds από τα ΗΑΕ ή την Σαουδική Αραβία.

Τον Ιούλιο του 2023, η Nio έλαβε την πρώτη επένδυση 738,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την CYVN, η οποία έγινε μέτοχος του 7%, και απέκτησε συγκεκριμένες μετοχές από την Tencent Holdings Ltd. έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

To κυβερνητικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, αύξησε το μερίδιό του στη Nio, από 7% σε 20%, με τη συνολική επένδυση να αγγίζει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Nio ET5 Touring

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Κίνα τρομάζει αυτοκινητικά την Ευρώπη

Η παρουσία της CYNV στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι μόνο οικονομική. Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής εμπορικής συμφωνίας, εφόσον η CYNV διατηρεί την κυριότητα του 15% της εταιρείας, μπορεί να προτείνει δύο διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο της Nio.

«Με έναν ενισχυμένο ισολογισμό, η Nio είναι έτοιμη να βελτιώσει τη θέση της επωνυμίας, να αυξήσει τις πωλήσεις και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης και να επενδύσει σε βασικές τεχνολογίες, ενισχύοντας την ηγετική της θέση στον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο William Bin Li, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nio.

«Η αυξημένη επένδυσή μας στο Nio αντιπροσωπεύει τη συνέχιση της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας για τη δημιουργία ενός κορυφαίου παγκόσμιου χαρτοφυλακίου στον χώρο της κινητικότητας», δήλωσε ο Jassem Al Zaabi, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CYVN Holdings.

Μάλιστα, συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Αυτή η νέα επένδυση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στη μοναδική θέση και ανταγωνιστικότητα της Nio. Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε μακροπρόθεσμος στρατηγικός συνεργάτης της Nio και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της για επέκταση της διεθνούς αγοράς».

Τον Οκτώβριο, η BeyonCa, ένας νέος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων που ιδρύθηκε από ένα πρώην στέλεχος της VW, υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση μεριδίου στον όμιλο Al Faisaliah Group (AFG) της Σαουδικής Αραβίας. Η BeyonCa υποστηρίζεται επίσης από την κρατική Dongfeng Motor και τη Renault.

Nio

Τον ίδιο μήνα, η start-up Pony.ai που εξειδικεύεται σε συστήματα αυτόνομης οδήγησης, έλαβε μια επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία ανάπτυξης έξυπνων πόλεων της Σαουδικής Αραβίας Neom. Η Pony.ai ισχυρίστηκε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή την επένδυση για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές της.

Τον Νοέμβριο, το ταμείο PIF της Saidu ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Human Horizons, την εταιρεία πίσω από την επωνυμία HiPhi που είναι γνωστή για τα  φουτουριστικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η PIF επιθυμεί να επενδύσει 250 εκατομμύρια δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να αναπτύξει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η τάση δείχνει ότι οι επενδύσεις των χωρών που το χρήμα (όπως και το πετρέλαιο) ρέει άφθονο προς την ηλεκτροκίνηση θα συνεχιστούν. Προς ώρας, οι κινεζικές εταιρείες προπορεύονται σε αυτό το «επενδυτικό ράλι», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εξέλιξή τους.

Θυμίζουμε πως η Nio θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Ευρώπη, λανσάροντας δύο νέες φίρμες υπό την ομπρέλα της, με έμφαση στα προσιτά, πλην πλούσια σε τεχνολογία ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube