Κι αν η Lancia Beta Montecarlo γινόταν SUV; [video]

Κι αν η Lancia Beta Montecarlo γινόταν SUV; [video]

Ανεξάρτητος σχεδιαστής οραματίστηκε την επιστροφή της Lancia Beta Montecarlo με τη μορφή SUV! Τέτοια να δείχνετε, να του έρθει κανένας ταμπλάς του 78χρονου Paolo Martin.

Lancia Beta Montecarlo by David Obendorfer

Ύστερα από το Ford Puma, το Opel Manta έπιασε στασίδι για να γίνει κι αυτό ηλεκτρικό SUV. Οπότε, δεν θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο η αναγέννηση της Lancia, μέλος πια του Ομίλου Stellantis, να ακολουθούσε παρόμοιο δρόμο. Κάτι τέτοιο προφανώς σκεπτόταν ο σχεδιαστής David Obendorfer και μας σερβίρισε το πώς θα μπορούσε να γίνει σήμερα crossover μια Beta Montecarlo

Βέβαια, στα νιάτα της το ’75, η Lancia Beta Montecarlo ήταν ένα διθέσιο κεντρομήχανο κουπέ διά χειρός Paolo Martin (Pinifarina). Η σύγχρονη crossover εκδοχή της φορά το μοτέρ εμπρός και είναι 5θυρη! Η μουσούδα της ωστόσο βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή του ορίτζιναλ μοντέλου και είναι κατασκευασμένη, όπως και στο τελευταίο, από μαύρο πλαστικό σε χρωματική αντίθεση με το χρώμα του αυτοκινήτου. 

Το σχήμα των πλαϊνών παραθύρων παραπέμπει επίσης στην Beta Montecarlo και μια μαύρη φαρδιά λωρίδα, χαμηλά στο πλάι, θυμίζει -αν δεν αναφέρεται- στα πλαϊνά προστατευτικά της κουπέ των ’70s. Οι πίσω κολόνες με τη μεγάλη κλίση είναι επίσης μια αναφορά στο ιταλικό σπόρτσκαρ. Όπως εξάλλου συμβαίνει και στο πίσω μέρος με το κάθετο κρύσταλλο και τις αντηρίδες της ορίτζιναλ Montecarlo.

Il test di Fittipaldi
Εδώ η αυθεντική Lancia Beta Montecarlo, που βέβαια καμία σχέση δεν είχε με την γκάμα των Beta. Αν δεν τον γνωρίσατε, ο εικονιζόμενος είναι ο Emerson Fittipaldi και η φωτό από δοκιμή σε περιοδικό όπου έγραφε τη βινιέτα «il test di Fittipaldi».


Κατά τα λοιπά όμως, το κόνσεπτ του David Obendorfer για τη SUV Beta Montecarlo αφορά ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Το ψηφιακό SUV έχει μήκος 4,54 m, πλάτος 1,85 m, ύψος 1,56 m και μεταξόνιο 2,68 m, μακριά από τις διαστάσεις του ορίτζιναλ κουπέ: 3,81 x 1,70 m x 1,19 m. Θα μπορούσε άραγε αυτό το κόνσεπτ να αρέσει στους ιθύνοντες της Lancia; 

Εμείς πάντως, πέρα από την προγραμματισμένη ανανέωση του Ypsilon για το 2024 και το λανσάρισμα της ηλεκτρικής Delta το 2026, θα βλέπαμε την Beta HPE πιο ταιριαστή για να γίνει ηλεκτρικό SUV. Διότι μην ξεχνάμε ότι από το 2026, η Lancia θα διαθέτει στην γκάμα της μόνο μοντέλα «μηδενικών εκπομπών».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube