node/37498

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Το κόστος των μπαταριών συνεχίζει να πέφτει

Σύμφωνα με μελέτη του BloombergNEF για την εξέλιξη των τιμών, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που διαπραγματεύονται σήμερα κατά μέσο όρο στα €140 ανά κιλοβατώρα, θα φτάσουν στα €55 το 2030.

Ως λογική συνέπεια της ανάπτυξης της ηλεκτρικής κινητικότητας, η τιμή των μπαταριών ιόντων λιθίου έχει πέσει κατά 87% από το 2010. Εκείνη τη χρονιά η κιλοβατώρα διαπραγματευόταν έναντι στα 991 ευρώ!

Στις προβλέψεις του, το BNEF εκτιμά ότι η μονάδα θα προσεγγίσει τα 90 ευρώ μέχρι το 2023. Επομένως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα μπορούν πλέον να εμφανίζονται ακριβότερα από τα ισοδύναμα θερμικά τους. Ωστόσο, ο ερευνητικός οργανισμός προειδοποιεί ότι αυτή η ισοτιμία δεν θα επιτευχθεί ούτε σε όλες τις χώρες ούτε σε όλες τις κατηγορίες, με την παραπάνω τιμή να αποτελεί το κατώφλι. 

Το 2030, 55 ευρώ η κιλοβατώρα;
Η κιλοβατώρα θα πέσει κάτω από τα €90, «αν η σωρευτική ζήτηση υπερβεί τις δύο Τεραβατώρες το 2024». Πέρα από αυτό το όριο, το BloombergNEF εξετάζει τη συνέχιση της πτώσης, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της το 2030, στα €55/kWh. Η αβεβαιότητα προέρχεται από τις διαφορετικές λύσεις που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι κατασκευαστές.

price
Οι τιμές στον παραπάνω πίνακα αφορούν σε αμερικανικά δολάρια.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, μέχρι το 2030, η αγορά της μπαταρίας θα αντιπροσωπεύει 116 δισ. δολάρια ετησίως και αυτό δεν περιλαμβάνει τις επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, καθώς οι τιμές των στοιχείων και των συστοιχιών θα μειώνονται, οι αγοραστές θα κερδίσουν περισσότερα με τα χρήματά τους από ό,τι σήμερα», δήλωσε ο James Frith, επικεφαλής της έρευνας και ανώτερος αναλυτής του οργανισμού σε θέματα αποθήκευσης ενέργειας.

Διάφοροι λόγοι
Το BNEF εξηγεί τους διάφορους λόγους για την κατεύθυνση που ακολουθούσε αυτή η καμπύλη μέχρι σήμερα και πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Το πιο προφανές είναι η αύξηση του αριθμού των παραγγελιών σε μπαταρίες και η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. 

Και αυτό, παρά τη σταθερή αύξηση των τιμών για ορισμένα συστατικά τους, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Οι κερδοσκόποι που είναι πολύ αισιόδοξοι για την άνοδο της ηλεκτρικής κινητικότητας συνέβαλαν τελικά σε αυτή την κατάσταση που παρατηρείται από το BloombergNEF.

Ο ερευνητικός οργανισμός επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη διείσδυση καθόδων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, καθώς και την εισαγωγή νέων καλουπιών συσκευασίας για τα στοιχεία, των οποίων το χαμηλότερο κόστος κατασκευής ωφελεί και τις συστοιχίες έτοιμες προς τοποθέτηση και χρήση.

Από το 2020 και ύστερα...
Παρελθόντος του 2020, σε αυτόν τον κατάλογο θα προστεθούν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις: Ανόδια πυριτίου ή λιθίου, ημιαγωγικά στοιχεία και νέα υλικά καθόδου. Το BloombergNEF διαβεβαιώνει ότι η τρέχουσα τάση στην Ευρώπη να διαθέτει τοπικές μονάδες παραγωγής μπαταριών θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών, εξαλείφοντας το κόστος μεταφοράς και τους φόρους επί των εισαγωγών.

size

Η ενσωμάτωση συστοιχιών σε πλατφόρμες που υποστηρίζουν διαφορετικά μοντέλα EV και από διαφορετικές εταιρείες μειώνει επίσης τα τιμολόγια για τις μπαταρίες, αλλά και για συναφή συστήματα, όπως για παράδειγμα οι συσκευές θερμικής διαχείρισης.

Με τη φθηνότερη κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η προσφορά σε ηλεκτρικά επαγγελματικά μοντέλα θα γίνει πιο ελκυστική, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην τάση εξηλεκτρισμού.

node/39640

Γιατί κάποιος να αγοράσει 5 Mercedes-Benz SLR McLaren; [video]

Ο Manny Khoshbin βγάζει τις SLR του για βόλτα και για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Γιατί κάποιος να αγοράσει 5 Mercedes-Benz SLR McLaren; [video]

Ο Manny Khoshbin, γνωστός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, τα τελευταία χρόνια αρέσκεται στο να παρουσιάζει μέσω YouTube την πανάκριβη συλλογή υπεραυτοκινήτων που διατηρεί στο γκαράζ του. Ανάμεσα σε σπάνια μοντέλα όπως ειδικές εκδόσεις των Bugatti Veyron, Bugatti Chiron, Pagani Huayra κ.α., είναι και κάτοχος όχι μίας, αλλά πέντε (!) Mercedes-Benz SLR McLaren.

Στο τελευταίο του βίντεο, ο Khoshbin έβγαλε τις πέντε SLR από το γκαράζ με σκοπό να τις τραβήξει μια ομαδική φωτογραφία σε διπλανή αλάνα. Με αφορμή τη φωτογράφιση, κάθε SLR έκανε μια σύντομη βόλτα ώστε να λειτουργήσει ο κινητήρας καθώς από ότι καταλαβαίνουμε τα αυτοκίνητα περνούν το μεγαλύτερο χρόνο της ζωής τους σε ακινησία. Όπως λέει και ο ίδιος «Λοιπόν παιδιά, έχω πέντε από αυτές και πρέπει να τις οδηγώ!».

Να θυμίσουμε πως η Mercedes-Benz SLR McLaren ήταν ο πρώτος καρπός συνεργασίας των δύο εταιρειών που για πολλά χρόνια συμμάχησαν στην Formula 1. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε σε μορφή πρωτοτύπου το 1999 ενώ η έκδοση παραγωγής ακολούθησε το 2003 με ανθρακονημάτινο αμάξωμα. Κάτω από το μακρύ καπό βρίσκεται ένας supercharged κινητήρας V8 5,4 λίτρων με απόδοση 626 PS και 780 Nm (στην "απλή" έκδοση). Μεταξύ 2003 και 2010, κατασκευάστηκαν συνολικά 2.157 μονάδες της SLR.

SLR

Οι δύο από τις SLR του Kohoshbin είναι εκδόσεις Roadster και οι υπόλοιπες τρεις Coupe, ενώ έχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά το συνδυασμό εξωτερικών και εσωτερικών αποχρώσεων. Αν και έχουν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, τα μοντέλα έχουν διατηρήσει τον εξωτικό τους χαρακτήρα. Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να ισχύει για όλες τις SLR είναι το υδραυλικό σύστημα με το οποίο ανοίγουν οι πόρτες, το οποίο δε λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά μετά από 15 χρόνια.

Αν αναρωτιέστε γιατί ο Manny Khoshbin αγόρασε 5 SLR, όπως έχει αποκαλύψει σε παλαιότερο βίντεο λόγος είναι απλός - εκτός του ότι είναι ένα από τα αυτοκίνητα που του αρέσουν πολύ και ήθελε να το έχει σε διαφορετικά χρώματα, πιστεύει πως η αξία του θα ανέβει στο χρηματιστήριο των υπεραυτοκινήτων (όπως έγινε με τις ανταγωνιστικές Porsche Carrera GT και Ferrari Enzo από την ίδια χρονική περίοδο) οπότε βλέπει την αγορά τους ως επένδυση. Πάντως για να ξέρετε, η αγαπημένη του SLR είναι η λευκή Roadster.

node/39638
Sony Vision-S Concept

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Θυμάστε που η Sony μας παρουσίασε online νωρίτερα εφέτος το εντυπωσιακό Vision-S. Τώρα βλέπουμε τη γιαπωνέζικη ηλεκτρική μπερλίνα να βολτάρει στο Tokyo κοντά στην έδρα της Sony.

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

To Sony Vision-S εμφανίζεται στο Tokyo [video]

Οι τελείως ψεύτικες και στατικές φωτογραφίες του απροσδόκητου Sony Vision-S μας έδωσαν μια πρόγευση γι’ αυτό που ετοιμάζουν οι Ιάπωνες τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά το 4θυρο Sony φαίνεται ότι κινείται κιόλας! Απόδειξη, αυτό το σύντομο διαφημιστικό κλιπάκι που δημοσιεύτηκε στο Youtube από τον ιαπωνικό γίγαντα.

Στο video, ένα μυστηριώδες λευκό φορτηγό μπαίνει στον υπόγειο χώρο στάθμευσης των κεντρικών γραφείων της Sony. Στη συνέχεια, οι πλευρικές πόρτες αποκαλύπτουν το προφίλ του ιαπωνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι εικόνες που ακολουθούν μας δείχνουν σε animation την καμπίνα και τον φωτισμό του Vision-S. Και βάζοντας όπισθεν, το αυτοκίνητο κατεβαίνει απαλά, με μικρή ταχύτητα, από την πλατφόρμα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Sony λέει ότι δεν έχει την πρόθεση να λανσάρει εμπορικά το ηλεκτρικό πρωτότυπό της. Το Vision-S χρησιμοποιείται επίσημα μόνο για την εξέλιξη onboard τεχνολογιών που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την ψυχαγωγία.