Elkann: Υπόσχεται σε Nissan και Mitsubishi «μεγάλα οφέλη» από τη συγχώνευση FCA-Renault

Elkann: Υπόσχεται σε Nissan και Mitsubishi «μεγάλα οφέλη» από τη συγχώνευση FCA-Renault

Ο πρόεδρος της FCA, John Elkann, υποσχέθηκε ότι Nissan και Mitsubishi θα αποκομίσουν μεγάλα οφέλη από την προτεινόμενη ένωση της FCA με τη Renault, μεταφέροντας ταυτόχρονα τον «τεράστιο σεβασμό» του προς αυτές.

«Η προτεινόμενη συγχώνευσή μας με τη Renault θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια συνεργασία με τις τρεις αυτές μεγάλες εταιρείες, κατά τη διάρκεια μια περιόδου πρωτοφανούς μετασχηματισμού στον κλάδο μας», ανέφερε ο Elkann σε γραπτή δήλωσή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη 28/5.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τη Nissan και τη Mitsubishi, καθώς και για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους», συμπλήρωνε ο Elkann.

Το άνοιγμα του Elkann προς τους Ιάπωνες ήρθε μόλις μία ημέρα ύστερα από την υποβολή της επίσημης πρότασης για συγχώνευση 50-50 με τη Renault, την επί 20ετίας συνεργάτιδα της Nissan και μεγαλύτερο μέτοχό της με ποσοστό 43,4%. Ο προβλεπόμενος συνδυασμός θα δημιουργούσε ένα τριπλό βιομηχανικό άξονα με ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις 15 εκατ. οχημάτων, περιλαμβάνοντας και τον όγκο των Ιαπώνων.

Η Renault, που αποκαλεί την προσφορά της FCA «φιλική πρόταση», δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα τη μελετήσει «με ενδιαφέρον» και με στόχο να «δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τη Συμμαχία».

Ο Elkann, απευθυνόμενος στην κορυφαία επιχειρηματική εφημερίδα της Ιαπωνίας, υποσχέθηκε αποδόσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας μέσω της μεγαλύτερης κλίμακας και του αμοιβαίου σεβασμού. Η Renault να θυμίσουμε ότι είναι ο κύριος και ελέγχων μέτοχος της Nissan, ενώ η Nissan, με τη σειρά της, είναι ο κύριος και ελέγχων μέτοχος της Mitsubishi.

«Η πρότασή μας για τη Renault είναι τέτοια που πιστεύουμε ότι θα μετουσιωθεί με πολλούς θετικούς τρόπους», έγραψε στη δήλωσή του ο Elkann. «Το πνεύμα μας είναι να βρούμε έναν κοινό σκοπό που να προσφέρει οφέλη για όλες τις εταιρείες μας, περιλαμβάνοντας τις Nissan και Mitsubishi ως αξιόλογους και σεβαστούς συνεργάτες».

Βέβαια, η νέα οντότητα που θα προκύψει σύμφωνα με την πρόταση για συγχώνευση 50:50 των FCA-Groupe Renault, θα δίνει στους Ιάπωνες εταίρους δυνητικά μικρότερη φωνή στα υψηλότερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων. Το νέο συμβούλιο θα έχει έντεκα μέλη από τα οποία τέσσερα θα προέρχονται από τη Renault και τέσσερα από την FCA, αλλά μόνο ένα από τη Nissan -πιθανότατα έναν ακόμη θα έχει το γαλλικό κράτος, συν τον πρόεδρο. Η σημερινή Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi ελέγχεται από ένα τετραμελές Συμβούλιο Λειτουργίας της Συμμαχίας: Jean-Dominique Senard (πρόεδρος Renault), Thierry Bollore (διευθύνων σύμβουλος Renault), Hiroto Saikawa (διευθύνων σύμβουλος Nissan) και Osamu Masuko (διευθύνων σύμβουλος Mitsubishi).

Saikawa
O διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, εικάζεται ότι θα είναι το σκληρό καρύδι της υπόθεσης σε μια πιθανή συγχώνευση.


Η Nissan και η Mitsubishi τηρούν προς το παρόν σιωπηλή στάση για την προταθείσα συγχώνευση από την FCA.

Όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες αναφορές τον Μάρτιο σχετικά με μια πιθανή συγχώνευση, ο Saikawa είχε δηλώσει ότι δεν έχει την «παραμικρή» γνώση γι’ αυτές τις συνομιλίες. Λίγο πριν από την επίσημη προσφορά της FCA στις 27 Μαΐου, ο επικεφαλής της Nissan αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Renault τον είχε ενημερώσει γι’ αυτή την προσέγγιση.

«Ανταλλάσσουμε πάντοτε εποικοδομητικές απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της εταιρικής συμμαχίας με ένα προνοητικό τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι τα κορυφαία στελέχη της Renault, της Nissan και της Mitsubishi θα συγκεντρωθούν για μια τακτική συνάντηση αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία. «Θα θέλαμε να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση», δήλωσε ο Saikawa.

Τα πάντα για την ενδεχόμενη συγχώνευση FCA-Renault

Fiat Chrysler: Επιβεβαίωση διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με Renault

Η Nissan θα είναι η μεγάλη χαμένη στην περίπτωση συγχώνευσης FCA-Renault

Ένωση Renault και FΙΑΤ: Πλεονεκτήματα, ανακολουθίες, φόβοι…

Γιατί μια συγχώνευση με την FCA έχει νόημα για τη Renault

Renault: Απόφαση για την ένωση με την FCA την άλλη εβδομάδα

Fiat Chrysler: Σημαντική ώθηση με πλατφόρμες Renault

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube