Αυτές είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αυτές είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πάνω από 10 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2022. 

Η ηλεκτροκίνηση πλέον έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Το 2022 οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια. 

Σε ποσοστό αυτό σημαίνει πως την περασμένη χρονιά το 14% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 να είναι 9% και το 2020 να είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταγράφει μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. Στην ίδια έρευνα καταγράφονται και οι χώρες με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην ψηλότερη θέση του βάθρου στέκει η Κίνα όπου πλέον το 50% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της είναι ηλεκτρικά. Η Κίνα είχε θέσει εξαρχής ένας πολύ φιλόδοξο στόχο σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση και τον έχει ήδη ξεπεράσει.

Η ευρωπαϊκή αγορά δεσπόζει στη δεύτερη θέση του βάθρου καθώς καταγράφει αύξηση 15% στις πωλήσεις EV το 2022. Ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο την περασμένη χρονιά ήταν ηλεκτρικό. 

Ακολουθεί η αγορά των ΗΠΑ όπου η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών το 2022 ήταν εντυπωσιακή και άγγιξε το 55%. Ωστόσο μόνο το 8% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, το πρώτο τρίμηνο το 2023 πουλήθηκαν πάνω από 2,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 25% περισσότερα από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτιμάται πως το 2023 οι πωλήσεις EV θα ξεπεράσουν τα 14 εκατ. αυτοκίνητα.

Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των πωλήσεων EV είναι τόσο η ύπαρξη δημόσιων υποδομών φόρτισης, όσο και η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση δημόσια χωρητικότητα ισχύος φόρτισης ανά ηλεκτρικό όχημα παγκοσμίως είναι περίπου 2,4 kW/EV. Στην ΕΕ υπάρχει πρόβλημα καθώς η αναλογία αυτή είναι πολύ χαμηλή και αποτιμάται σε 1,2 kW/EV. 

Η χώρα με την καλύτερη αναλογία είναι η Κορέα με 7 kW/EV και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φορτιστών εκεί είναι χαμηλής ισχύος.
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 
Ξέρεις ποιο είναι παγκόσμιο best-seller 2022; Αμ, δε!
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λιπαντικά του κινητήρα [video]
Opel SUV: Γκάμα πασπαρτού με τους πιο δελεαστικούς όρους αγοράς

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube