Αστρονομική χασούρα VinFast για κάθε EV που πούλησε το 2023

Αστρονομική χασούρα VinFast για κάθε EV που πούλησε το 2023

Η VinFast υπέστη μεγάλες απώλειες το 2023. Ο Βιετναμέζος κατασκευαστής ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι δεν πέτυχε τον στόχο πωλήσεων, παραδίδοντας μόνο 35.000 ηλεκτρικά τον 2023.

VinFast

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 91% (1,19 δισεκατομμύρια δολάρια), η VinFast υπέστη σημαντικές απώλειες το 2023.

Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ ανακοίνωσε ζημία 2,4 δισ. δολαρίων, 14,7 % περισσότερο από το 2022. Και αν κάνουμε την αναγωγή στις πωλήσεις, σημαίνει ότι έχασε $68.000 για κάθε μοντέλο που πούλησε. Βλέποντας δε τον τιμοκατάλογό της, σημαίνει ότι για κάθε κομμάτι έχανε περισσότερο απ’ ό,τι το πούλαγε!

H VinFast ετοιμάζεται να ανοίξει εργοστάσια στην Ινδία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες

VinFast

Θα πάει καλά αυτό; Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά η απώλεια δεν φαίνεται να ανησυχεί τη VinFast. Η βιετναμέζικη εταιρεία καθησυχάστηκε με ένα καλό τέταρτο 3μηνο στη χρονιά που πέρασε, με πωλήσεις 13.500 μοντέλων. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023, οι πωλήσεις αντιπροσώπευσαν σε έσοδο τα 436 εκατομμύρια δολάρια. Αύξηση 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο 3μηνο και πάντως αρκετά για να δώσουν ελπίδα στη VinFast στις αρχές του 2024.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Anh Nguyen, εξηγεί στο επίσημο δελτίο Τύπου της φίρμας ότι «είδαμε ευνοϊκά αποτελέσματα το τέταρτο 3μηνο, με ισχυρή αύξηση εσόδων και βελτιωμένο περιθώριο κέρδους».

VinFast

Από την άλλη πλευρά, η VinFast έπεσε αρκετά μακριά από τον ετήσιο στόχο πωλήσεών της. Η εταιρεία παρέδωσε μόνο 35.000 ηλεκτρικά όταν ο στόχος της ήταν να παραδώσει 50 χιλιάδες. Η διαφορά είναι σημαντική και το 2024 θα μπορούσε να εξελιχτεί καθοριστικό για τη βιωσιμότητα του κατασκευαστή. Με επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι παραδόσεις.

Η VinFast που εμφανίστηκε στο αυτοκινητικό στερέωμα το 2017 για να ανταγωνιστεί την Tesla και την BYD, συνεχίζει να ελπίζει. Το 2024, ο στόχος των παραδόσεων έχει αυξηθεί στις 100.000 μονάδες. Και για να βρει τον δρόμο της, η βιετναμέζικη φίρμα σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Με την Ινδία και τη Ινδονησία να είναι δύο αγορές που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για τη VinFast.

ΔΕΙΤΑ ΑΚΟΜΗ Οι Βιετναμέζοι θα σπάσουν ταμεία με το VF 3

Ειδικά στην πρώτη που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εθνική αγορά στον κόσμο (4,4 εκατ. πωλήσεις το 2023), ο Βιετναμέζος κατασκευαστής θα ανοίξει ένα εργοστάσιο στην πολιτεία Tamil Nadu, στα νότια της χώρας. Στη συνέχεια προγραμματίζεται να δημιουργηθούν δύο ακόμη μονάδες παραγωγής, μία στην Ινδονησία και μία τις Φιλιππίνες. Και οι δύο τους αναδυόμενες αγορές, με εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube