Alain Prost: Ηλιθιότητα όσα κάνουν οι κυβερνήσεις με την ηλεκτροκίνηση 

Alain Prost: Ηλιθιότητα όσα κάνουν οι κυβερνήσεις με την ηλεκτροκίνηση 

Σε δέκα χρόνια θα έχουν καταστρέψει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, τόνισε o τετράκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1.

O Alain Prost χαρακτήρισε «ηλίθιες» τις κινήσεις των κυβερνήσεων που έχουν σαν στόχο την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα σκοτώσουν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Καθώς πολλές κυβερνήσεις σκοπεύουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων βενζίνης/πετρελαίου και υβριδικών αυτοκινήτων το αργότερο από το 2040, ο Prost μίλησε για πολιτικά κίνητρα πίσω από τις προσπάθειες που πιστεύει ότι θα επιτύχουν ελάχιστα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Είμαι πραγματικά αναστατωμένος από αυτό που βλέπω σήμερα με την αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Prost, όταν του ζητήθηκε από το Motorsport.com να αναπτύξει τις απόψεις του σχετικά με τον αντίκτυπο της ώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις κυβερνήσεις.

«Θα δώσουμε τα πάντα στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σε 10 χρόνια, καθώς θα αναγκαστούμε να εισάγουμε μόνο τα δικά τους αυτοκίνητα και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου», ανέφερε ο Γάλλος. «Δεν με νοιάζει γιατί δεν είμαι μέλος της βιομηχανίας, αλλά το μισώ πραγματικά. Είναι μια ηλίθια ρύθμιση».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «αν ισχύσουν όλα αυτά, 1.000.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους στην αυτοκινητοβιομηχανία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σήμερα, αν είχατε ένα μεγάλο αυτοκίνητο με σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα, αυτό δεν ρυπαίνει».

Ο Prost λέει επιπλέον ότι η χρήση υβριδικών αυτοκινήτων, όταν αυτά θα έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα, θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με πολύ μεγαλύτερες ποσότητες CO2, καθώς αυτά είναι πιο βαριά (λόγω των μπαταριών) και απαιτούν σε βάθος χρόνου περισσότερα καύσιμα. 

Σε ό,τι αφορά στα συστήματα φόρτισης τονίζει ότι δεν υπάρχουν παντού ίδιες προδιαγραφές.«Μιλάμε για τις Βρυξέλλες, για την Ευρώπη, αλλά γιατί δεν έχουμε το ίδιο σύστημα φόρτισης; Έχουμε δύο ανταγωνιστές στη Γαλλία και έχουν δύο διαφορετικά συστήματα», είπε. «Απαγορεύουμε το ντίζελ αλλά στο τέλος είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να μειώσουμε το CO2 με αυτά τα μέτρα».

Ο Prost δήλωσε επίσης ότι η τεράστια αβεβαιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει συνέπειες για τη Formula 1, καθώς πιστεύει ότι θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τους κινητήρες που θα χρησιμοποιούν τα μονοθέσια στο μέλλον.

«Όταν με ρωτούν για τη Formula 1, απαντώ πάντα: φροντίστε πρώτα την αυτοκινητοβιομηχανία και η Formula 1 θα είναι υγιής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Prost πιστεύει ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να πάρει η Formula 1 μακροπρόθεσμα. «Ή θα πάμε στους δημοφιλείς κινητήρες όπως οι V8 ή V12 που προσφέρουν ψυχαγωγία ή θα πρέπει να κοιτάξουμε μια ολοκαίνουργια τεχνολογία όπως το υδρογόνο για να μείνει η Formula 1 ένα βήμα μπροστά από το αυτοκινητοβιομηχανία».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube