Κίνα: 100+ ρομποταξί «κράσαραν» ταυτόχρονα - Κυκλοφοριακό χάος
Σοβαρή τεχνική βλάβη ακινητοποίησε ταυτόχρονα δεκάδες αυτόνομα ρομποταξί της Baidu, με επιβάτες να μένουν εγκλωβισμένοι για ώρες και τις αρχές να κάνουν λόγο για «σφάλμα συστήματος».
Ένα πρωτοφανές περιστατικό καταγράφηκε στην Wuhan, όταν περισσότερα από 100 ρομποταξί της υπηρεσίας Apollo Go, που ανήκει στην Baidu, ακινητοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.
H κατάσταση αυτή προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στην κυκλοφορία και νέα ερωτήματα για την αξιοπιστία των αυτόνομων μετακινήσεων. Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό αποδίδεται σε «σφάλμα συστήματος» που εκδηλώθηκε περίπου στις 20:56 το βράδυ της Τρίτης. Τα ρομποταξί σταμάτησαν αιφνιδιαστικά στη μέση του δρόμου, αδυνατώντας να συνεχίσουν την πορεία τους, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς.
«Μαζική παράλυση» για τα ρομποταξί της Apollo Go στη Wuhan, με ένα σφάλμα συστήματος να ακινητοποιεί πάνω από 100 οχήματα
Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, με δεκάδες ρομποταξί να έχουν «παγώσει» σε κεντρικές αρτηρίες και λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, με τα αλάρμ ενεργοποιημένα. Σε υλικό από dashcam, οδηγός καταγράφεται να προσπερνά τουλάχιστον 16 ακινητοποιημένα οχήματα μέσα σε περίπου 90 λεπτά, αποφεύγοντας οριακά συγκρούσεις με συνεχείς ελιγμούς και φρεναρίσματα.
Μαρτυρίες επιβατών περιγράφουν σκηνές αβεβαιότητας και καθυστερημένης ανταπόκρισης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιβάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Φοιτήτρια που επέβαινε σε ένα από τα οχήματα ανέφερε ότι το ρομποταξί παρουσίαζε επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες πριν ακινητοποιηθεί πλήρως σε διασταύρωση της ανατολικής Wuhan. Όπως περιέγραψε, η οθόνη του οχήματος καλούσε τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι βοήθεια θα έφτανε εντός πέντε λεπτών. Ωστόσο, η επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας έγινε περίπου μισή ώρα αργότερα, χωρίς άμεση λύση.
Dozens of driverless taxis stalled on the road in Wuhan last night. Around 9 PM, multiple Luobo Kuaipao autonomous vehicles came to a complete stop in the middle of the road. Local police confirmed a system failure, saying passengers were evacuated safely. No injuries were… pic.twitter.com/RFqJTKvoGl
— Shanghai Daily (@shanghaidaily) April 1, 2026
«Μας έλεγαν συνεχώς ότι θα ενημερώσουν τους ανωτέρους», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τελικά αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν μόνοι τους, χωρίς να λάβουν σαφή εξήγηση για το τι είχε συμβεί.
Σε άλλο περιστατικό, επιβάτης ανέφερε ότι το όχημα σταμάτησε μόλις δέκα λεπτά μετά την έναρξη της διαδρομής, σε υπερυψωμένο δρόμο με αυξημένη κίνηση. Στην οθόνη εμφανίστηκε μήνυμα που προειδοποιούσε: «Υπάρχει βλάβη στο όχημα, μην ανοίγετε την πόρτα», ενώ η γραμμή έκτακτης ανάγκης δεν ανταποκρινόταν. Η ίδια δήλωσε ότι περίμενε πάνω από μία ώρα μέχρι να δεχθεί βοήθεια από διερχόμενο αστυνομικό.
Οι αρχές διευκρίνισαν ότι δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί και ότι όλοι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Δυνάμεις της τροχαίας κινητοποιήθηκαν άμεσα για την αποσυμφόρηση των δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ τα αίτια της δυσλειτουργίας παραμένουν υπό διερεύνηση. Μέχρι στιγμής, η Apollo Go δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη τοποθέτηση για το συμβάν.






