Τέλος η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης!

Τέλος η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης!

Η αμερικανική γερουσία θα ψηφίσει άμεσα νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική στους κατασκευαστές την τεχνολογία ανίχνευσης αλκοόλ στους οδηγούς.

Ακούγονταν εδώ και καιρό, πλέον όμως φαίνεται πως θα γίνει πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post το Κογκρέσο είναι έτοιμο να ψηφίσει νόμο που θα επιβάλλει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων τη χρήση τεχνολογίας ανίχνευσης μέθης του οδηγού. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ένας μεθυσμένος οδηγός ή έστω κάποιος που έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια βάσει νόμου δε θα μπορεί να εκκινήσει τον κινητήρα του αυτοκινήτου του. 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) μόνο το 2019 χάθηκαν 10.142 ζωές από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στις Η.Π.Α χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να υπολογίζονται και όσοι τραυματίστηκαν βαριά ή πλέον έχουν κάποιου είδους αναπηρία. Με την υποχρεωτική χρήση του εν λόγω συστήματος, ο NHTSA, πιστεύει ο θα μπορούν να αποτραπούν τουλάχιστον 9.000 θάνατοι σε ετήσια βάση. 

Η πρώτη ολοκληρωμένη συσκευή ανίχνευσης της μέθης του οδηγού αναμένεται να πάρει έγκριση στην Αμερική μέσα στο 2022. Θα μπορεί να διαπιστώσει εάν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του οδηγού είναι άνω του 0,08%, που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, και κατά συνέπεια να ακινητοποιεί το αυτοκίνητο.

αλκοολ

Το Κογκρέσο δε θα απαιτεί βέβαια από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά συσκευές που θα λειτουργούν με εκπνοή του αέρα. Αφήνει το «ελεύθερο» σε αυτούς και την τεχνολογία να εξελίξουν κι άλλα συστήματα όπως με σκανάρισμα της κόρης του ματιού ή με ειδικούς σένσορες στο τιμόνι που θα λαμβάνουν δείγμα από τα χέρια του οδηγού.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι το σύστημα να είναι ακριβές και το κυριότερο να μην μπορεί να παρακαμφθεί. Αντιλαμβάνεστε βέβαια το σάλο που ήδη έχει ξεσπάσει στις Η.Π.Α και μόνο στο άκουσμα της είδησης, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι γεννά σημαντικά θέματα ηθικής αλλά και νομικής φύσεως αναφορικά με το ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του εκάστοτε οδηγού.

Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις φαίνεται να μην απασχολούν την κυβέρνηση Biden η οποία φημολογείται ότι θα δώσει περιθώριο μόλις τριών ετών στους κατασκευαστές για να ανταποκριθούν στο εν λόγω μέτρο στα νέα τους αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube