Έχεις μόλις 1' για να βγεις από το αυτοκίνητο αν πέσει στο νερό [video]

Έχεις μόλις 1' για να βγεις από το αυτοκίνητο αν πέσει στο νερό [video]

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που κανείς δεν θέλει να ζήσει -κι ευτυχώς, οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σωστά. Αυτές οι γνώσεις μπορεί να σώσουν ζωές!

Πρόσφατες πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν το Texas των ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες, δείχνουν ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. 

Δύο μεγάλοι οργανισμοί οδικής ασφάλειας, ο ελβετικός TCS και ο γερμανικός ADAC, πραγματοποίησαν δοκιμές με δύο αυτοκίνητα -ένα ηλεκτρικό Citroën ë-C4 και ένα θερμικό SEAT Exeo -τα οποία τα έριξαν επανειλημμένα στο νερό για να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα βυθίζονται, πώς αντιδρούν τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά τους, και πόσο χρόνο έχουν οι επιβάτες για να διαφύγουν.

Αν το αυτοκίνητο πέσει στο νερό, έχεις λιγότερο από ένα λεπτό για να βγεις -και πρέπει να ανοίξεις τα παράθυρα το συντομότερο δυνατό!

Νερό

Το TCS τονίζει πως δεν πρέπει ποτέ να επιχειρείται η διέλευση από πλημμυρισμένο δρόμο ή υπόγεια διάβαση. Σε θερμικά αυτοκίνητα, αρκούν μόλις 30 εκατοστά νερού για να προκληθεί ολική ζημιά, ενώ στα 50 εκατοστά το αυτοκίνητο αρχίζει να επιπλέει και χάνεται ο έλεγχός του.

Η πιο γρήγορη και αποτελεσματική διέξοδος είναι μέσα από τα πλαϊνά παράθυρα. Και στα δύο αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά παράθυρα συνέχισαν να λειτουργούν για λίγα λεπτά μέσα στο νερό, γεγονός που επιτρέπει τη διαφυγή -αρκεί να κινηθείς άμεσα. Στην περίπτωση του ë-C4, το αυτοκίνητο είχε βυθιστεί πλήρως μέσα σε τρία μόλις λεπτά. Το θετικό είναι πως δεν παρατηρήθηκε καμία δυσλειτουργία στην μπαταρία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Κι όταν τα παράθυρα δεν λειτουργούν; Σε δεύτερο τεστ, οι ειδικοί απενεργοποίησαν εσκεμμένα τα ηλεκτρικά παράθυρα του SEAT Exeo και επέλεξαν την έκδοση με τα διπλά τζάμια, που δεν σπάνε εύκολα. Το αποτέλεσμα: Η πόρτα του οδηγού μπόρεσε να ανοίξει μόλις στα 4 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, καθώς χρειάζεται να εξισορροπηθεί η πίεση με το νερό. Εκείνη τη στιγμή, ο συνεπιβάτης ήταν ήδη κάτω από το νερό για 1 λεπτό και 37 δευτερόλεπτα -χρόνος κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί κάποιος να κρατήσει την αναπνοή του σε συνθήκες σοκ, κρύου και πανικού.

Ο «κανόνας του ενός λεπτού»; Η ασφαλέστερη τακτική είναι να δράσεις άμεσα μετά την επαφή με το νερό. Αν καθυστερήσεις, η πίεση θα εμποδίσει το άνοιγμα των θυρών και το ρεύμα ίσως να μην επαρκεί για τα ηλεκτρικά παράθυρα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να έχεις στο αυτοκίνητο ένα σφυρί θραύσης τζαμιού ή πινέζα ασφαλείας με ελατήριο.

Με λίγα λόγια: Αν το αυτοκίνητο πέσει στο νερό, έχεις λιγότερο από ένα λεπτό για να βγεις -και πρέπει να ανοίξεις τα παράθυρα το συντομότερο δυνατό.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube