Σαρώνουν στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τα SUV

Σαρώνουν στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τα SUV

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα SUV πουλάνε σαν ζεστό ψωμί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά. Πλέον όμως, ξεπερνούν το 51% των συνολικών πωλήσεων!

SUV European Sales

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμονας στο χώρο του αυτοκινήτου. Αρκεί μια βόλτα για να αντιληφθείς πως όλο και περισσότερα SUV (κυρίως Β και C) κυκλοφορούν στους δρόμους.

Αυτή η εικόνα δεν αφορά μόνο την ελληνική, αλλά εν συνόλω την ευρωπαϊκή αγορά. Είτε μιλάμε για κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε για υβριδικά, είτε για Plug-in Hybrid, είτε για ηλεκτρικά, τα SUV πουλάνε.

Το μερίδιο αγοράς τους αυξήθηκε στο 51%, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό άλμα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν ήταν στο 48%. Συνολικά μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η Dataforce, οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 23% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τις 3,37 εκατομμύρια μονάδες.

Πλέον, πάνω από τα μισά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη είναι SUV

SUV Sales

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλήσεις Ιουνίου 2023, το Tesla Model Y θρονιασμένο στην πρώτη θέση

Εξετάζοντας τα δέκα πιο δημοφιλή SUV του πρώτου εξαμήνου του 2023, το Tesla Model Y ήταν πρώτο με 138.152 μονάδες. Κι αν αυτός ο αριθμός δεν σας λέει κάτι, το ποσοστό της αύξησης αγγίζει το 207% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το αμέσως επόμενο (που κατάφερε να σημειώσει πάνω από 100.000 πωλήσεις) ήταν το VW T-Roc με 104.465 (αύξηση 32%). To βάθρο των νικητών συμπληρώνει η Toyota, με τις σχεδόν εξαψήφιες πωλήσεις του Yaris Cross (96.849 μονάδες), το οποίο ανέβασε τις πωλήσεις του κατά 49%.

SUV Sales

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα VW Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Kia Sportage, Renault Captur και το Ford Puma. Συνολικά, τα μικρά SUV ήταν τα πιο δημοφιλή στη Γηραιά Ήπειρο το πρώτο εξάμηνο του 2023, με 1.133.822 πωλήσεις, ακολουθούμενα από τα C-SUV με 999.568 πωλήσεις και τα αυτοκίνητα πόλης με 913.571 πωλήσεις.

SUV Sales

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ελληνική Αγορά: Αύξηση πωλήσεων για EV και ντίζελ τον Ιούνιο

Ενδεικτικά, αρκετά καλές πωλήσεις (πάνω από 100.000 μονάδες) σημείωσαν αυτοκίνητα όπως τα Dacia Sandero, Opel Corsa, Peugeot 208 και Renault Clio.

Επίσης, η Škoda Octavia, τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας της, κατάφερε εξαιρετικές πωλήσεις. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις βελτιώθηκαν κατά 77,3%, στις 83.073 μονάδες. Αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη τόνωση έπαιξε η επίλυση των προβλημάτων παραγωγής του VW Group.

Μιας και μιλάμε για VW, σταθερά υψηλές πωλήσεις σημειώνει το εμβληματικό Golf, με 88.889 μονάδες.

Peugeot

Ωστόσο, αρκετές  αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη των μικρών μοντέλων –είτε είναι κανονικά αυτοκίνητα είτε crossover/SUV– εάν το πρότυπο Euro 7 θα εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή του το 2025.

Για παράδειγμα, η VW έχει προειδοποιήσει ότι η προσαρμογή των κινητήρων εσωτερικής καύσης και η αυστηρότερη νομοθεσία θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών που θα καταστήσουν τα εν λόγω οχήματα αρκετά ακριβά. Κατά συνέπεια, μοντέλα όπως το Polo και το Fabia αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.  

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube