Πωλήσεις Ιουνίου 2023, το Tesla Model Y θρονιασμένο στην πρώτη θέση

Πωλήσεις Ιουνίου 2023, το Tesla Model Y θρονιασμένο στην πρώτη θέση

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο του ’23 σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 17,8% σε σύγκριση με το 2022 με το Tesla Model Y στην κορυφή της ιεραρχίας. Θέση που επιβεβαιώνει την άνοδο των EV. Αντέχει η βενζίνη, πέφτει το ντίζελ.

Πωλήσεις Ιουνίου 2023, το Tesla Model Y θρονιασμένο στην πρώτη θέση

Με σχεδόν 30.000 πωλήσεις, το Tesla Model Y είναι το καινούργιο αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη για τον Ιούνιο του 2023. 

Επίδοση που αναδεικνύει την πρόοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023 με μερίδιο αγοράς που αγγίζει πλέον το 15,1%. Αφήνοντας τελικά πίσω τους -καταϊδρωμένα- τα ντίζελ.

Ωστόσο, η τάση της αγοράς παραμένει με το χαρακτηριστικό των καλών πωλήσεων στα μικρά αυτοκίνητα και την κυριαρχία των μη εξηλεκτρισμένων βενζινοκινητήρων που εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 36,3% των πωλήσεων. 

To Tesla Model Y στην κορυφή των πωλήσεων, αλλά το δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο σε πωλήσεις δεν είναι άλλο από το Tesla Model 3, μακριά στην 19η θέση

Πωλήσεις Ιουνίου 2023, το Tesla Model Y θρονιασμένο στην πρώτη θέση

Τα παντός είδους υβριδικά μοντέλα (MHEV, HEV και PHEV) πλασαρίστηκαν στη δεύτερη θέση, εμπρός από τα ηλεκτρικά με τα ντίζελ, ουραγούς πλέον της αγοράς 

Το άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η βενζίνη διασώζεται από τα μικρά μοντέλα. Αν αναλύσουμε τις πωλήσεις του Top 20 τον Ιούνιο του 2023, σαφώς βλέπουμε ότι το ηλεκτρικό Tesla Model Y βρίσκεται στην κορυφή, αλλά κυρίως ότι 12 μοντέλα ανήκουν στα σουπερμίνι και έξι στην μεγάλη-μεσαία κατηγορία -D.

Πίσω από το Tesla Model Y, βρίσκουμε λοιπόν το Dacia Sandero (πετάει η Dacia to '23), το Renault Clio, το VW T-Roc, το Peugeot 208, το Opel Corsa, το VW Tiguan, το Renault Captur, το VW Golf και το Ford Puma που ολοκληρώνει το Τοπ 10.

Πωλήσεις Ιουνίου 2023, το Tesla Model Y θρονιασμένο στην πρώτη θέση

Γνωρίζοντας ότι τα τελευταία πωλούνται κυρίως με βενζινοκινητήρα ή/και υβριδικό σύστημα κίνησης, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την αντίσταση της βενζίνης που αποτελεί το 36,3% των πωλήσεων με 379.067 μονάδες. 

Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μια ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 (38,5%), παρά τις πωλήσεις που αυξήθηκαν κατά 11%, αλλά και λιγότερο από τη συνολική τάση της αγοράς (+15,1%).

Το άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε άνοδο. Συνδυάζοντας τις πωλήσεις υβριδικών και 100% ηλεκτρικών, σημειώνουμε ότι τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα αντιπροσωπεύουν πλέον τη δεύτερη δύναμη της αγοράς τον Ιούνιο του 2023 με 24,3% των πωλήσεων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι παρά την απόλυτη αύξηση των πωλήσεών τους κατά 13,4%, τα plug-in hybrid αντιπροσωπεύουν μόνο το 7,9% του συνόλου τον Ιούνιο του 2023 έναντι 8,2% τον Ιούνιο του 2022. Η ηλεκτρική επικράτηση πρέπει ωστόσο να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην Tesla: Ο Αμερικανός κατασκευαστής τοποθετεί το Model Y στην κορυφή των πωλήσεων, αλλά το δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο δεν είναι άλλο από το Tesla Model 3, μακριά στην 19η θέση των πωλήσεων.

Το τρίο σημαντικό στοιχείο είναι η καταβαράθρωση του ντίζελ. Με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 9,4% μεταξύ Ιουνίου 2022 και 2023, το μερίδιο αγοράς των ντίζελ μειώθηκε από 17,4 σε 13,4% στην Ευρώπη. Και αυτό παρά το ανανεωμένο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον τύπο κινητήρα στη Γερμανία με ανάπτυξη 10,3%.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube