Peugeot 604 1975-1985 [video]

Peugeot 604 1975-1985 [video]

To Peugeot 604 θα ήθελε να είναι ο πρεσβευτής της γαλλικής κομψότητας και να αντιπαρατεθεί στους Γερμανούς. Τα επιμέρους συστατικά όμως δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Σε μια εποχή όπου πήγαινες στο δρόμο με όση ταχύτητα ήθελες και η βενζίνη δεν στοίχιζε τίποτα, οι Γάλλοι δεν είχαν μεγάλα αυτοκίνητα. Τα μεγαλύτερά τους περιορίζονταν στις Citroën DS, στα Peugeot 504 και στα Renault 16.

Όλα με οικογενειακό προσανατολισμό και ισχύ που όριζαν το ταπεινό 4κύλινδρο μοτέρ τους. Χωρίς πραγματικό αντίπαλο, τα γερμανικά αυτοκίνητα αλώνιζαν ασταμάτητα τη γαλλική αγορά, εκμεταλλευόμενα την οικονομική ευφορία. Αλλά η ώρα της αλλαγής είχε φτάσει. Ο κύριος άξονας στροφής αυτής της επίθεσης θα ήταν τουλάχιστον ένα 6κύλινδρο μοτέρ, κάτι που απαιτούσε τεράστια επένδυση. Έτσι, η Peugeot και η Renault για να χαμηλώσουν το κόστος ήρθαν σε συμφωνία με τη Volvo για την από κοινού εξέλιξη ενός V6. Αλλά οι δύο γαλλικές φίρμες παρέμεναν και ανταγωνιστές, οπότε καθεμία ετοίμαζε το δικό της μοντέλο πρεστίζ.

Και ενώ η Regie ανακοίνωσε το Renault 30 για το Σαλόνι της Γενεύης του ’75, η Peugeot μη θέλοντας να χάσει χρόνο λανσάρισε νωρίτερα το 604. Το πρωτότυπο βέβαια, καθώς το πραγματικό αυτοκίνητο είχε δρόμο ακόμη από το να είναι επιχειρησιακά έτοιμο. Ξεκάθαρα πιο κομψή από αυτή του αντιπάλου του, η σιλουέτα του 604 έφερε την υπογραφή του Pininfarina και του κέντρου σχεδιασμού της Peugeot. Η γραμμή του ήταν κλασική αλλά και κομψή, παρά το σημαντικό μέγεθος του πορτμπαγκάζ που φόρτωνε με βάρος τη σιλουέτα του 604.

Απ' έξω μπέλα μπέλα...
Άνεση, κράτημα και φρένα ήταν στο ραντεβού. Αλλά το φινίρισμα ήταν χωρίς προσοχή και με τσίπικα υλικά, το εσωτερικό κοινότοπο, το ταμπλό μόλις και μετά βίας λειτουργικό και ο εξοπλισμός πολύ μίνιμουμ για να πιάσει τα στάνταρ μιας μπερλίνας από τη Γερμανία. Όλα αυτά μαζί απομάκρυναν το Peugeot 604 από το στόχο του να γίνει μια μπερλίνα υψηλής κλάσης.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, το σύνολο υποβαθμιζόταν ακόμα παραπάνω από την ανομοιογένεια του V6, τεμπέλη στις ρεπρίζ και λαίμαργο παντού. Το 1978 η Peugeot ρετουσάρισε το 604, αναβάθμισε το μοτέρ V6 βάζοντας ψεκασμό, ονομάζοντάς το «Ti», και φόρτωσε τη λίστα του στάνταρ εξοπλισμού. Αλλά το κακό είχε γίνει. Χώρια που κάποια από τα μηχανικά παρελκόμενα είχαν ήδη ιστορικό... αναξιοπιστίας.

Το 1984, η υιοθέτηση ενός μοτέρ 2.8 –επιτέλους της «καλής έκδοσης»- του V6 PRV έδωσε ανώτερη αίσθηση στην οδήγηση, χωρίς όμως να αλλάξει τη ρότα από το πεπρωμένο του μεγάλου Peugeot. Ήδη από καιρό, τo 604 δεν ήταν παρά ένα περιθωριακό μοντέλο στην γκάμα της γαλλικής φίρμας. Η διακριτική εξαφάνισή του από τους καταλόγους τον Σεπτέμβριο του 1985 ήταν η στερνή εικόνα της καριέρας του.

Το 604 με μια ματιά
Κινητήρας 6κύλινδρος σε V
Κυβισμός 2.664 και 2.849 cc
Ισχύς 136 και 155 PS
Τελική ταχύτητα 178-186 km/h
Παραγωγή 153.252 αυτοκίνητα
Τιμή σήμερα €1.000-8.500 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube