IndyCar: Halo εσείς; Παρμπρίζ εμείς! [videos]

IndyCar: Halo εσείς; Παρμπρίζ εμείς! [videos]

Μπείτε στο κόκπιτ με τον Scott Dixon ενώ δοκιμάζει το προστατευτικό windscreen για τους κορυφαίους αμερικανικούς αγώνες μονοθεσίων.

Το νέο προστατευτικό παρμπρίζ έκανε τις πρώτες του δοκιμές στην πίστα του Phoenix και ο 4 φορές πρωταθλητής Scott Dixon ήταν θετικός, αν και είπε πως χρειάζεται ακόμη δουλειά πριν επιβληθεί η τοποθέτησή του.

Το windscreen είναι φτιαγμένο από το ειδικό υλικό υψηλής διαφάνειας Opticor της PPG, που χρησιμοποιείται στις καλύπτρες μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Dixon καθησύχασε το φόβο ότι η καμπυλότητα του παρμπρίζ ή η κλίση του θα δημιουργούν οπτικές παραμορφώσεις.

«Δεν υπάρχουν κρίσιμα θέματα», είπε. «Είναι λίγο διαφορετικό το να βλέπεις μέσα από κάτι τόσο παχύ. Νόμιζα ότι θα ήταν χειρότερο σε παραμορφώσεις, αλλά δεν διαπίστωσα τέτοιο πρόβλημα».

Ο οδηγός της Chip Ganassi πάντως υπέδειξε δύο σημαντικά παράπλευρα στοιχεία:

«Το πιο παράξενο πράγμα είναι το πόσο ήσυχα είναι. Δεν σε χτυπάει ο αέρας, το αυτοκίνητο έχει πολύ ομαλή αίσθηση, νιώθεις σαν να είσαι μέσα σε μια άνετη λιμουζίνα. Όμως η ψύξη! Θέλουμε κάποια δροσιά, επειδή δεν έχουμε ροή αέρα μέσα στο κόκπιτ.

«Μπράβο στην IndyCar και την PPG, αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε».

Καθώς η πρώτη δοκιμή έγινε σε οβάλ πίστα, ο Dixon είπε ότι είναι δύσκολο να επεκτείνει αυτά τα πρώτα του συμπεράσματα σε άλλου είδους πίστες.

«Θα είναι ενδιαφέρον στις κανονικές πίστες και στα σιρκουί πόλης, να δούμε το πώς βλέπεις μια στροφή και πώς την προσεγγίζεις. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει θέμα σχετικά με το σημείο [του παρμπρίζ] μέσα από το οποίο κοιτάς.

«Οπτικά, θέλω να δω αν το συνηθίζεις, διότι έχει διαφορετική αίσθηση. Βλέπεις μέσα από σημαντική ποσότητα υλικού και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν τα μάτια σου. Όσο πιο πολύ οδηγούσα, τόσο περισσότερο προσαρμοζόμουν σε αυτό. Το μυαλό και τα μάτια σου απλά πρέπει να προλαβαίνουν».

Ο Dixon είπε επίσης ότι δεν υπήρχε θέμα να θαμπώνεσαι από το πρισματικό φαινόμενο από όταν έχεις τον ήλιο στα μάτια, παρότι η δοκιμή έγινε «τη χειρότερη ώρα», με τον ήλιο χαμηλά και πυκνή σκιά από τις κερκίδες.

«Πήγαινες από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου στην είσοδο της Στροφής 1, σε μια μαύρη σκιά μέσα στη στροφή, αλλά δεν υπήρχε κάποιο σημείο όπου να μην μπορείς να δεις», είπε.

«Μπορεί ακόμη και να βοηθούσε [το παρμπρίζ] στο θάμπωμα που υφίστασαι μέσα από τη ζελατίνα του κράνους».

Ο Dixon πάντως συνέστησε να εγκλιματιστούν πρώτα όλοι οι οδηγοί με το παρμπρίζ πριν εφαρμοστεί.

«Μπορεί να επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Όλοι πρέπει να το δοκιμάσουν πριν το επιβάλει η IndyCar».

Η οργανώτρια Αρχή δεν έχει βάλει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του windscreen, όμως ο διευθυντής αγώνων και λειτουργιών της, Jay Frye, δεν απέκλεισε τη χρήση του σε αγώνες πριν το τέλος του 2018.

Να θυμίσουμε ότι η Formula 1 δοκίμασε πέρσι ένα αντίστοιχο προστατευτικό aeroscreen”, φτιαγμένο από τη Red Bull, αλλά η FIA το απέρριψε προκρίνοντας το (κακάσχημο) halo”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πονοκέφαλος για τις ομάδες της Formula 1 το σύστημα Halo [video]

[Πηγή: indycar.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube