Πονοκέφαλος για τις ομάδες της Formula 1 το σύστημα Halo [video]

Πονοκέφαλος για τις ομάδες της Formula 1 το σύστημα Halo [video]

O τεχνικός διευθυντής της Mercedes, James Allison εξηγεί τη λειτουργία του.

Tα μονοθέσια της F1, από φέτος δεν θα είναι ίδια από σχεδιαστικής σκοπιάς με όσο μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Δεν μιλάμε για προσαρμογές ή αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αεροδυναμική, τέτοιες που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό βλέπουμε κάθε χρόνο, αλλά για την ύπαρξη του συστήματος Halo.

Με απόφαση της FIA στο συγκεκριμένο σύστημα προστασίας του οδηγού προκρίθηκε έναντι των Shield και Aeroscreen και κάπως έτσι ξεκινά ο πονοκέφαλος των ομάδων για το πώς θα το ενσωματώσουν στα μονοθέσιά τους, όχι μόνον αισθητικά αλλά και πρακτικά μια που η ύπαρξή του γεννά πλείστα όσο προβλήματα.

Ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes James Allison ξεκινά την ανάλυσή του από έναν σημαντικό παράγοντα που δεν είναι άλλος από το πρόσθετο βάρος της κατασκευής. Και αυτό διότι όπως λέει το Halo δεν είναι μια ελαφρά κατασκευή, ενώ από την άλλη πρέπει να ενισχυθεί το σασί για να μπορέσει να υποστηρίξει την αντοχή του Halo σε περίπτωση που κάποιο βαρύ αντικείμενο (πχ τροχός) προσκρούσει πάνω του με μεγάλη ταχύτητα.
Όλα αυτά με το μονοθέσιο να πρέπει να παραμείνει κάτω από το όριο του βάρους του.

Ένας δεύτερος πονοκέφαλος είναι η αεροδυναμική. Εδώ  τα προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά με τον James Allison να υπογραμμίζει πως το Halo ενδέχεται να επηρεάσει τόσο τη λειτουργία της πίσω πτέρυγας όσο και τη ροή αέρα στον κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση οι μηχανικοί εργάζονται πυρετωδώς για να λύσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο και μένει να δούμε στην πράξη, τις λύσεις που θα υιοθετηθούν για το καθένα από αυτά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube