Σαν σήμερα: Το 1987 αποκαλύφθηκε η Ferrari F40 [videos]

Σαν σήμερα: Το 1987 αποκαλύφθηκε η Ferrari F40 [videos]

Πριν από 31 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1987, ο Enzo Ferrari αποκάλυψε την F40 -φτιαγμένη για να γιορτάσει τα 40 χρόνια της Ferrari.

Εκείνη την εποχή ήταν το ταχύτερο, το πιο ισχυρό και το ακριβότερο αυτοκίνητο της Ferrari.

Η F40 έκανε το ντεμπούτο της με ένα προγραμματισμένο σύνολο παραγωγής 400 αυτοκινήτων και το εργοστάσιο πρότεινε λιανική τιμή περίπου $400.000 το 1987 ($840.000 σημερινά), παρόλο που ορισμένοι αγοραστές είχαν καταβάλει περίπου $1,6 εκατ. Συνολικά κατασκευάστηκαν 1.311 αυτοκίνητα από το μοντέλο που, όπως δήλωνε η Ferrari, ήταν το καλύτερο στον κόσμο. Κάτι που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ελάχιστοι κατασκευαστές έχουν τολμήσει να το δηλώσουν.

 

Η Ferrari είχε εξελίξει το αυτοκίνητο κάτω από άκρα μυστικότητα. Και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν έτοιμο μόλις σε 13 μήνες. Ο σχεδιασμός του κινητήρα άρχισε τον Ιούνιο του 1986. Ήταν μια εξέλιξη του διπλά υπερτροφοδοτούμενου μοτέρ της 288GTO. Ένας V8 με 478 ίππους.

Για λόγους μείωσης του βάρους, το κάρτερ ήταν από μαγνήσιο, το ίδιο και οι κυλινδροκεφαλές, οι πεταλούδες εισαγωγής και η καμπάνα του κιβωτίου. Το πλαίσιο ήταν ένα σωληνωτό χωροδικτύωμα, ενισχυμένο με πάνελ κέβλαρ. Τα τμήματα του αμαξώματος ήταν από ανθρακόνημα, φάιμπεργκλας και πλαστικό.

«Το αποτέλεσμα ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε. Με ελάχιστες ανέσεις και κανέναν συμβιβασμό», θυμάται ο Dario Benuzzi, ο θρυλικός δοκιμαστής της Ferrari την εποχή εκείνη. «Χωρίς υποβοήθηση για το τιμόνι και τα φρένα, χωρίς ηλεκτρικές  ανέσεις και περίπλοκα ηλεκτρονικά, απαιτεί την απόλυτη προσήλωση, την τεχνική, τη δεξιότητα και το θάρρος από τον οδηγό της. Είναι μια μοναδική οδηγική εμπειρία».

Πριν από 114 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1904, ο ταγματάρχης Harley Tarrant κέρδισε τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων στην Αυστραλία, που πραγματοποιήθηκε στο Sandown Racecourse. Το ενδιαφέρον του Tarrant για την αυτοκίνηση άρχισε μερικά χρόνια πριν από εκείνη την περίοδο. Το 1897-98, βασίζοντας το εγχείρημά του κυρίως σε εφημερίδες του εξωτερικού, εξέδωσε τη μηνιαία επιθεώρηση «Austral Wheel».


Πριν από 90 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1928, ο Kurt Volkhart έκανε την πρώτη δοκιμή του πυραυλοκίνητου Opel RAK-1.


Πριν από 81 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1937, το FIAT 500 Topolino λανσαρίστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ήταν εξοπλισμένο με κινητήρα 569 κυβικών, με πλευρικές βαλβίδες, τοποθετημένο εμπρός από τον εμπρός άξονα (αργότερα τοποθετήθηκε κινητήρας με βαλβίδες επικεφαλής) και επρόκειτο για ένα κανονικό αυτοκίνητο και όχι ένα τετράκυκλο. Το ψυγείο ήταν τοποθετημένο πίσω από τον κινητήρα, τοποθέτηση που κατέστησε δυνατή τη μείωση του αεροδυναμικού προφίλ της μύτης σε μια εποχή που οι ανταγωνιστές είχαν μια επίπεδη, σχεδόν κάθετη, γρίλια.


Πριν από 80 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1938, ο Eric Fernihough πάνω σε μία Brough Superior 996 cc κάλυψε ένα χιλιόμετρο με ταχύτητα 230,8 km/h, την υψηλότερη καταγραφείσα ταχύτητα μέχρι εκείνη τη στιγμή με μοτοσικλέτα στην πίστα του Brooklands.


Πριν από 71 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1947, η πρώτη Ferrari, μια Tipo 125 Spider Corsa, ολοκληρώθηκε. Ο κινητήρας V12 σχεδιάστηκε από τοn Gioacchino Colombo με τη συμβολή του Giuseppe Busso και του Luigi Bazzi. Οι σπορ και αγωνιστικές εκδόσεις της 125S κατασκευάστηκαν με διαφορετικό αμάξωμα, παρόλο που το σασί και ο κινητήριος άξονας των αυτοκινήτων παρέμειναν ουσιαστικά πανομοιότυπα. Το ντεμπούτο της 125S στην πίστα της Piacenza ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Enzo Ferrari, «μια πολλά υποσχόμενη αποτυχία». Και πράγματι, ο Franco Cortese, ο επίσημος οδηγός και εξελικτής της εταιρείας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας ενός προβλήματος με την αντλία καυσίμου ενώ βρισκόταν επικεφαλής του αγώνα. Ωστόσο, τους επόμενους τέσσερις μήνες, η 125S επέστρεψε στις πίστες 13 φορές, νικώντας στις έξι από αυτές.


Πριν από 66 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1952, η Mercedes-Benz παρουσίασε την 300SL στον Τύπο. Με ένα κομψό, στρογγυλεμένο αμάξωμα, πόρτες φτερά-γλάρου και αποσπώμενο τιμόνι, η 300SL προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Ως αγωνιστικό αυτοκίνητο, η 300SL σημείωσε πρωταγωνιστική επιτυχία, κερδίζοντας νίκες στο Le Mans, στο γερμανικό Grand Prix και στο Carrera PanAmericana στο Μεξικό. Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη πορεία της, η αγωνιστική 300SL θα θυμάται πάντα το ρόλο της σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των αγώνων.


Εκτός ελέγχου στον αγώνα του Le Mans το 1955 με τον Pierre Levegh (κατά κόσμον, Pierre Bouillin) στο τιμόνι, η SL έπεσε πάνω σε θεατές. Ογδόντα τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν μαζί και ο οδηγός της 300SL, και η Mercedes-Benz έβγαλε τα αυτοκίνητά της από αγώνες για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Δύο χρόνια ύστερα από την παρουσίαση της 300SL, η Mercedes-Benz παρουσίασε την 300 SL Coupé στο κοινό, το 1954. Με 6κύλινδρο κινητήρα και τελική ταχύτητα 250 km/h προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των πλουσίων αγοραστών αυτοκινήτου που στην πραγματικότητα μπήκαν στην ουρά για να το αγοράσουν. Λόγω των μη πρακτικών θυρών gull-wing, η εταιρία κατασκεύασε μόνο 1.400 300SL. Παρόλα αυτά, η 300SL θεωρείται το πιο εντυπωσιακό σπορ αυτοκίνητο της δεκαετίας.


Πριν από 59 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1959, η FIAT παρουσίασε δύο νέα 6κύλινδρα μοντέλα, τα 1800 και 2100, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Με μοτέρ 1.795 cc με 75 άλογα ή 2.054 cc με 82 άλογα, ήταν η κορωνίδα της γκάμας της FIAT και τα πρώτα μεταπολεμικά 6κύλινδρα της εταιρείας. Τα 1800 και 2100 ήταν παράλληλα τα πρώτα FIAT που χρησιμοποίησαν ανάρτηση στρέψης εμπρός. Η γκάμα τους περιελάμβανε έκδοση μπερλίναστέισον (Familiare) και έκδοση Special.

Πριν από 54 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1964, η Mercedes-Benz απέκτησε άδεια να κατασκευάζει περιστροφικούς κινητήρες ντίζελ Wankel.

Πριν από 54 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1964, η πρώτη Lamborghini, η 350GT, έκανε το ντεμπούτο της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ως ένδειξη της πρόθεσης του Lamborghini να γίνει πραγματικός παίκτης στην αγορά σπορ αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο φορούσε κινητήρα V12 με τέσσερις εκκεντροφόρους, πλήρως συγχρονισμένη μετάδοση με πέντε ταχύτητεςμπλοκέ διαφορικό, ανεξάρτητη ανάρτηση και στους τέσσερις τροχούς και τέσσερα δισκόφρενα.



Η ενθουσιώδης δημόσια αντίδραση έδωσε και το έναυσμα για την έναρξη της παραγωγής. Το 1966, η Lamborghini βασιζόμενη πάνω στην 350GT δημιούργησε την 400GT 2+2. Η Carozzeria Touring επινόησε ένα ολοκαίνουργιο (και μερικοί λένε καλύτερο) αμάξωμα, βασισμένο σε έκδοση της 350 με μεγαλύτερο μεταξόνιο για να χωρέσει ένα ζευγάρι από πίσω καθίσματα με πρόσθια κλίση. Η 400GT μπορεί να φαινόταν σχεδόν ίδια με την 350GT, αλλά κάθε πάνελ της ήταν διαφορετικό. Κάτω από το καπό, τοποθετήθηκε η νέα 4λιτρη έκδοση του V12 του Bizzarini, κομίζοντας επιπλέον ροπή στρέψης και βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την οδηγική εμπειρία.


Πριν από 51 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1967, ο Αγώνας των Πρωταθλητών στην πίστα του Brands Hatch, έφερε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου τον Dan Gurney, οδηγώντας το αυτοκίνητο που έφτιαξε ο ίδιος, το Eagle-Weslake T1G.


Πριν από 48 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1970, η Mercedes-Benz C111, ήταν το πρώτο από μια σειρά πειραματικών αυτοκινήτων που έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Το αρχικό μοντέλο του 1969 χρησιμοποίησε έναν κεντρικά τοποθετημένο περιστροφικό κινητήρα Wankel με τρεις ρότορες, πάνω σε ένα αεροδυναμικά εξελιγμένο αμάξωμα σώμα με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,191. Την επόμενη χρονιά επανεμφανίστηκε με έναν κινητήρα Wankel με τέσσερις ρότορες, 350 ίππων και αναφερόταν ότι ήταν σε θέση να πιάσει 290 km/h. Η Mercedes αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει μελλοντικά περιστροφική τεχνολογία κι έτσι η τρίτη βερσιόν της C111 χρησιμοποίησε ένα 5κύλινδρο σε σειρά τουρμποντίζελ με απόδοση 230 ίππων. Με αυτή τη C111, η Mercedes-Benz κατέρριψε πολλά ρεκόρ ντίζελ, πετυχαίνοντας 322 km/h στην πίστα του Nardo, στην Ιταλία το 1978. Η Mercedes-Benz αναβίωσε το όνομα το 1991 για ένα εμπορικό σούπερκαρ, το C112, το οποίο πρότζεκτ ακύρωσε ύστερα από τις μόλις 700 παραγγελίες.


Πριν από 25 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1993, ο Alain Prost απάντησε εκείνους που αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει από την ετήσια αποχή του, το ίδιο δυναμικά όπως και πριν από αυτή, κάνοντας τoν ταχύτερο χρόνο για το Grand Prix της Νότιας Αφρικής. Τον πρώτο γύρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος των 16 αγώνων του 1993.



Ο Prost, οδηγώντας ένα μονοθέσιο Williams-Renault FW15C έδωσε τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει στον άσπονδο «εχθρό» του Ayrton Senna με τη McLaren MP4/8, ανοίγοντας την όρεξη των φίλων της F1 που έπρεπε να υπομείνουν μια εύκολη νίκη του Nigel Mansell την προηγούμενη σεζόν. Όμως ο Senna συνέχισε να δίνει και την άλλη διάσταση στη μεταξύ τους κόντρα, κατηγορώντας τον Prost για τον αποκλεισμό του από τη Williams. «Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται είναι σαν δειλός», δήλωνε τότε ο Senna. «Φυλάει τα πάντα για την πάρτη του το 1993. Είναι σαν να τρέχεις 100 μέτρα αγώνα μαζί του, αυτόw με παπούτσια για σπριντ και όλοι οι άλλοι με μπότες με βαρίδια».


Πριν από 20 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1998, η Ferrari αποκάλυψε ότι ήταν έτοιμη να προσφέρει στον Michael Schumacher €60 εκατ. για να παραμείνει μαζί της για το υπόλοιπο της καριέρας του και στη συνέχεια να συνεχίσει να ενεργεί ως πρεσβευτής της όταν συνταξιοδοτηθεί. Η κίνηση ήρθε ύστερα από τη διασύνδεσή του με τη McLaren-Mercedes και παρά το συμβόλαιο για ετήσιες αποδοχές €20 εκατ. Η συνέχεια είναι Ιστορία, με τον Schumacher να κερδίζει πέντε ακόμα πρωταθλήματα και να αποχωρεί το 2006, πριν κάνει μια αναπάντεχη επιστροφή το 2010... με τη Mercedes-Benz.


Πριν από έντεκα χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 2007, η Ford πούλησε την Aston Martin σε ένα κονσόρτσιουμ που συνίστατο από τον David Richards, τον John Sinders και την Investment Dar and Adeem Investment Co. έναντι £479 εκατ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube