Mercedes-Benz 300SL Coupé 1954-1957 [video]

Mercedes-Benz 300SL Coupé 1954-1957 [video]

Η Mercedes-Benz 300SL φιγουράρει μεταξύ των πιο διάσημων αυτοκινήτων στον κόσμο. Πέρα όμως από τις νίκες στους αγώνες και την απίστευτη τελική της για εκείνη την εποχή, αυτό που την έκανε διάσημη ήταν οι πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω.

Το 1952, ύστερα από έκλειψη 12 ετών, η Mercedes επανήλθε στους αγώνες. Πολύ γρήγορα εξελίχτηκε σε μια «μηχανή για νίκες» με παροιμιώδη αξιοπιστία.

Από την παρουσίασή τους τα καινούργια κουπέ 300 SL θριάμβευσαν στις 24 Ώρες του Le Mans και στην Carrera Panamericana (σε δημόσιο δρόμο). Έτσι πέρασαν στην Ιστορία δίπλα στα ανίκητα «Ασημένια Βέλη» της προπολεμικής περιόδου. Οι επιτυχίες αυτές θεμελίωσαν τις φιλοδοξίες του Γερμανού κατασκευαστή που ανακοίνωσε την επιστροφή του στα Grand Prix για το 1954.

Καταλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος από το αγωνιστικό τμήμα της Mercedes, η 300SL προετοιμαζόταν ειδικά για τους αγώνες και ήταν πανάκριβη στην κατασκευή της. Από την άλλη φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί. Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη όμως θα γινόταν το σημείο αναφοράς στα σπορ κουπέ για σχεδόν μια δεκαετία.

Στην απαρχή της ιστορίας υπήρξε ένα άτομο, ο Max Hoffman, που κατά κάποιο τρόπο ξεχάστηκε από τον πολύ κόσμο. Εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1941, έγινε πάμπλουτος την επομένη του πολέμου, αναλαμβάνοντας τη αποκλειστική διανομή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στην Ανατολική Ακτή. Σε αυτόν οφείλεται η εμπορική επιτυχία των Jaguar XK120 και των πρώτων Porsche στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν όμως με τη Mercedes που θα κατάφερνε το καλύτερό του χτύπημα.

Εισαγωγέας των γερμανικών αυτοκινήτων με το αστέρι, αυτός υπέδειξε στην Daimler την «πολιτική» έκδοση 300 SL Coupé και εγγυήθηκε την πώληση 1.000 αυτοκινήτων. Μια μεγάλη εγγυητική επιστολή ήρε και τους τελευταίους δισταγμούς του Γερμανού κατασκευαστή και το πρώτο μοντέλο παραγωγής παρουσιάστηκε στο Σαλόνι της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 1954.

Το πλούσιο αμερικανικό κοινό, ενθουσιασμένο περισσότερο από τις πόρτες-πεταλούδα (gullwings στα αγγλικά- φτερά γλάρου) και τις τρομακτικές επιδόσεις, παρά από τη ακραία σοφιστικέ τεχνολογία του, συνέρρεε στις εκθέσεις. Οι περίφημες πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω ήταν επιβεβλημένη κατασκευαστική συνθήκη λόγω του αγωνιστικού σασί. Ανάμεσα στις τεχνολογικές καινοτομίες της δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με ψεκασμό και ότι παρέμεινε επίσης για καιρό το πιο γρήγορο αυτοκίνητο του κόσμου.  

Οι χίλιες παραγγελίες που είχε υποσχεθεί ο Max Hoffman ήρθαν ώσπου να πεις «κύμινο». Εκείνη η επιτυχία δεν διαψεύστηκε ποτέ, ούτε καν σήμερα. Η 300 SL Coupé παραμένει από τα πιο περιζήτητα μοντέλα από τους εραστές των δυνατών συγκινήσεων. Τρία χρόνια αργότερα, το 1957, παρουσιάστηκε η έκδοση ρόουντστερ που γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία και κατασκευάστηκε σε 1.858 κομμάτια. Ταίριαζε βλέπετε περισσότερο στην Αμερική και, παρόλο ότι ήταν λιγότερο απαιτητική, ήταν το ίδιο γρήγορη με την κουπέ.

Η 300 SL Coupé με μια ματιά
Κινητήρας 6κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός 2.996 cc
Ισχύς 215 PS
Τελική ταχύτητα 230-260 km/h
Παραγωγή 1.400 αυτοκίνητα
Τιμή σήμερα €900.000-€1.450.000 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube