Η στιγμή που η McLaren F1 έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο [video]

Η στιγμή που η McLaren F1 έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο [video]

Με αφορμή την 25η επέτειο της McLaren F1, η εταιρεία δίνει στη δημοσιότητα ανέκδοτο υλικό video από την διαδικασία επίτευξης του παγκόσμιου ρεκόρ.

Όταν η McLaren ξεκίνησε να φτιάχνει την F1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν ήταν στα σχέδια της εταιρείας να δημιουργήσει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής του πλανήτη. Παρόλα αυτά, δεν τους χάλαγε να καταρρίψουν το ρεκόρ των 350 km/h που είχε κάνει η Jaguar XJ220.

Η πρώτη προσπάθεια επίτευξης του ρεκόρ τελικής ταχύτητας από την 3θέσια F1 έγινε το 1993, όταν έφτασε 371 km/h στην κυκλική κεκλιμένη πίστα Nardo στην Ιταλία. Αλλά η McLaren δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Για αυτό η εταιρεία προσέλαβε το 1998 τον Andy Wallace, νικητή στο Le Mans, για να οδηγήσει μια F1 στην ευθεία των 8,7 km στο κέντρο δοκιμών Ehra-Lessien της Volkswagen στη Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη McLaren 570S [video]

Όπως δείχνει και το ανέκδοτο υλικό που η ίδια η McLaren δίνει στη δημοσιότητα, ήταν τόσο αποφασισμένοι και σίγουροι που δεν τους ένοιαζε να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους. Ήταν ένα επίσημο εργοστασιακό εγχείρημα. Με ό,τι αυτό θα σήμαινε αν αποτύγχανε. Το αυτοκίνητο, ας πούμε, έφτασε στην πίστα με ένα φορτηγό πάνω στο οποίο υπήρχε μια τεράστια επιγραφή που έλεγε «Το Ταχύτερο Αυτοκίνητο Παραγωγής στον Κόσμο».



Ο Wallace σήμερα λέει πως τότε ήταν «αρκετά νεότερος και πιο… ηλίθιος» ώστε να βλέπει δελεαστική αυτή την ευκαιρία να οδηγήσει μια McLaren F1 πραγματικά γρήγορα. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πέμπτο από τα πρωτότυπα δοκιμών εξέλιξης, το XP5 στη γλώσσα της McLaren. Και ήταν ήδη πέντε ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη McLaren 650S [video]

Στην πρώτη προσπάθεια ο Wallace έπιασε 388 km/h αλλά ήξερε ότι είχε λίγο ακόμη. Ζήτησε από τους τεχνικούς περισσότερες στροφές από τον κινητήρα και ξεκίνησε για μια δεύτερη. Χωρίς τον κόφτη στροφών λοιπόν, έπιασε 391 km/h. Και κάπου εκεί είπε «αρκετά. Δεν πρόκειται να πάει πάνω από αυτό. Καλά δεν είναι;» Είναι εντυπωσιακό ότι σε αυτό το πέρασμα ο Wallace έβαλε στα… 320 km/h.

Τα ρεκόρ τελικής ταχύτητας προκύπτουν από τον μέσο όρο δύο μετρήσεων σε αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρχει θέμα εύνοιας από την διεύθυνση του ανέμου. Έτσι το επίσημο νούμερο είναι λίγο χαμηλότερο, 386,3 km/h. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι το ρεκόρ αυτό να σπάσει από την Bugatti, δύο φορές: το 2005 από την Veyron 16.4 (408,47 km/h) και το 2010 από τη Veyron Super Sport (415 km/h).   

[Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube