Ρολόι McLaren από τιτάνιο και γραφένιο, για ένα εκατομμύριο! [video]

Ρολόι McLaren από τιτάνιο και γραφένιο, για ένα εκατομμύριο! [video]

Ο νέος χρονογράφος tourbillon του Richard Mille με τα σήματα της McLaren υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ μαζί με τους φόρους!

Η διακοπή της συνεργασίας μεταξύ TAG Heuer και McLaren, όταν η πρώτη άφησε τη δεύτερη πριν από ένα χρόνο για να συνεργαστεί με τη Red Bull Racing, ήταν λίγο απρόβλεπτη.

Και τούτο, επειδή η στενή σχέση τους πηγαίνει σχεδόν 40 χρόνια πίσω, καθώς χρονολογείται από το 1980. Αλλά η βρετανική αγωνιστική ομάδα και εσχάτως –τα τελευταία δέκα χρόνια- και κατασκευάστρια «IX», βρήκε άλλον ωρολογοποιό για να καλύψει το «κενό» της TAG.

Το νέο RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 είναι το πρώτο προϊόν της πρόσφατης συνεργασίας μεταξύ της McLaren και του κορυφαίου ρολογά Richard Mille. Ο χρονογράφος λανσαρίστηκε αυτή την εβδομάδα στο Salon International de la Haute Horlogerie 2017, το αντίστοιχο Σαλόνι για ρολόγια με το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου, στη Γενεύη (βλ. video).

Για αρχή να πούμε πως πρόκειται για ένα χρονογράφο tourbillon. Δηλαδή για ένα μεγαλοφυές απλό σύστημα, το οποίο επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβεια στη λειτουργία ενός μηχανικού ρολογιού. Όλα τα μέρη του συστήματος διαφυγής (escape wheel, pallets wheel, pallets fork, balance spring) τοποθετούνται μαζί σε ένα κινούμενο «κλουβί», με την ισορροπία στο κέντρο, το οποίο κάνει μία περιστροφή το λεπτό. Αυτό εξαλείφει κάθε διαφορά στο ρυθμό λειτουργίας του ρολογιού λόγω των διαφορετικών θέσεών του (οι κάθετες είναι το πρόβλημα) όταν το φοράμε στο χέρι μας, και της βαρύτητας, πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στα μηχανικά ρολόγια. Η εφεύρεση έγινε το 1801 από τον Γάλλο μαθηματικό A.L. Breguet.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 12 ρολόγια εμπνευσμένα από γρήγορα αυτοκίνητα και τους αγώνες

Κατά τα λοιπά, το RM 50-03 διαθέτει λειτουργία χρονογράφου fly-back με μέτρηση κλασμάτων του δευτερολέπτου για χρονομέτρηση γύρου πίστας, απόθεμα ενέργειας 70 ωρών και αισθητήρα ροπής για να προφυλάσσει το μηχανισμό από την έντονη κίνηση. Ο μηχανισμός ζυγίζει μόλις επτά γραμμάρια και το ρολόι στο σύνολό του μόλις 40 g., δηλαδή λιγότερο από ένα αυγό ή μια μπάλα του τένις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα 5 πιο cool ρολόγια χεριού σχετικά με αυτοκίνητο, που έχετε δει ποτέ

Για να πετύχει τόσο μικρό βάρος, ο Richard Mille χρησιμοποίησε μόνο τιτάνιο, κάρμπον, αλλά και γραφένιο –επίπεδα από μονοστρωματικά άτομα άνθρακα «συσκευασμένα» σε ένα δισδιάστατο πλέγμα κυψελών. Πρόκειται για ένα νανο-υλικό, έξι φορές ελαφρύτερο από το ατσάλι και 100 φορές ισχυρότερο στον εφελκυσμό. Το τμήμα Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας της McLaren εργάστηκε μαζί με το National Graphene Institute του πανεπιστημίου του Manchester («πατρίδα» του γραφενίου) για εφαρμογές πάνω στην περίπτωση του RM 50-03, εκ των οποίων ο Richard Mille κατασκεύασε την κάσα τριών τμημάτων του ρολογιού με το μηχανισμό από τιτάνιο και ανθρακόνημα στο κέντρο της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Hublot MP-05 Sapphire “LaFerrari”: Το ρολόι των €300.000

Εντυπωσιαστήκατε; Θα έπρεπε, διότι πέρα από το ηχηρό όνομα της McLaren στη μαζική αγορά των ρολογιών, ο Richard Mille εξέλιξε ένα πρωτοποριακό ρολόι, καθ’ ολοκληρία αντάξιο των αυτοκινήτων του Woking. Ωστόσο, μην ξετρελαθείτε και πολύ, διότι θα κατασκευαστούν μόνο 75 τέτοιοι χρονογράφοι, που ο καθένας τους θα συνοδεύεται από ένα μοντέλο σε κλίμακα 1:5 της άρτι εξελιχθείσας McLaren-Honda MP4-32 των Fernando Alonso και Stoffel Vandoorne, με την οποία θα συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2017.

Ένα ρολόι της «σειράς» από τον Richard Mille κοστίζει γύρω στα 100 χιλιάρικα, ενώ τα tourbillon του φτάνουν το μισό εκατομμύριο. Βέβαια, το RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 φέρεται να κοστίζει σχεδόν όσο και μια McLaren P1, ξεπερνώντας το εκατομμύριο, χώρια οι φόροι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube