30 χρόνια Subaru STI

30 χρόνια Subaru STI

H Subaru Tecnica International, το εξειδικευμένο τμήμα σπορ εφαρμογών της Subaru συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής.

Το τμήμα STI, τα αρχικά της Subaru Tecnica International, ιδρύθηκε το 1988 ως αγωνιστική ομάδα. Έχει πάρει 47 νίκες στο WRC, τρία Πρωταθλήματα Οδηγών και τρία Κατασκευαστών. Έχει επίσης κερδίσει τέσσερις φορές την κατηγορία στην οποία συμμετείχε στις 24 Ώρες του Nurburgring, ενώ έχει και το ρεκόρ του Nordschleife για τα σεντάν το 2017.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους αγώνες στο δρόμο χαρακτήριζε  ανέκαθεν τα Subaru. Πέρα από επιδόσεις, έδινε στα αυτοκίνητα προσωπικότητα. Ακόμη και τώρα που δεν πρωταγωνιστεί στα ράλι και το Impreza είναι κοντά στο τέλος της εμπορικής του σταδιοδρομίας πριν αντικατασταθεί, η μάρκα δημιουργεί ειδικές εκδόσεις όπως το WRX STI Type RA τιμής στα ειδικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται στις προσπάθειες επίτευξης των ρεκόρ γύρου σε Nurburgring και Isle of Man.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Όταν ο Colin McRae δοκίμασε Formula 1 [video]

Οι ρίζες του τμήματος STI απλώνονται πιο ως το μακρινό 1980, οκτώ χρόνια  πριν την επίσημη ίδρυση. Η Subaru είχε μπει στα ράλι με το 4κίνητο Leone. Το πρώτο αυτοκίνητο με σήματα STI δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του ιδρυτή και προέδρου της Ryuichiro Kuze, και δεν ήταν άλλο από το Subaru Legacy RS RA. Είχε ειδικά εξελιγμένη ανάρτηση και φρένα, και 220 άλογα από έναν 4κύλινδρο τούρμπο boxer κινητήρα. Μια συνταγή που η μάρκα τελειοποίησε στα χρόνια που ακολούθησαν, κερδίζοντας νίκες, τίτλους αλλά και πωλήσεις. Το 1989 ένα ειδικά προετοιμασμένο Legacy έσπασε το ρεκόρ FIA World Speed Endurance Record των 100.000 km, καταφέρνοντας να κινηθεί με μέση ωριαία ταχύτητα 222 km/h για διάστημα 20 ημερών.



Η πρώτη νίκη του Legacy RS RA στο WRC ήρθε το 1993 στη Ν. Ζηλανδία με τον μεγάλο Colin McRae, ενώ στις τάξεις της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν και ο σπουδαίος Markku Alen.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Colin McRae οδηγεί το MG Metro 6R4 Group B σε αγώνα [video]

Η STI κέρδισε τον τίτλο των Κατασκευαστών το 1995, το ’96 και το ’97. Κάνοντας την Subaru την πρώτη ιαπωνική εταιρεία με τρεις διαδοχικούς τίτλους. Οδηγώντας για την  Subaru το ’95 πήρε το πρωτάθλημα Οδηγών ο McRae, το 2001 o Richard Burns και το 2003 o Peter Solberg.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οι καλύτερες επισκευές του ποδαριού στο WRC

Ίσως το πιο εμβληματικό από τα αυτοκίνητα με τα σήματα STI  είναι το δίθυρο Impreza 22B STI του 1998, φτιαγμένο αποκλειστικά για την Ιαπωνία. Κατασκευάστηκαν μόλις 400 αντίτυπα, όλα σε χρώμα Sonic Blue Mica με σφυρήλατες ζάντες BBS χρυσού χρώματος. Τη δύναμη έδινε ένας υπερκυβισμένος στα 2,2 λίτρα 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος boxer με απόδοση 280 ίππων.



Πηγή Carscoops

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube