FIAT 600 με κινητήρα Mazda RX7! [video]

FIAT 600 με κινητήρα Mazda RX7! [video]

Πώς ένας βελτιωμένος περιστροφικός κινητήρας μεταμορφώνει ένα ιταλικό κατσαριδάκι του 1959 σε «Θυμωμένο Κουνούπι» 220 ίππων.

Ο ατμοσφαιρικός Wankel κινητήρας 12Α της Mazda, με τους δύο ρότορες, έχει κινήσει πολλά διαφορετικά αυτοκίνητα της ιαπωνικής εταιρείας, από το 1970 έως το 1985.

Μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί και σε engine swaps, αλλά, απ’ όσο ξέρουμε, όχι σε ένα restomod όπως αυτό.

Ο ανακαινιστής-μετατροπέας ξεκίνησε από ένα FIAT 600 του 1959, το πολύ δημοφιλές πισωμήχανο κατσαριδάκι που είχε σχεδιάσει ο θρυλικός Dante Giacosa, κατασκευαζόταν σε 11 χώρες επί 30 χρόνια κι έκανε εντυπωσιακές πωλήσεις για την εποχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αναγέννηση με τη βούλα για ένα SEAT 600

Πήρε λοιπόν το 600αράκι, αποκατέστησε πλήρως το αμάξωμα, τις αναρτήσεις και το εσωτερικό, κι αντικατέστησε τον μικρό 4κύλινδρο των 633 κυβικών και 21,5 ίππων με τον περιστροφικό Mazda δεκαπλάσιας ιπποδύναμης.

Ο 12Α έχει υποστεί εκτεταμένες βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων ροϊκή εξέλιξη αυλών και αναβάθμιση της τροφοδοσίας με ένα καρμπιρατέρ Weber 40 mm. Αποδίδει 220 ίππους σε άγνωστες (πολλές) στροφές και κινεί τους πίσω τροχούς μέσω ενός 4τάχυτου κιβωτίου της VW, μάλλον από Transporter. O γνωστός μετατροπέας από το Prescott της Arizona λέει ότι ο στόχος του κατά την εγκατάσταση ήταν το αυτοκίνητο «να έχει τις επιδόσεις κεντρομήχανου σπορ μοντέλου».

Το βάρος του νορμάλ FIAT 600 δεν ξεπερνούσε τα 585 kg, και δεν πρέπει να έχει αυξηθεί πολύ, παρά το ρολ-κέιτζ ασφαλείας, τα αναβαθμισμένα φρένα, τον υδραυλικό συμπλέκτη και το τεράστιο ψυγείο νερού που αντικρίζεις ανοίγοντας το πίσω καπό. Αυτό σημαίνει πως η αναλογία ισχύος/βάρους θα πρέπει να είναι κάπου στα 2,8 kg/ίππο, δηλαδή ανάλογη ενός κορυφαίου αμερικάνικου muscle car, όπως το Dodge Challenger SRT Hellcat ή το Chevrolet Camaro ZL1! Φαντάζεστε λοιπόν τις επιδόσεις…

Η Motoexotica του Missouri, που γύρισε και το video, είχε πουλήσει το «Θυμωμένο Κουνούπι», ή αλλιώς “Maziat” πριν μερικά χρόνια αντί του ευτελούς ποσού των $34.900. Tώρα είναι ξανά προς πώληση από την Barrett-Jackson του Connecticut, σε δημοπρασία που θα γίνει στις 21-23 Ιουνίου.

Αν έχετε κάποιον έμπιστο στις ΗΠΑ, στείλτε του το έμβασμα τώρα. Και μόνο ο ήχος του «Θυμωμένου Κουνουπιού» την ώρα που γκαζώνει, αξίζει τον κόπο και τα λεφτά.

[Πηγές: Barrett-Jackson και Motoexotica μέσω Carscoops]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube