Ηλεκτρικά Toyota σε... μερικά λεπτά [video]

Ηλεκτρικά Toyota σε... μερικά λεπτά [video]

H Toyota παρουσίασε τη νέα επαναστατική μέθοδο χάρη στην οποία θα μπορεί να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο σε μερικά λεπτά!

Toyota EV production

«Έργο τέχνης». Έτσι χαρακτήρισαν οι μηχανικοί της Toyota το Tesla Model Y. Αυτό βέβαια δεν ήταν ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά προϊόν ενδελεχούς έρευνας πάνω στο μοντέλο Tesla.

Πλέον λοιπόν και ο Ιάπωνας γίγαντας της αυτοκίνησης αποφάσισε να ενστερνιστεί τη χρήση gigapress, ενός συστήματος που βοηθά στην κατασκευή των μεγάλων, μονοκόμματων κομματιών ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Με τον μηχανισμό gigacasting, η Toyota θα χρειάζεται μόλις 3 λεπτά για να κατασκευάσει ένα μεγάλο μέρος των EV μοντέλων της

Toyota EV production

Ήταν να μην γίνει η αρχή για την Toyota. Για κάποιους, άργησε να μπει στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, όμως το έκανε με τον πλέον αξιόλογο τρόπο, μέσω του bZ4x. Και μιας που μπήκε στον (ηλεκτρικό) χορό, ετοιμάζεται να χορέψει, καθώς στα πλάνα της εταιρείας υπάρχουν τουλάχιστον 10 μοντέλα για τα επόμενα χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Toyota ανακοίνωσε πως μέχρι το 2030 επιθυμεί να κατασκευάζει 3,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως.

Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις μονάδες παραγωγής, οι οποίες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι σχεδιασμένες με βάση την αποδοτικότητα σε ένα υπολογισμένο χαμηλό κόστος.

Χρειάζεται λοιπόν μία νέα προσέγγιση, όμοια με αυτή που παρουσίασε η Tesla στα gigafactory της. Και κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε στο Toyota Monozukuri (παραγωγή).

Toyota EV production

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Tesla έτοιμη να μειώσει κι άλλο το κόστος παραγωγής

Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης στο εργοστάσιό της στο Myochi στην Ιαπωνία, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε τη διαδικασία έκχυσης λιωμένου αλουμινίου σε ένα καλούπι, με αποτέλεσμα ένα ενιαίο κομμάτι που αποτελούσε ολόκληρο το πίσω τρίτο ενός πλαισίου οχήματος.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην τρέχουσα διαδικασία κατασκευής οχημάτων, η επίτευξη του ίδιου τμήματος ενός αυτοκινήτου απαιτεί 86 εξαρτήματα, 33 βήματα και αρκετές ώρες. Ωστόσο, με αυτόν τον νέο μηχανισμό gigacasting, θα χρειάζονται μόλις τρία λεπτά.

Η Toyota κατασκεύασε το πρώτο πρωτότυπο gigacast τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκτοτε το μελετάει και το βελτιώνει συνεχώς. Τώρα, είναι πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο στην προσαρμογή του σε διαφόρους τύπους οχημάτων. Η εταιρεία εξακολουθεί να στοχεύει στο να επιτύχει 20% υψηλότερη παραγωγικότητα από τους ανταγωνιστές της χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία. Αυτή η καινοτομία θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των μπροστινών και πίσω τμημάτων ενός επερχόμενου ηλεκτρικού οχήματος, το ντεμπούτο του οποίου έχει οριστεί για το 2026.

Toyota EV production

Εκτός από τη νέα τεχνολογία χύτευσης, η Toyota προσπαθεί επίσης να κάνει το υπόλοιπο εργοστάσιό της εν συνόλω, πιο αποδοτικό. Δεδομένου ότι τα EV απαιτούν περισσότερο χώρο στο εργοστάσιο για τον κατασκευαστή σε σχέση με τα οχήματα εσωτερικής καύσης, προσπαθεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τη χρήση μεταφορικών ταινιών.

Για να το κάνει αυτό, θα χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία της και το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να κινούνται αυτόνομα. Τα μερικώς κατασκευασμένα οχήματα θα κινούνται με 0,1 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για να συναντήσουν ένα ρομπότ που μπορεί να σηκώσει το όχημα και να το μεταφέρει σε άλλους χώρους του εργοστασίου.

Toyota EV production

H Toyota, έχει αποδείξει πως διαθέτει το «know how» σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία. Αυτό λοιπόν αποτελεί ένα καλό εχέγγυο για την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube