Μεγάλη αυτονομία και χαμηλότερες τιμές υπόσχεται η Toyota

Μεγάλη αυτονομία και χαμηλότερες τιμές υπόσχεται η Toyota

Η Toyota, με δόξα και τιμή υποδέχεται τη νέα τεχνολογία των μπαταριών της που χαρίζει μεγαλύτερη αυτονομία και υπόσχεται μείωση κόστους κατά 40%.

Toyota CH-R

Η Toyota είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία που φημίζεται για τις πρωτοποριακές της τεχνολογίες. Το νέο της τεχνολογικό επίτευγμα αφορά τις μπαταρίες.

Ο ιαπωνικός κολοσσός λοιπόν, υπόσχεται αυτονομία της τάξης των 800 km και τιμές χαμηλότερες έως και 40% σε σχέση με τα τωρινά της μοντέλα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική και ευχάριστη είδηση, η οποία αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Toyota, προκειμένου να προωθήσει τα ηλεκτρικά της μοντέλα, για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Έως το 2030, τα μοντέλα που θα εξοπλίζονται με αυτές τις μπαταρίες θα αντιπροσωπεύουν το 50% της ηλεκτρικής παραγωγής της Toyota.

Toyota

Τα χαρμόσυνα νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Η Toyota εξελίσσει και μια μπαταρία ιόντων λιθίου, μεγάλης χωρητικότητας, ικανή να χαρίσει τετραψήφια νούμερα αυτονομίας (1.000 km). To κόστος της δε, θα είναι 10% χαμηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη μπαταρία του σήμερα.

Ο Takero Kato, πρόεδρος του κέντρου ανάπτυξης ηλεκτρικών μοντέλων της Toyota, υποστήριξε πως η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών στις μπαταρίες είναι εξίσου σημαντική με τις διαφορετικές εκδόσεις κινητήρα στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Toyota

Έως το 2030, τα μοντέλα που θα εξοπλίζονται με αυτές τις μπαταρίες θα αντιπροσωπεύουν το 50% της ηλεκτρικής παραγωγής των Ιαπώνων, σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας. Θα είναι μάλιστα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελαφρύτερα και πιο αεροδυναμικά, προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα να αποδίδει τα μέγιστα.

Πέρα από τη σιλουέτα του αυτοκινήτου, το κλειδί για την αεροδυναμική θα είναι οι πιο λεπτές μπαταρίες. Για να μιλήσουμε με παραδείγματα, η μπαταρία του Toyota bZ4x έχει ύψος 150 mm. Για τα επόμενα μοντέλα όμως θα μειωθεί στα 120 mm. Κάπως έτσι, η Toyota θα μπορεί να παράγει και σπορ μοντέλα, με την προϋπόθεση ότι το ύψος της μπαταρίας δεν θα ξεπερνά τα 100 mm.

Toyota

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη στον τομέα της τεχνολογίας των μπαταριών, με την Toyota να είναι στο άμεσο μέλλον σε θέση να παράγει μαζικά μπαταρίες στέρεας κατάστασης (solid state batteries). Αυτές οι μπαταρίες εξελίσσονται με σκοπό να προσφέρουν αυτονομία 1.600 km και φόρτιση από το 10% στο 80% σε μόλις 10 λεπτά.

Οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης συνεπάγεται ότι οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τη γκάμα των ηλεκτρικών τους οχημάτων, χωρίς να επιβαρυνθούν με κυρώσεις για το μέγεθος ή το βάρος, εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας που θα χρησιμοποιούν.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube