H BMW παρουσιάζει την ψηφιακή εμπειρία του μέλλοντος στην CES 2024

H BMW παρουσιάζει την ψηφιακή εμπειρία του μέλλοντος στην CES 2024

Η ψηφιακή εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, είναι το κύριο θέμα της εκθεσιακής παρουσίας του BMW Group στην έκθεση τεχνολογίας CES 2024.

BMW CES 2024

Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκονται νέα προϊόντα infotainment για την τρέχουσα γκάμα μοντέλων της BMW. Παράλληλα, το BMW Group παρουσιάζει καινοτομίες που δίνουν μία γεύση από το μέλλον.

Οι επισκέπτες μπορούν να χειριστούν από απόσταση και να καθοδηγήσουν μία BMW iX στο Silver Lot της έκθεσης, να ανακαλύψουν ως επιβάτες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να βιώσουν μια νέα ικανότητα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης του BMW Intelligent Personal Assistant που βασίζεται στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Alexa (LLM), με γρήγορες απαντήσεις και οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στις λειτουργίες του αυτοκινήτου.

«Τα μοντέλα της BMW έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου ως οι απόλυτες μηχανές οδήγησης προσφέροντας ταυτόχρονα την απόλυτη ψηφιακή εμπειρία», δηλώνει ο Frank Weber, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για την Ανάπτυξη του BMW Group. «Στην έκθεση CES παρουσιάζουμε περισσότερο περιεχόμενο, περισσότερη εξατομίκευση και περισσότερο gaming. Όλα αυτά υποστηρίζονται από το ισχυρό λειτουργικό σύστημα BMW το οποίο έχουμε αναπτύξει εσωτερικά. Και φυσικά θα ρίξουμε ματιές στο μέλλον, με μία άρτια ενσωματωμένη επαυξημένη πραγματικότητα και με ισχυρή, αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής».

Πλούσια και γεμάτη νέες τεχνολογίες αναμένεται η παρουσία της BMW στην έκθεση CES 2024

BMW CES 2024

Με την υποστήριξη του BMW Operating System 9, οι Βαυαροί προσφέρουν νέες εμπειρίες gaming από το ConnectedDrive Store το 2024. Το προαιρετικό BMW Digital Premium επιτρέπει στους πελάτες BMW με λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 9 να έχουν πρόσβαση σε μία εκτεταμένη γκάμα προϊόντων από το BMW ConnectedDrive Store.

Εκτός από τις on-demand λειτουργίες διατίθεται επίσης μια διαρκώς εξελισσόμενη γκάμα εφαρμογών τρίτων στις κατηγορίες μουσική & ήχος, ειδήσεις & περιοδικά και gaming για το σύστημα infotainment. Το κανάλι προσφέρει πλέον περισσότερα παιχνίδια, τα οποία μελλοντικά οι επιβάτες θα μπορούν να χειρίζονται μέσω χειριστηρίων gaming.

Η BMW παρουσιάζει αυτή τη νέα μορφή εμπειρίας για πρώτη φορά στη CES 2024. Για παράδειγμα, το "Beach Buggy Racing 2" είναι ένα παιχνίδι αγώνων γεμάτο δράση που ξυπνά μνήμες από τις κλασικές βιντεοκονσόλες. Δύο αντίπαλοι παίκτες στο όχημα μπορούν να παίξουν μέσω της λειτουργίας διαιρούμενης οθόνης χρησιμοποιώντας τα ειδικά χειριστήρια.

BMW CES 2024

Οποιοδήποτε συνηθισμένο χειριστήριο gaming με δυνατότητα bluetooth μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα infotainment με λίγα μόνο βήματα. Η σύνδεση του χειριστηρίου θα διατίθεται μέσω over-the-air ενημέρωσης για το BMW Operating System 9 κατά τη διάρκεια του 2024.

Το AirConsole App επιτρέπει ήδη στους πελάτες BMW να παίζουν παιχνίδια με έναν και πολλούς παίκτες μέσα στο αυτοκίνητο. Τα casual games είναι εύκολα στη χρήση, καθώς όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν το smartphone τους ως χειριστήριο, για εύκολο και απλό έλεγχο των λειτουργιών. Νέα παιχνίδια προστίθενται συνεχώς στη γκάμα του AirConsole App για το αυτοκίνητο.

Το BMW Digital Premium διατίθεται προαιρετικά για τα μοντέλα της BMW που διαθέτουν το λειτουργικό σύστημα 9 (Operating System 9) από το ConnectedDrive Store είτε online, στο MyBMW App είτε απευθείας από το αυτοκίνητο. Με το BMW Digital Premium, οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν μέσα στο αυτοκίνητο όλες τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στη χώρα τους, με κάλυψη της απαραίτητης χρήσης δεδομένων. Επιπλέον, το πακέτο προσφέρει βελτιωμένες λειτουργίες πλοήγησης και πρόσθετες επιλογές εξατομίκευσης.

BMW CES 2024

Παράλληλα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει κορυφαία ψυχαγωγία με το Video App στα BMW Operating Systems 8.5 και 9. Εκτός από την οθόνη BMW Theatre Screen με ενσωματωμένο Amazon Fire TV στο πίσω μέρος της καμπίνας της Σειράς 7, οι επιβάτες της BMW μπορούν πλέον να παρακολουθούν ποικίλο περιεχόμενο βίντεο και στην κεντρική οθόνη.

Το λειτουργικό σύστημα TiVo για smart TVs βελτιστοποιήθηκε για video streaming μέσα στο αυτοκίνητο μέσα σε λίγους μόλις μήνες από τους προγραμματιστές του BMW Group σε συνεργασία με την XPERI Inc.

Το αποτέλεσμα είναι η ενσωμάτωση της υπηρεσίας DTS AutoStage Video Service μέσω του TiVo. Το πρόγραμμα ψυχαγωγίας περιλαμβάνει live κανάλια όσο και on-demand βιβλιοθήκες πολυμέσων σε διάφορες κατηγορίες όπως ειδήσεις, αθλητισμός, ψυχαγωγία για παιδιά, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η πλατφόρμα λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη νέα BMW 5 Series και τώρα θα επεκταθεί και σε άλλα executive και πολυτελή μοντέλα με δυνατότητα over the air. Από το τέλος του 2023, οι πελάτες που οδηγούν τα compact μοντέλα με BMW Operating System 9 έχουν επίσης πρόσβαση στο Video App με το BMW Digital Premium. Θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα κατά τη διάρκεια του 2024, όπως η BMW X2 και όλα τα μοντέλα της νέας οικογένειας MINI.

BMW CES 2024

Το Video App είναι επί του παρόντος διαθέσιμο σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ιαπωνία. Διατίθεται μία σειρά από portals, όπως Pluto TV, Bloomberg, TED, Yahoo! και Chili. Αυτά συνοδεύονται από υπηρεσίες streaming για συγκεκριμένες αγορές:

•    Γερμανία: JOYN, ZDF, tagesschau, Deutsche Welle.
•    Ιταλία: RaiPlay
•    Γαλλία: TF1
•    ΗΠΑ: Tubi, Gusto TV, Journy
•    Ιαπωνία: Abema TV, NHK Plus, TVer, Hulu Japan, NTV NEWS NNN

Στην έκθεση CES, το BMW Group παρουσιάζει επίσης για πρώτη φορά τον τρόπο που τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) θα εμπλουτίσουν την οδηγική εμπειρία στο μέλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις πιθανές χρήσεις των γυαλιών AR σε μια διαδρομή μέσα στο Λας Βέγκας.

Φορώντας τα γυαλιά, θα μπορούν να δουν πώς οι οδηγίες πλοήγησης, οι προειδοποιήσεις κινδύνου, το ψυχαγωγικό περιεχόμενο, οι πληροφορίες για τους σταθμούς φόρτισης και οι εικόνες υποστήριξης κατά τη διαδικασία στάθμευσης, ενσωματώνονται τέλεια στο πραγματικό περιβάλλον από τα XREAL Air 2.

Οι συσκευές επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας θα γίνουν όλο και πιο δημοφιλείς τα επόμενα χρόνια, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τα βασικά μοντέλα τα οποία είναι πιο προσιτά για τους πελάτες. Στο μέλλον, οι συσκευές AR και MR θα είναι σε θέση να προσφέρουν σε οδηγούς και επιβάτες βελτιωμένες πληροφορίες και απολαυστικές εμπειρίες συμπληρώνοντας τις οθόνες που είναι εγκατεστημένες στο αυτοκίνητο.

BMW CES 2024

Το BMW Group ασχολείται με την ανάπτυξη των τεχνολογιών AR/MR από το 2008 και διερευνά πιθανές εφαρμογές για συσκευές απεικόνισης που προσαρμόζονται στο κεφάλι του χρήστη (HMD). Οι μηχανικοί της BMW, μαζί με τους συνεργάτες τους, έχουν καταφέρει τώρα να παρουσιάσουν για πρώτη φορά σταθερό περιεχόμενο επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας στους επιβάτες ενός δυναμικά κινούμενου αυτοκινήτου.

Η εικόνα που εμφανίζεται παραμένει με ασφάλεια ενσωματωμένη στο περιβάλλον ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, όπως στις στροφές, την οδήγηση πάνω από σαμαράκια ή την επιτάχυνση. Για να επιτευχθεί αυτό, το σύστημα παρακολούθησης της συσκευής AR/MR πρέπει να συνδεθεί με τα δεδομένα αισθητήρων του εκάστοτε μοντέλου.

Το BMW Group έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πρωτοποριακά βήματα σε ψηφιακές τεχνολογίες στο παρελθόν – όπως η πρόσβαση στο όχημα μέσω του ψηφιακού κλειδιού BMW – αποτελώντας την κινητήρια δύναμη για την τυποποίηση τέτοιων καινοτομιών σε όλο τον κλάδο. Η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με άλλους εταίρους και στον τομέα AR/MR. Στόχος εδώ είναι να καθιερωθεί ένα βιομηχανικό πρότυπο για τη σύνδεση των πιστοποιημένων για χρήση στην ΕΕ συσκευών XR με τα αυτοκίνητα.

Οι τεχνολογικές εκπλήξεις των Γερμανών δεν σταματούν εδώ. Κι αυτό γιατί το BMW Group και η Amazon παρουσιάζουν τις δυνατότητες του φωνητικού βοηθού LLM με βάση ένα τρέχον project ανάπτυξης των δύο εταιρειών με την προοπτική χρήσης του σε ευρεία κλίμακα.

Αυτό καθιστά το BMW Intelligent Personal Assistant τον απόλυτο ειδικό στα αυτοκίνητα, χάρη στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που υποστηρίζεται από το Alexa LLM. Οι επισκέπτες της έκθεσης βιώνουν πώς ο φωνητικός βοηθός παρέχει γρήγορες οδηγίες και απαντήσεις σχετικά με τις λειτουργίες του μοντέλου με έναν πιο ανθρώπινο τρόπο που θυμίζει συνομιλία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ελέγχει ορισμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου.

BMW CES 2024

Το BMW Intelligent Personal Assistant χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία ομιλίας εδώ και αρκετό καιρό. Οι σύνθετες δυνατότητες επεξεργασίας, οι οποίες επιτρέπουν ανθρώπινου τύπου αλληλεπιδράσεις και διαλόγους, δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα μοντέλα ευρείας παραγωγής της BMW. Τέτοιες δυνατότητες καθίστανται πλέον εφικτές με τα LLM – μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται την ανθρώπινη γλώσσα σε υψηλό επίπεδο και αναλόγως να δημιουργούν απαντήσεις. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, το BMW Group πραγματοποιεί επίσης προσεκτικά βήματα με σκοπό τη δημιουργία μιας ασφαλούς και αξιόπιστης εμπειρίας οδήγησης.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το κοινό πρότζεκτ ανάμεσα σε BMW και Valeo για αυτόνομη στάθμευση επιπέδου 4. Η από κοινού συνεργασία των δύο εταιρειών περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων για αυτοματοποιημένο παρκάρισμα (AVP).

Εν προκειμένω,  ο πελάτης αφήνει το αυτοκίνητό του σε έναν καθορισμένο χώρο παράδοσης. Στη συνέχεια, αυτό αναζητά μόνο του μια κενή θέση στάθμευσης, εκτελεί ελιγμούς στο χώρο και αργότερα εξέρχεται από αυτόν, ενώ μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στην αρχική περιοχή για παραλαβή από τον οδηγός.

BMW CES 2024

Ως βασική τεχνολογία για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης είτε ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα παρκαδόρου.

Οι επισκέπτες της CES 2024 θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι ίδιοι το τηλεχειριζόμενο σύστημα παρκαδόρου. Η τηλελειτουργία προσφέρει πλήρη έλεγχο σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι πολύ δύσκολες για τα πλήρως αυτόνομα συστήματα, όπως σε πολύπλοκα ή άγνωστα περιβάλλοντα.

Με την υποστήριξη εξελιγμένων τεχνολογιών και live εικόνων κάμεβρας για την καθοδήγηση και μετακίνηση του οχήματος, θα μπορούν να παρκάρουν το όχημα προσεκτικά και ελεγχόμενα. Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά για στάθμευση σε εκδηλώσεις, αεροδρόμια ή στον τομέα των logistics.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube