Πόσο κοστίζει το παρμπρίζ σε μια McLaren F1;

Πόσο κοστίζει το παρμπρίζ σε μια McLaren F1;

Με τα χρήματα ενός παρμπρίζ σε McLaren F1, αγοράζεις καινούργιο Tesla και σου μένουν και ρέστα.

McLaren F1

Με κάποιον τρόπο φτάνει να κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια. Προφανώς είναι θέμα σπανιότητας, σίγουρα και μύθου, αφού από πολλούς θεωρείται το καλύτερο σούπερκαρ όλων των εποχών. Ο λόγος όμως που η McLaren F1 κοστίζει τόσο πολύ είναι κι επειδή έχει πανάκριβα ανταλλακτικά.

Πόσο πανάκριβα; Αρκεί να πούμε ότι το μπροστινό παρμπρίζ κοστίζει $33.000, τα οποία ισοδυναμούν με €30.230! Η τιμή για το ανταλλακτικό είναι $25.000 (€22.900), ενώ άλλα $8.000 (€7.300) κοστίζουν τα εργατικά. Στις ΗΠΑ, με τόσα χρήματα αποκτάς το βασικό Tesla Model 3.

33 χιλιάρικα για ένα παρμπρίζ; Αν είχες ευχηθεί ποτέ να κερδίσεις το λαχείο για να αποκτήσεις μια McLaren F1, θα χρειαζόταν κι ένα δεύτερο για να μπορέσεις να τη συντηρήσεις

Μπορεί τα νούμερα να ζαλίζουν τους κοινούς θνητούς, αλλά είναι απλώς αδιάφορα για τους ιδιοκτήτες. Αν σκεφτούμε ότι έχουν ήδη δαπανήσει περί τα €20 εκατομμύρια για να την αποκτήσουν, το κόστος της αλλαγής του παρμπρίζ δεν τους κάνει καμία διαφορά.

McLaren F1

Πώς προέκυψε όμως αυτή η πληροφορία; Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Velocity Invitational το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Sonoma Raceway στην Καλιφόρνια, δύο ιδιοκτήτες McLaren F1 διαπίστωσαν ρωγμές στα παρμπρίζ τους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μία συνάντηση 13 McLaren F1, συνολικής αξίας €280 εκατ. [video]

Και μάλιστα σχεδόν ταυτόσημες, στη βάση του παρμπρίζ. Μπορείς να τις δεις κι εσύ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram.

McLaren F1

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα απόθεμα γνήσιων ανταλλακτικών παρμπρίζ και βρίσκονται στα κεντρικά της McLaren στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν δεν υπήρχαν, οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να πληρώσουν ακόμα ακριβότερα για να φτιαχτούν νέα κομμάτια κατά παραγγελία. Τότε το κόστος θα ήταν ακόμα υψηλότερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Hammond έσπασε μια McLaren 720 S βάζοντας νερό στο ρεζερβουάρ

Για να μην υπάρξει τέτοιος κίνδυνος και κινδυνέψει η υστεροφημία του μοντέλου, η McLaren Special Operations σχεδιάζει να κατασκευάσει μερικά ακόμα καινούργια παρμπρίζ για την F1, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν επαρκή αποθέματα και στο μέλλον.

McLaren F1

Και δεν θα περιοριστεί μόνο στα παρμπρίζ. Το βρετανικό εργοστάσιο έχει αρχίσει να κατασκευάζει αλουμινένια ντεπόζιτα και ζάντες, για να αντικαταστήσει τις παλιές που είναι από μαγνήσιο. Μη σου κάνει εντύπωση η τακτική αντικατάσταση των ζαντών, συνηθίζεται σε πολλά hypercar.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Στα €400+ χιλιάρικα η συντήρηση μιας Chiron Pur Sport σε βάθος 4ετίας

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι καταπονούνται από τα φορτία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εταιρείες απλώς μπορούν να ξεπουπουλιάζουν τα -βαθιά- πορτοφόλια των βαθύπλουτων αγοραστών.

McLaren F1

Στις Bugatti για παράδειγμα, κάθε ιδιοκτήτης της Chiron Pur Sport είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει τις ζάντες της κάθε 14 μήνες ή 16.000 km, ό,τι έρθει πρώτο. Αν όντως τίθετο θέμα καταπόνησης, δεν θα υπήρχε χρονικό όριο. Η τιμή του σετ; Μόλις €42.641!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube