Μία συνάντηση 13 McLaren F1, συνολικής αξίας €280 εκατ. [video]

Μία συνάντηση 13 McLaren F1, συνολικής αξίας €280 εκατ. [video]

Στα πλαίσια του εορτασμού των 30 ετών από το λανσάρισμα της McLaren F1 το Classic Driver οργάνωσε μία πολύ ιδιαίτερη συνάντηση συλλεκτών, καταφέρνοντας να μαζέψει 13 ξεχωριστά αντίτυπα κάτω από την ίδια στέγη.

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις με συλλέκτες και να καταφέρεις να συγκεντρώσεις έναν τόσο υψηλό αριθμό McLaren F1. Στα σίγουρα όμως οι λίγοι και εκλεκτοί που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση θα έχουν να τη θυμούνται για καιρό. Επίσημα, η γενέθλια ημερομηνία του πιο εμφατικού αυτοκινήτου της δεκαετίας του ’90 ήταν η 28η Μαΐου του 1992. Με καθυστέρηση λοιπόν μερικών μηνών, στις 13 Σεπτεμβρίου, οργανώθηκε ένα μικρό event για τον εορτασμό της 30ης επετείου. 

Ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, το δημιούργημα του Gordon Murray αποτέλεσε το πρώτο αυτοκίνητο με άδεια κυκλοφορίας σε δρόμο της McLaren. Δανειζόμενο πολλά στοιχεία από τα αγωνιστικά της βρετανικής φίρμας, διέθετε πλαίσιο και αμάξωμα εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα (μία αντίστοιχη πρωτιά για αυτοκίνητο δρόμου). Το εσωτερικό του είχε μία ιδιαίτερη διάταξη τριών θέσεων, με τον οδηγό να κάθεται στο κέντρο, θυμίζοντας κάτι από τα πρωτότυπα των αγώνων αντοχής.   

Η τελική ταχύτητα της McLaren F1 μετρήθηκε επίσημα στις 31 Μαρτίου 1998 στα 372 km/h, νούμερο που της εξασφάλισε για σειρά ετών τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής. Εάν μάλιστα απενεργοποιούνταν ο κόφτης των 7.500 rpm, τότε το μοτέρ ανέβαινε μέχρι τις 8.300 rpm αναγράφοντας στο κοντέρ τα 386,7 km/h! Το 0-100 km/h ερχόταν σε 3,2”, ενώ το 0-200 σε 9,4”. Τα νούμερα αυτά τα ξεπέρασε μόλις το 2005 η Bugatti Veyron.

Συνολικά, κατασκευάστηκαν 106 αντίτυπα. Και μιλάμε για όλα, πρωτότυπα, αυτοκίνητα δρόμου και αγωνιστικά. Από αυτά κάποια έχουν χαθεί σε ατυχήματα, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν κρυμμένα σε ιδιωτικές συλλογές, όντας μοντέλα με πολύ μεγάλη ιστορική και οικονομική αξία. 

Στην προκειμένη περίπτωση τα 13 αυτοκίνητα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι διοργανωτές, Classic Driver και Kiklo Spaces, ήταν πέντε εκδόσεις δρόμου, πέντε αγωνιστικά GTR και τρία αγωνιστικά Longtail, εκ των οποίων το ένα πρωτότυπο. Η εκδήλωση έγινε μακριά από τα πολλά φώτα της δημοσιότητας, παρόλα αυτά όμως το βρετανικό κανάλι Seen Through Glass κατάφερε να εισχωρήσει και να μας δώσει μερικά μοναδικά πλάνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube