Όλα τα ρεκόρ που έσπασε ο Max Verstappen φέτος

Όλα τα ρεκόρ που έσπασε ο Max Verstappen φέτος

Μία μαγική χρονιά για τον Max Verstappen αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό της Red Bull ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλήθεια όμως, πόσα ρεκόρ έσπασε ο Ολλανδός;

Max Verstappen

Απόλυτη κυριαρχία. Αυτή ακριβώς η πρόταση αποτυπώνει την πορεία του Max Verstappen την εφετινή σεζόν. Κι αυτό γιατί ο Ολλανδός, πίσω από το τιμόνι της RBR 19 δεν έσπασε ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε δέκα αλλά 18 ολόκληρα ρεκόρ. Όλα μέσα σε μία σεζόν!

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως ο Max Verstappen και η Red Bull κυριολεκτικά σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους

Max Verstappen

Ας δούμε όμως τα πραγματικά ασύλληπτα επιτεύγματα του τρεις φορές πλέον παγκόσμιου πρωταθλητή:

1.    Περισσότερες νίκες σε μία σεζόν: Σύνολο 19.
2.    Μεγαλύτερο ποσοστό νικών σε μία σεζόν με 86,36%. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε εδώ και 71 ο Alberto Ascari, με έξι νίκες σε σύνολο οχτώ αγώνων. 
3.    Αριθμός συνεχόμενων νικών σε μία σεζόν με 10.
4.    Μεγαλύτερη συγκομιδή συνεχόμενων βαθμολογήσεων με 1.004 βαθμούς (Ίμολα 2022-Άμπου Ντάμπι 2023).
5.    Μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών σε μία σεζόν: Πήρε 575 από τους 620 διαθέσιμους.
6.    Μεγαλύτερο ποσοστό κερδισμένων βαθμών σε μία σεζόν με 92,7%.
7.    Περισσότερους γύρους στην πρωτοπορία σε μία σεζόν: 1.003 από τους 1.325.
8.    Μεγαλύτερο ποσοστό γύρων στην πρωτοπορία σε μία σεζόν με 75,7%. Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε για 71 χρόνια ο Jim Clark
9.    Περισσότερες νίκες από την pole position σε μία σεζόν, με 12 συνολικά.
10.    Ρεκόρ ταχύτερης κατάκτησης τίτλου, με 6 αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν.
11.    Περισσότερες νίκες σε Αγώνες Σπριντ σε μία σεζόν με 4 στο σύνολο.
12.    Συνεχόμενοι αγώνες στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος με 39.
13.    Μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου στη βαθμολογία οδηγών: Ήταν 290 βαθμούς μπροστά από τον Sergio Perez.
14.    Μεγαλύτερο ποσοστό διαφοράς βαθμών μεταξύ πρώτου και δεύτερου στο πρωτάθλημα οδηγών με 50,43%.
15.    Μεγαλύτερο σερί επίτευξης νικών από pole position με 16.
16.    Ποσοστό τερματισμού αγώνων σε μία χρονιά: 100% (Το ρεκόρ αυτό κατέχουν επίσης οι Lewis Hamilton και Michael Schumacher).
17.    Συμπλήρωση όλων των γύρων σε μία αγωνιστική σεζόν (Το μοιράζεται ξανά με Lewis Hamilton και Michael Schumacher).
18.    Περισσότερα pit-stop για νικητή αγώνα με 6 στο GP Ολλανδίας (ισοφάρισε τον Jenson Button από τον αγώνα του Καναδά το 2011).

Πέρα από το αδιαμφισβήτητο οδηγικό του ταλέντο, την ψυχραιμία, τη σωστή διαχείριση των αγώνων αλλά και την εμπειρία που αποκτά με το πέρασμα των χρόνων, ο Max Verstappen χρειάστηκε να έχει στα χέρια το μακράν καλύτερο μονοθέσιο του Grid και ίσως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του αθλήματος.

Red Bull Team

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O Hamilton διαψεύδει ότι μίλησε με την Red Bull

Συνολικά, η ομάδα της Red Bull σημείωσε ορισμένα εντυπωσιακά ρεκόρ. Πρώτα από όλα σημείωσε νέο ρεκόρ συνολικών πόντων, με 860, ξεπερνώντας την επίδοση της Mercedes-AMG που είχε συγκεντρώσει 765 τη σεζόν 2016. Έγινε επίσης η πρώτη ομάδα που ξεπέρασε τις 20 νίκες (21) σε σύνολο 22 αγώνων. Απόρροια αυτού αποτελεί το μυθικό ποσοστό νικών που αγγίζει το 95,5%. Τέλος, η αυστριακή ομάδα, με τις 15 σερί νίκες που κατέγραψε από το Abu Dhabi το 2022, μέχρι και τον εφετινό αγώνα της Monza, έγινε η ομάδα με τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες στην ιστορία του σπορ.

Πραγματικά, μιλάμε για ρεκόρ τόσο εκκωφαντικά που μοιάζει σχεδόν απίθανο να βρεθεί ομάδα ή οδηγός που θα καταφέρει να τα πλησιάσει. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς νομίζω πως κανείς μας δεν επιθυμεί πρωταθλήματα να τελειώνουν με οδηγούς να συγκεντρώνουν ποσοστό νικών 86% και ομάδες με ποσοστό νικών 95%. Η κυριαρχία της Red Bull και του Verstappen ασφαλώς και δεν είναι τυχαία αλλά προϊόν σκληρής δουλειάς και εξέλιξης και των δύο πλευρών. Σκεφτείτε όμως πόσο πιο όμορφο θα ήταν αν βλέπαμε συχνότερα μάχες όπως εκείνες στον πρόσφατο αγώνα του Las Vegas… 

Max Verstappen
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube