Νέο Suzuki Jimny 2019: Όλες οι λεπτομέρειες και η άγρια πλευρά του σε video

Νέο Suzuki Jimny 2019: Όλες οι λεπτομέρειες και η άγρια πλευρά του σε video

Το πρώτo video και πλάνα δράσης του ολοκαίνουριου Suzuki Jimny αποκαλύπτουν ότι το μικρό off-roader δεν έχει χάσει καμία από τις ικανότητές του.

Το Suzuki Jimny, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις περισσότερες αγορές του πλανήτη, έχει κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων αυτοκινήτων 4x4.

Η αναφορά του ονόματός του δίπλα σε αυτοκίνητα-θρύλους, όπως το Land Rover Defender και το Jeep Wrangler, δεν αποτελεί λόγο για χλευασμό, αφού πρόκειται για καθαρόαιμο. Το οποίο έχει το επιπλέον ατού της χαμηλής τιμής που δίνει τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερους να το απολαύσουν.

 suzuki jimny 2018

Το φανατικό κοινό του δεν θα συγχωρούσε ποτέ στη Suzuki την αντικατάστασή του από ένα «χλιαρό» SUV, με συμβιβασμούς στη μετάδοση και στην ανάρτηση, που δεν θα του επέτρεπαν να παραμείνει στο κλαμπ των καλύτερων του είδους. Και, ευτυχώς, η ιαπωνική εταιρία δεν έκανε αυτό το λάθος. Το νέο Jimny που μόλις παρουσιάστηκε αποτελεί συνεχιστή της φιλοσοφίας του προηγούμενου, σε όλους τομείς.

Με σεβασμό
Σχεδιαστικά, η συγγένεια είναι παραπάνω από εμφανής. Η τετράγωνη σιλουέτα του προηγούμενου Jimny έδωσε τη θέση της σε μια… ακόμα πιο τετραγωνισμένη, με εντονότερες γωνίες και ακμές. Η χαρακτηριστική μάσκα με τις πέντε κατακόρυφες γρίλιες φάρδυνε, έτσι ώστε να καλύπτει όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, ενσωματώνοντας πλέον και τα δύο στρογγυλά φανάρια.

Το πίσω μέρος θυμίζει κάτι από τα παλαιότερα Suzuki Samurai, αλλά και από την πολύ μεγαλύτερη Mercedes-Benz G-Class. Οι πλαστικές προεκτάσεις των φτερών είναι στάνταρ στα Jimny της ευρωπαϊκής αγοράς και το οπτικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι στα ιαπωνικά, για παράδειγμα που χωρίς αυτές δείχνουν στενότερα και ψηλότερα.

suzuki jimny 2018

Στην πράξη, όλες οι εξωτερικές διαστάσεις έχουν μεγαλώσει ελάχιστα σε σχέση με το προηγούμενο Jimny, κερδίζοντας από δύο έως τέσσερις πόντους. Το καθαρό μήκος του αμαξώματος είναι 3,48 m, ενώ φτάνει τα 3,65 συνυπολογίζοντας και την εξωτερική ρεζέρβα που δίνει και εδώ το «παρών». 

Το συνολικό ύψος ξεπερνά οριακά το 1,72 m, νούμερο που υποδηλώνει αύξηση δύο πόντων. Ακριβώς ίδια είναι η διαφορά και στην απόσταση από το έδαφος, που πλέον φτάνει τα 21 cm, με τη βοήθεια και της λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου των τροχών 195/80 R15. Η μόνη διάσταση που δεν άλλαξε καθόλου είναι το μεταξόνιο των 2,25 m.

suzuki jimny 2018

Πιστό στην ιστορία και στον προσανατολισμό του, το νέο Jimny βασίζεται σε ένα πλαίσιο σκάλας, το οποίο είναι πιο άκαμπτο απ’ ό,τι στο παρελθόν χάρη στις νέες, εγκάρσιες μπάρες ενίσχυσης στο κέντρο και πίσω. Η ανάρτηση αποτελείται από άκαμπτους άξονες εμπρός και πίσω, με τρεις συνδέσμους στήριξης στο πλαίσιο και στις δύο περιπτώσεις.

suzuki jimny 2018
Οι πιο κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι έχουν βελτιώσει τις γωνίες προσέγγισης και φυγής, που φτάνουν τις 37º και 49º, αντίστοιχα, ενώ η γωνία ράμπας είναι λιγότερο εντυπωσιακή, φτάνοντας τις 28º.

Η τετρακίνηση ονομάζεται AllGrip Pro, και αυτά τα τρία έξτρα γραμματάκια είναι που τη διαφοροποιούν πλήρως από την αυτόματη τετρακίνηση AllGrip των Vitara και SX4 S-Cross. Πρόκειται για ένα κλασικό σύστημα που στέλνει την κίνηση μόνο πίσω υπό κανονικές συνθήκες και είναι στο χέρι του οδηγού το πότε θα εμπλέξει την τετρακίνηση.

suzuki jimny 2018

Με νορμάλ σχέσεις ή «κοντές», με σχέση υποπολλαπλασιασμού 2,002:1, όπως και στο προηγούμενο Jimny. Η επιλογή δεν γίνεται πια μέσω πλήκτρων στο ταμπλό, αλλά με την πιο παραδοσιακή λύση του χειροκίνητου λεβιέ στο πάτωμα, πίσω από εκείνον του κιβωτίου, που συνδέεται κατευθείαν με το transfer case.

Μέσα είσαι
Στην καμπίνα, αντίθετα με το αμάξωμα, σχεδόν τίποτα δεν έμεινε ίδιο. Το μόνο σημείο που παραπέμπει στο προηγούμενο Jimny είναι η περιοχή εμπρός από το συνοδηγό, με τη ρηχή, ανοιχτή θήκη πάνω από το ντουλαπάκι και το οριζόντιο στέλεχος λίγο ψηλότερα, που πλέον εκτελεί και χρέη χειρολαβής. 

Το βλέμμα τραβάει αναπόφευκτα η έγχρωμη οθόνη αφής 7” του γνώριμου Smartphone Linkage Display Audio, αλλά και το -φορτωμένο με πλήκτρα- τιμόνι του Swift. Νέα είναι τα χειριστήρια του κλιματισμού που εξέχουν από την κατακόρυφη επιφάνεια του ταμπλό, οι περίτεχνοι αεραγωγοί, αλλά και ο πίνακας οργάνων, με ξεχωριστό πλαίσιο για κοντέρ και στροφόμετρο.

suzuki jimny 2018

Κάθε σημείο της καμπίνας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντέχει στη σκληρή χρήση. Οπότε ξεχάστε τα μαλακά πλαστικά και τις φαντεζί επιφάνειες, αφού εδώ μιλάμε για ένα πραγματικό εργαλείο. Οι πλάτες των πίσω καθισμάτων καλύπτονται από σκληρό πλαστικό, έτσι ώστε με την αναδίπλωσή τους να προκύπτει ένας επίπεδος, ανθεκτικός και αδιάβροχος χώρος φόρτωσης που παραπέμπει σε επαγγελματικό αυτοκίνητο. Το ίδιο υλικό άλλωστε υπάρχει στα καλύμματα των θόλων και στο πάτωμα του πορτμπαγκάζ.

suzuki jimny 2018

Με τη διθέσια διαμόρφωση της καμπίνας, ο συνολικός χώρος φτάνει τα 377 lt, ή 53 περισσότερα από πριν σύμφωνα με τη Suzuki. Με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους, ο χώρος αποσκευών είναι μόλις 85 lt.

Το επίπεδο εξοπλισμού είναι βέβαια πλουσιότερο από ποτέ. Εκτός από το προαναφερθέν infotainment, που προσφέρει συνδεσιμότητα με smartphone μέσω MirrorLink και διαθέτει σύστημα πλοήγησης, υπάρχει ακόμη αυτόματος κλιματισμός, πλήρης υπολογιστής ταξιδιού και σύστημα ελέγχου κατάβασης (hill descent control).

suzuki jimny 2018

Το «παρών» δίνει και η ομπρέλα ενεργητικής ασφάλειας Suzuki Safety Support, η οποία περιλαμβάνει σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος που ανιχνεύει και πεζούς, ειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας, αυτόματη λειτουργία των φωτών πορείας, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας κ.ά.

Κινητήρια δύναμη
Κάτω από το καπό του νέου Jimny, τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα, βρίσκεται ένας ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας 1.500 cc. Παρά τον αυξημένο κυβισμό του, είναι μικρότερος σε διαστάσεις και 15% ελαφρύτερος από τον 1.300άρη του προηγούμενου.

Σύμφωνα με τη Suzuki, έχει περισσότερη δύναμη σε όλο το φάσμα στροφών και κυρίως στις χαμηλές, εκεί όπου έχει μεγαλύτερη σημασία στην κίνηση εκτός δρόμου. Και οι μέγιστες τιμές είναι σημαντικά καλύτερες, με ισχύ 102 PS στις 6.000 rpm και ροπή 13,3 kgm στις 4.000 rpm.

Το χειροκίνητο 5άρι κιβώτιο έχει διαφορετικές σχέσεις μετάδοσης, ενώ ο λεβιές μεταφέρει λιγότερους κραδασμούς και είναι πιο ακριβής στη λειτουργία του. Επιπλέον, θα προσφέρεται και ένα αυτόματο 4άρι, με μετατροπέα ροπής, ανασχεδιασμένο κι αυτό με στόχο την οικονομία καυσίμου.

Στην περίπτωσή του ο λόγος υποπολλαπλασιασμού είναι ακόμα μεγαλύτερος, 2,644:1, αντί για 2,002:1 του χειροκίνητου. Η αλλαγή γενιάς δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου το βάρος του Jimny, το οποίο ξεκινά από τα 1.090 kg για ένα χειροκίνητο με βασικό εξοπλισμό.
Από επιδόσεις, η Suzuki ανακοίνωσε μόνο την τελική ταχύτητα, η οποία φτάνει τα 145 km/h. 

Η μέση κατανάλωση του χειροκίνητου Jimny φτάνει τα 6,8 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 τα 154 g/km, στον κύκλο NEDC. Με το νέο πρότυπο μέτρησης WLTP, το τελευταίο νούμερο θα ανέβει στα 178 g/km. Στην περίπτωση του αυτόματου, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 7,5 lt/100 km και 170 g/km (WLTP: 198 g/km).

Εν κατακλείδι, οι φίλοι του μοντέλου δεν έχουν λόγους να ανησυχούν. Το νέο μοντέλο δεν έχει θυσιάσει ούτε στο ελάχιστο τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του προηγούμενου. Το Jimny φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι το προσιτό και ασταμάτητο τζιπάκι που γνώρισαν και αγάπησαν. Γιατί όχι, ίσως και για άλλα 20 χρόνια.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε το νέο Jimny σε όμορφες εικόνες που έχουν τραβηχτεί σε υποβλητικά, παγωμένα τοπία από τον αυστραλιανό Benjamin Hardman:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube