Επίσημο: Νέο Volkswagen ID.4 [video]

Επίσημο: Νέο Volkswagen ID.4 [video]

Αυτό είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό SUV της Volkswagen, που ο Γερμανός κατασκευαστής λανσάρει στην έκδοση «1st», αλλά αυτή τη φορά με μπαταρίες 77 kWh και τιμή εκκίνησης τις €49.950.

Η σπονδυλωτή πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen μόλις ολοκλήρωσε την κυοφορία το δεύτερου παιδιού της. Έτσι, το πρώτο 100% ηλεκτρικό SUV της VW είναι και επίσημα γεγονός, ακόμα κι αν αυτό αποτελεί μισή έκπληξη, καθώς οι διαρροές και οι εικόνες μοντέλων χωρίς καμουφλάζ είχαν πλημμυρίσει το web τους τελευταίους μήνες.

Αισθητικά, το ID.4 είναι με σαφώς πιο έντονο και χαρακτηριστικό αποτύπωμα από το ID.3, καθώς μετρά 4,58 m σε μήκος. Διάσταση που το καθιστά 32 cm μακρύτερο από το Volkswagen ID.3 αλλά και δέκα πόντους περισσότερο από ένα Tiguan! Ανάμεσα στο γενναιόδωρο μεταξόνιο των 2,77 m (ιδιαίτερα μεγάλο για τέτοιο αυτοκίνητο) και τους κατά το δυνατόν μικρότερους προβόλους, βρίσκεται μια καμπίνα με άπλετο χώρο, ισάξια με αυτή των μεγάλων θερμικών SUV της VW.

Με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με ένα λίγο πιο μεγάλο Tiguan με καμπίνα ισάξια ενός Touareg. Αποτέλεσμα; Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 543 λίτρα και η ευρυχωρία στα πίσω καθίσματα πιθανώς είναι η μεγαλύτερη στην κατηγορία.

Volkswagen ID.4

Παρά το βάρος, αλλά κυρίως το ύψος του σε σύγκριση με το ID.3, το ID.4 πετυχαίνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28, ο οποίος είναι μόνο ελαφρώς κατώτερος από το 0,26 του ID.3. Η αυτονομία θα πρέπει επομένως να επηρεάζεται ελάχιστα σε σύγκριση με το ID.3 για ισοδύναμης χωρητικότητας μπαταρίες, χώρια που το ID 4 θα διατίθεται αρχικά μόνο με τη μεγαλύτερη μπαταρία, αυτή των 77 kWh.

Στο πρόγραμμα του λανσαρίσματος περιλαμβάνονται τέσσερα χρώματα: Λευκό, μπλε, γκρι και κίτρινο -που μπορείτε να δείτε στην γκάλερι. Τα φώτα LED θα είναι στάνταρ σε όλα τα επίπεδα εξοπλισμού, αλλά ο φωτισμός matrix θα είναι στάνταρ μόνο στην έκδοση 1st «max», όπως και τα φώτα LED 3D. Άλλα στοιχεία που θα είναι στάνταρ στο 1st Max είναι η μεγάλη πανοραμική γυάλινη οροφή, το ηλεκτρικό άνοιγμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ (με αισθητήρες) και το head-up-display επαυξημένης πραγματικότητας. Η οθόνη αφής για τα πολυμέσα είναι 10 ίντσες στην έκδοση 1st και 12 ίντσες στη 1st Max.

Volkswagen ID.4

Για τα υπόλοιπα, τα πράγματα είναι όπως τα γνωρίζουμε, με τα κλασικά MirrorLink, Android Auto και Apple Carplay, τις υπηρεσίες συνδεσιμότητας (με ρυθμίσεις από εφαρμογή smartphone για ορισμένα στοιχεία του αυτοκινήτου) και πλήθος οδηγικών βοηθημάτων.

Το ηλεκτρομοτέρ των 204 ίππων και 310 Nm βρίσκεται ακριβώς εμπρός από τον πίσω άξονα και τροφοδοτείται από μια υγρόψυκτη μπαταρία 77 kWh που ζυγίζει 493 kg. Η εγγύησή της ισχύει για οκτώ χρόνια και 160.000 km. Προς το παρόν, το ID 4 δεν προσφέρεται με τις μικρότερες μπαταρίες του ID.3. Από την άλλη, η Volkswagen ανακοίνωσε ήδη μια πιο ισχυρή τετρακίνητη έκδοση για το 2021.

Volkswagen ID.4

Κατά τα λοιπά, οι στάνταρ ζάντες των 20” μπορούν να αντικατασταθούν από μοντέλα 21 ιντσών, αλλά θα χρειαστεί να διαπιστώσουμε σε δοκιμή τι σημαίνει αυτό για τους ελληνικούς δρόμους όσον αφορά την άνεση. Τέλος, οι αγοραστές της έκδοσης 1st Max θα μπορούν να απολαμβάνουν της «υπηρεσίες» της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης DCC.

Η VW αναφέρει αυτονομία 520 km στον κύκλο WLTP, δηλαδή περίπου 30 km λιγότερα από ένα ID.3 με αντίστοιχη μπαταρία.

Volkswagen ID.4

Προς το παρόν, η τιμή των δύο εκδόσεων λανσαρίσματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή στην Ελλάδα, με τη Volkswagen να την έχει καθορίσει μόνο για τη γερμανική αγορά: €49.950 για το ID.4 1st και €59.950 για το ID.4 1st Max.

Πατήστε εδώ και διαμορφώστε το νέο ID.3 στον Configurator της Kosmocar

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube