Επίσημο: Volkswagen ID.3 [video]

Επίσημο: Volkswagen ID.3 [video]

Ηλεκτρικό μικρομεσαίο hathback με αυτονομία έως 550 km και τιμή από €30.000.

Η Volkswagen είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος σταρ στη φετινή Έκθεση Φρανκφούρτης λόγω της πρεμιέρας του ID.3 - του νέου ηλεκτρικού μικρομεσαίου hatchback που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη γερμανική εταιρεία αλλά και για την αυτοκίνηση, μιας και η βασική του έκδοση θα ξεκινά κάτω από τα €30.000! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ίδια η εταιρεία αναφέρεται σε αυτό στο δελτίο τύπου ως "το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του λαού".

VW ID.3

Το ID.3 είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποιεί τη νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα MEB η οποία θα φιλοξενήσει όλα τα νέα ηλεκτρικά οχήματα του ομίλου Volkswagen.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του ID.3 αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 204 PS (150 kW) και 310 Nm ροπής και ένα κιβώτιο μιας σχέσης που είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα. Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο πάτωμα ενώ τα υπόλοιπα συστήματα βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό. Λόγω του αυξημένου βάρους των μπαταριών, το ID.3 ζυγίζει 1.719 kg, ενώ το ωφέλιμο φορτίο του είναι μεταξύ 416-541 kg.

Volkswagen ID.3

Το μοντέλο θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις αυτονομίας με διαφορετική χωρητικότητα στο πακέτο μπαταριών - η βασική έκδοση με μπαταρία 45 kWh και αυτονομία 330 km, η μεσαία έκδοση με μπαταρία 58 kWh και αυτονομία 420 km, και η ακριβότερη έκδοση με μπαταρία 77 kWh και αυτονομία 550 km (κύκλος WLTP). Σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, το 80% των χρηστών θα μπορέσουν να καλύψουν 230-330 km με την έκδοση 45 kWh, μεταξύ 300-420 km με την έκδοση 58 kWh και μεταξύ 390 -550 km με την έκδοση 77 kWh.

Δύο είδη φορτιστών θα είναι διαθέσιμα στους ιδιοκτήτες του ID.3 σε αρκετά προσιτές τιμές (τις οποίες δεν έχει ανακοινώσει ακόμα), ενώ προαιρετικά διατίθεται και λειτουργία ασύρματου ελέγχου μέσω εφαρμογής στο smartphone. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τους χρόνους φόρτισης σε οικιακή πρίζα, όμως γνωρίζουμε πως σε ταχυφορτιστή 100 kW, μπορεί να προστεθούν 290 km αυτονομίας σε μόλις 30 λεπτά φόρτισης.

Όσο για τις επιδόσεις, δεν έχουμε ακόμη τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως γνωρίζουμε πως η βασική έκδοση θα έχει τελική ταχύτητα 160 km/h.

​​Volkswagen ID.3

Σχεδιαστικά, το ID.3 είναι πολύ κοντά στο πρωτότυπο ID Concept του 2016, με εξωτερικές διαστάσεις παρόμοιες με αυτές του Golf (μήκος 4.261 mm, πλάτος 1.809 mm, ύψος 1.552 mm), αλλά μακρύτερο μεταξόνιο (2.765 mm). Στόχος της Volkswagen ήταν να δημιουργήσει ένα εικονικό σχήμα, όπως αυτό των Beetle και Golf, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει το ID.3 για το μέλλον της.

Το κοντό ρύγχος που φιλοξενεί τα μοντέρνα γραφικά LED και το νέο έμβλημα της Volkswagen, προδίδει την ηλεκτρική φύση του οχήματος, με την καμπίνα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του προφίλ και τους μεγάλους τροχούς (18", 19" ή και 20") να είναι τοποθετημένοι κοντά στις άκρες αμαξώματος.

VW ID.3

Στο προφίλ, μια ξεκάθαρη character line με ελαφριά κλίση προς τα εμπρός καταλήγει στα πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ η παχιά C-Pillar που είναι διακοσμημένη με λευκά γραφικά κυψέλης παραπέμπει στο γνώριμο σχήμα του Golf. Η έντονη κλίση του παρμπρίζ και ο αεροδυναμικός σχεδιασμός του αμαξώματος, συμβάλλουν στο συντελεστή οπισθέλκουσα που διαμορφώθηκε στα 0.267 cd.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η μεγάλη αεροτομή με τις πλευρικές προεκτάσεις, η σκουρόχρωμη πίσω πόρτα που μοιάζει με προέκταση του παρμπρίζ και τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα που τονίζουν το πλάτος. Η διχρωμία είναι χαρακτηριστικό του I.D.3 καθώς γυαλιστερές μαύρες επιφάνειες βρίσκουμε στο τελείωμα του καπό, την οροφή, την πίσω πόρτα, τα μαρσπιέ και το κάτω μέρος του πίσω προφυλακτήρα.

Volskwagen ID.3

Επωφελούμενη από το έξυπνο packaging ηλεκτρικής πλατφόρμας και το μακρύ μεταξόνιο, η καμπίνα είναι πιο ευρύχωρη από κάθε άλλο όχημα της κατηγορίας C-Segment.

Η απουσία κεντρικού τούνελ μετάδοσης και το επίπεδο πάτωμα αφήνουν περισσότερο χώρο για τους επιβάτες, με αυτούς της πίσω σειράς να απολαμβάνουν άνεση που παραπέμπει σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Ο χώρος αποσκευών είναι 385 λίτρα ενώ τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι λιτός με μια ψηλά τοποθετημένη οθόνη αφής 10" στο κέντρο να ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες του οχήματος, και μια δεύτερη οθόνη μπροστά από τον οδηγό που αναλαμβάνει το ρόλο του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Τα λιγοστά πλήκτρα βρίσκονται κάτω από την κεντρική οθόνη και πάνω στο τιμόνι, ενώ τη λειτουργία του επιλογέα ταχυτήτων υποκαθιστά ένας περιστροφικός διακόπτης πίσω από το τιμόνι.

Volkswagen ID.3

Μια λωρίδα LED προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανούς κινδύνους ενώ προαιρετικά διατίθεται και head-up display επαυξημένης πραγματικότητας. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αναγνωρίζει φωνητικές εντολές, με το όχημα να ανταποκρίνεται στον χαιρετισμό "hello ID" μέσω φωτός.

Τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού περιλαμβάνουν Front Assist με City Emergency Braking και Pedestrian Monitoring, Lane Assist, Side Assist, Park Assist με κάμερα οπισθοπορείας, αναγνώριση οδικής σήμανσης, Adaptve Cruise Control αλλά και το Kessy Advanced για είσοδο και εκκίνηση χωρίς κλειδί.

Volkswagen ID.3

Εκτός του ότι το όχημα ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο έχει μηδενικούς ρύπους, η παραγωγή του γίνεται με μηδενικό αποτύπωμα COτο οποίο μπορεί να διατηρηθεί καθ'όλη τη διάρκεια ζωής του προιόντος εφόσον η φόρτιση του γίνεται με "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια.

Οι πρώτες παραδόσεις του νέου ID.3 θα ξεκινήσουν στη Γερμανία από τα μέσα του 2020, ενώ η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως προσφέρει εγγύηση 8 ετών ή 160.000 km για τις μπαταρίες. Στην Έκθεση Φρανκφούρτης έκανε πρεμιέρα η έκδοση ID.3 1st που είναι διαθέσιμη για προ-παραγγελία από τον Μάιο, με ειδικά πακέτα εξοπλισμού.

Η Volkswagen έχει ανακοινώσει επένδυση 9 δισ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2023, με στόχο την παραγωγή πάνω από 10 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και την παρουσίαση πάνω από 20 νέων μοντέλων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube