Επίσημο: Νέο Jeep Grand Cherokee L [video]

Επίσημο: Νέο Jeep Grand Cherokee L [video]

Η επταθέσια έκδοση του ολοκαίνουργιου Jeep Grand Cherokee έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

H Jeep παρουσίασε σήμερα το ολοκαίνουργιο επταθέσιο Grand Cherokee L που μαζί με την πενταθέσια έκδοσή που θα ακολουθήσει έρχονται να αντικαταστήσουν το αειθαλές Grand Cherokee (2010-2021) με νέα πλατφόρμα, περισσότερη τεχνολογία και εξελιγμένη σχεδιαστική ταυτότητα στα πρότυπα του Grand Wagoneer Concept.

Εκτός από τη μακριά έκδοση με το πρόθεμα L που βλέπουμε σήμερα, η Jeep θα παρουσιάσει σύντομα και το κανονικό Grand Cherokee, ενώ θα ακολουθήσουν και τα πολυτελή SUV Wagoneer και Grand Wagoneer. Σε αντίθεση με τα Wagoneer που θα βασίζονται σε πλαίσιο τύπου σκάλας, τα νέα Grand Cherokee χρησιμοποιούν ολοκαίνουργια πλατφόρμα με αυτοφερόμενο πλαίσιο που αποτελείται κατά 60% από χάλυβα υψηλής αντοχής, με καπό, πορτπαγκάζ, εμπρός υποπλαίσιο και τμήμα της ανάρτησης από αλουμίνιο για διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα.

Jeep Grand Cherokee L

Η στάνταρ ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων προσφέρει 216 mm απόσταση από το έδαφος. Προαιρετικά διατίθεται και ενεργή αερανάρτηση Quadra-Lift που αυξομειώνει το ύψος της από 211 mm έως και 277 mm. Στην κορυφαία έκδοση το Grand Cherokee L έχει γωνίες προσέγγισης 30,1°, ράμπας 22,6° και διαφυγής 23,6°.

Από πλευράς κινητήρων, έχουμε δύο σύνολα βενζίνης κατά το λανσάρισμα ενώ μέσα στο 2021 θα δούμε και έκδοση plug-in hybrid με το έμβλημα 4xe. Ο V6 3,6 λίτρων αποδίδει 294 PS και 350 Nm επιτρέποντας δυνατότητα ρυμούλκησης 2.810 kg. Αντίστοιχα υπάρχει και ο V8 5,7 λίτρων με 362 PS και 530 Nm που χαρίζει δυνατότητα ρυμούλκησης 3.265 kg. Και τα δύο μοτέρ συνεργάζονται με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων ενώ διατίθενται τρία διαφορετικά συστήματα αυτόματης τετρακίνησης - το βασικό Quadra-Trac I, το Quadra-Trac II με κοντές σχέσεις και το κορυφαίο Quadra-Drive II με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον πίσω άξονα.

Jeep Grand Cherokee L

Σχεδιαστικά, όπως ήταν αναμενόμενο, το αμάξωμα του Jeep Grand Cherokee L υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Jeep κάνοντας ένα γεναίο βήμα εξέλιξης σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, ενώ παραμένει αναγνωρίσιμο. Η μάσκα θυμίζει έντονα το Grand Wagoneer Concept με τα μακρόστενα φώτα LED να ενώνονται με τη χρωμιωμένη γρίλια της Jeep. που σχηματίζει έντονη γωνία με το καπό. Ο προφυλακτήρας έχει μεγάλες εισαγωγές αέρα που διαφοροποιούνται ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού.

Στο προφίλ η εικόνα είναι πιο συντηρητική, με τετραγωνισμένους θόλους των τροχών, προεκτάσεις των φτερών, των προφυλακτήρων και των μαρσπιέ στο χρώμα του αμαξώματος, οριζόντια character line, διακριτικές μπάρες οροφής, και μεγάλα παράθυρα που φέρουν διακοσμητική λωρίδα από χρώμιο. Η μακρύτερη έκδοση L έχει μεγάλες πίσω πόρτες, κάτι που θα διαφέρει στο Grand Cherokee που θα έχει πιο κοντό μεταξόνιο.

Jeep Grand Cherokee L

Στην ουρά η χρωμιωμένη λωρίδα από το προφίλ αγκαλιάζει το πίσω παρμπρίζ το οποίο σκεπάζεται από διακριτική αεροτομή, ενώ λίγο χαμηλότερα βρίσκουμε τα λεπτά φώτα LED σε οριζόντια διάταξη. Το χαμηλό κατώφλι φόρτωση του χώρου αποσκευών συμβάλλει στην πρακτικότητα ενώ ο βαμμένος στο χρώμα του αμαξώματος προφυλακτήρας φιλοξενεί διπλές απολήξεις της εξάτμισης και χρωμιωμένη διακοσμητική λωρίδα ανάμεσα στους ανακλαστήρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Grand Wagoneer Concept: H επιστροφή της Jeep στα μεγάλα premium SUV [video]

Jeep Grand Cherokee

Στο εσωτερικό βρίσκουμε τρεις σειρές καθισμάτων που μπορούν να φιλοξενήσουν 6 ή 7 επιβάτες ανάλογα με την έκδοση. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25" συνδυάζεται με κεντρική οθόνη αφής 10,1" για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UConnect 5, και προαιρετικό head-up display 10". Για τους λάτρεις της τεχνολογίας το σύστημα υποστηρίζει συνδεσιμότητα 4G και Wi-Fi για έως και 8 συσκευές, όπως και ενσωμάτωση Android Auto και Apple CarPlay, ενώ υπάρχουν 12 θύρες USB για τη φόρτιση tablet και smartphone στο εσωτερικό.

Έχουμε επίσης τριάκτινο τιμόνι με ενσωματωμένα πλήκτρα, φυσικά χειριστήρια για τον κλιματισμό, περιστροφικό επιλογέα για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, προαιρετικό ηχοσύστημα της McIntosh με 19 ηχεία, ψηφιακό καθρέφτη και κάμερες στο εσωτερικό για να παρακολουθεί ο οδηγός τι γίνεται σε κάθε σημείο της καμπίνας. Στις πλουσιότερες εκδόσεις έχουμε διχρωμία με δερμάτινες επενδύσεις και λεπτομέρειες από ξύλο που ενισχύουν την premium ατμόσφαιρα στην καμπίνα του SUV.

Jeep Grand Cherokee L

Κατά το λανσάρισμα θα υπάρχουν τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού - Laredo, Limited, Overland και Summit. Για όσους θέλουν καλύτερες δυνατότητες εκτός δρόμου θα υπάρχει το προαιρετικό πακέτο Off-Road Group που θα συνδυάζεται με την έκδοση Overland και θα περιλαμβάνει τετρακίνηση Quadra-Drive II, προστατευτικές ποδιές, και τροχούς 18" με ελαστικά all-season. Οι πιο ακραίες εκδόσεις Trailhawk (εκτός δρόμου) και SRT ή Trackhawk (επιδόσεων) που γνωρίσαμε από το προηγούμενο Grand Cherokee ίσως παρουσιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η διάθεση του επταθέσιου Jeep Grand Cherokee L στην αμερικανική αγορά θα ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν το πενταθέσιο Jeep Grand Cherokee και οι υβριδικές εκδόσεις 4xe.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube