Grand Wagoneer Concept: H επιστροφή της Jeep στα μεγάλα premium SUV [video]

Grand Wagoneer Concept: H επιστροφή της Jeep στα μεγάλα premium SUV [video]

Προάγγελος της επερχόμενης έκδοσης παραγωγής του Grand Wagoneer που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021.

Η Jeep παρουσίασε σήμερα στο Detroit το Grand Wagoneer Concept, ένα μεγάλο πολυτελές SUV που αναβιώνει το κλασσικό μοντέλο της και έρχεται να ανταγωνιστεί οχήματα όπως η Cadillac Escalade, το Lincoln Navigator, το Chevrolet Suburban αλλά και τα ευρωπαικά Range Rover, BMW X7 και Mercedes-Benz GLS. Το μοντέλο παρουσιάστηκε σε μορφή πρωτοτύπου, όμως η έκδοση παραγωγής του που δεν θα διαφέρει σημαντικά, αναμένεται να παρουσιαστεί το 2021 στις ΗΠΑ.

Προτού μιλήσουμε για το πρωτότυπο ας δούμε λίγο συνοπτικά την ιστορία του ονόματος. Το πρώτο Jeep Wagoneer παρουσιάστηκε το 1962, με την αμερικανική εταιρεία να το χαρακτηρίζει προάγγελο των σύγχρονων SUV καθώς ήταν το πρώτο τετρακίνητο όχημα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το 1973 εγκαινίασε την πρώτη αυτόματη μόνιμη τετρακίνηση Quadra-Trac. Το Grand Wagoneer έκανε πρεμιέρα το 1984 ως το πρώτο premium SUV με V8 κινητήρα και πλόυσιο στάνταρ εξοπλισμό που περιλάμβανε δερμάτινο σαλόνι, air condition, ραδιόφωνο, επιπλέον ηχομόνωση και ξύλινες εξωτερικές επενδύσεις.

Grand Wagoneer

Επιστρέφουμε στο σήμερα όπου η Jeep έχει σκοπό να μπει δυναμικά στην premium full-size κατηγορία χρησιμοποιώντας ως παρακλάδι την φίρμα Grand Wagoneer. Το SUV θα χρησιμοποιεί plug-in hybrid σύστημα κίνησης με δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, προηγμένο σύστημα τετρακίνησης, αερανάρτηση  Quadra-Lift, εξαιρετικές δυνατότητες ρυμούλκησης, πλούσιο εξοπλισμό ασφαλείας και τους κορυφαίους χώρους επιβατών στην κατηγορία.

Αισθητικά, το Grand Wagonner έχει αναλογίες και διαστάσεις που παραπέμπουν στην κατηγορία των full-size SUV με επιβλητική μάσκα, ψηλό και μακρύ καπό, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, τετραγωνισμένους θόλους των τροχών και κάθετο κόψιμο της ουράς.

Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η νέα μακρόστενη γρίλια με τα 7 στοιχεία την οποία διατρέχει μια λεπτή λωρίδα LED που συνεχίζει στα λεπτά φωτιστικά σώματα με λετποτμέρειες από ξύλο. Πάνω από τη γρίλια δεν υπάρχει το έμβλημα της Jeep αλλά η επιγραφή Wagoneer, καθώς όπως είπαμε το μοντέλο θα είναι πολυτελές παρακλάδι της φίρμας. Το καπό έχει δυναμικές γραμμές που παραπέμπουν σε κάτι πολύ δυνατό από πλευράς κινητήρα. Οι ενιαίες εισαγωγές αέρα στον μεγάλο προφυλακτήρα φιλοξενούν LED φώτα, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε μια προστατευτική ποδιά από αλουμίνιο σε απόχρωση Obsidian Black. 

Grand Wagoneer

Στο προφίλ τα τρια ξεχωριστά παράθυρα παραπέμπουν στο μακρινό πρόγονο, ενώ οι τετραγωνισμένοι φουσκωμένοι θόλοι των τροχών είναι μια νύξη στις καταβολές εκτός δρόμου και καλύπτουν εντυπωσιακές πολυάκτινες ζάντες 24" (!). Η γυάλινη οροφή του πρωτοτύπου καλύπτει όλο το μήκος του και φιλοξενεί τον χάρτη του Detroit όπου θα κατασκευάζεται η έκδοση παραγωγής.

Στο πίσω μέρος βρίσκουμε οριζόντια τοποθετημένα φώτα με LED λωρίδες πάνω από την θέση της πινακίδας, χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και κάθετο κόψιμο της ουράς που πιθανότατα θα επιτρέπει ηλεκτρικό άνοιγμα/κλείσιμο του πίσω παρμρίζ. Η απουσία απολήξεων της εξάτμισης είναι ένα ακόμη σημάδι του εξηλεκτρισμένου χαρακτήρα του SUV.
 

Grand Wagoneer

Στην ευρύχωρη καμπίνα υπάρχουν τρεις σειρές καθισμάτων που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 8 επιβάτες ενώ τα υλικά που έχουν επιλεγεί είναι φιλικά προς το περιβάλλον (μοκέτα Thrive fiber από ανακυκλωμένα υλικά, συνθετικό PUR στις επενδύσεις των καθισμάτων και του ταμπλό, σουετ επένδυση από ανακυκλώσιμο Dinamica και αρκετό ξύλο). 

Ο σχεδιασμός αποπνέει μια premium αίσθηση με στοιχεία αλουμινίου στους αεραγωγούς του κλιματισμού και ξύλινες επενδύσεις στην κεντρική κονσόλα και το ταμπλό. Εντυπωσιακή είναι και η τεχνολογία που συναντάμε στην καμπίνα με επτά (!) οθόνες αφής - ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3", κεντρική οθόνη 12,1" για το infotainment Uconnect 5, οθόνη 10,25" στην κεντρική κονσόλα για ρύθμιση των καθισμάτων και του τετραζωνικού κλιματισμού, επιπλέον οθόνη 10,25" για τον συνοδηγό και τρεις ακόμα οθόνες 10,1" για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων (δύο πίσω από τα καθίσματα και μια κεντρική). Το premium ηχοσύστημα είναι της αμερικανικής McIntosh με 23 ηχεία και 24κάναλο ενισχυτή.
 
Οι εκδόσεις παραγωγής των Wagoneer και Grand Wagoneer θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Jeep στο Warren, Michigan κοντά στο Detroit, ξεκινώντας από το 2021. Δε γνωρίζουμε αν η Jeep σκοπεύει να κυκλοφορήσει το μοντέλο και σε άλλες αγορές εκτός των ΗΠΑ.

[Πηγή: Jeep]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube