Επίσημο: Νέα Jaguar I-Pace [videos]

Επίσημο: Νέα Jaguar I-Pace [videos]

Η Jaguar παρουσίασε το ευρύχωρο εσωτερικό και την ταχεία φόρτιση ως τα χαρακτηριστικά αλλαγής του παιχνιδιού στα EV και εγγενή στοιχεία της αμιγώς ηλεκτρικής I-Pace.

Ο επικεφαλής σχεδιασμού στην JLR, Ian Callum, δήλωσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του I-Pace έδωσε στους στιλίστες ελευθερία άνευ προηγουμένου.

«Ξεκινώντας από ένα λευκό φύλλο χαρτί, συνθέσαμε ένα εντυπωσιακό προφίλ cab-forward, μοναδικές αναλογίες και εξαιρετικό εσωτερικό χώρο», δήλωσε ο Callum.

«Θέλαμε να σχεδιάσουμε το πιο γοητευτικό EV και είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία αυτή την πρόκληση», δήλωσε κατά την παρουσίαση σε web livestreaming του νέου αμιγώς ηλεκτρικού crossover της Jaguar. Μοντέλο που θα κάνει το επίσημο δημόσιο ντεμπούτο του σε τρεις ημέρες στο Salon de lAutomobile, στη Γενεύη.

Η παραγωγή της Ι-Pace ακολουθεί πιστά το ντιζάιν του πρωτοτύπου που παρουσιάστηκε στο Los Angeles Auto Show του 2016, συνδυάζοντας το ύψος και τις αδρές γραμμές ενός SUV με ένα προφίλ αλά κουπέ. Η Ι-Pace είναι χτισμένη πάνω σε μια νέα αλουμινένια αρχιτεκτονική που ενσωματώνει τη μπαταρία ιόντων λιθίου των 90kWh, με 432 κυψέλες, κάτω από το δάπεδο μεταξύ των δύο αξόνων. Αυτή ήταν και η τοποθέτηση που επέτρεψε στην Jaguar να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο με μικρό καπό, ευρύχωρη καμπίνα και ένα αεροδυναμικά πιο αποδοτικό τετράγωνο πίσω μέρος.

Η Jaguar ισχυρίζεται ότι ο εσωτερικός χώρος της I-Pace ταιριάζει με αυτόν ενός μεγάλου SUV. Και αυτό έχοντας παρόμοιο μήκος με της XE, της μεσαίας μπερλίνας της Jaguar, με το αυτοκίνητο, στα 4,68 m. Το Tesla Model X είναι πολύ μεγαλύτερο, στα 5,05 m, μήκος που το τοποθετεί στην παραπάνω κατηγορία. Κατά τα λοιπά, το ηλεκτρικό crossover της Jaguar πατά σε τροχούς των 22”, αυξάνοντας το ύψος του στο 1,60 m, αλλά ακόμη κι έτσι εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το Tesla Model X που βρίσκεται στα 1,68 m.

H I-Pace χρησιμοποιεί από έναν ηλεκτρικό κινητήρα σε κάθε άξονα για να κάνει το αυτοκίνητο τετρακίνητο. Η συνδυασμένη ισχύς είναι 400 PS, αρκετή για να δώσει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,3”. Η συστοιχία των μπαταριών μπορεί να φορτιστεί στο 85% σε 1h και 25” σε φορτιστή 50kW, δήλωσε η Jaguar. Το αυτοκίνητο είναι επίσης συμβατό με ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος 100kw, που πετυχαίνουν το ίδιο ποσοστό φόρτισης στο μισό χρόνο -45”. Η συνολική αυτονομία είναι 640 km με βάση το νέο πρωτόκολλo WLTP, τo οποίο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ευρώπη, ξεκίνησε να αντικαθιστά το πιο γενναιόδωρο σύστημα μέτρησης NEDC. Σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, η Jaguar ισχυρίζεται ότι η I-Pace διανύει σχεδόν 480 km με μία φόρτιση.


Και ολίγον από την πολύ τεχνολογία
Η τεχνολογία της I-Pace περιλαμβάνει μια νέα έκδοση του συστήματος πληροφοριών και ψυχαγωγίας, Jaguar Touch Pro Duo, που επιτρέπει για πρώτη φορά την ενημέρωση του λογισμικού over-the-air, ισοφαρίζοντας την Tesla. Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες διαδρομές και το προσωπικό στιλ οδήγησης. Στη συνέχεια αξιολογεί τα δεδομένα αυτά έναντι της τοπογραφίας της διαδρομής που έχεις καθορίσει, προκειμένου για να σου δώσει έναν πιο ακριβή υπολογισμό αυτονομίας της μπαταρίας, λέει η Jaguar.

Η Jaguar θα ξεκινήσει ταυτόχρονα την ενεργοποίηση της φωνητικής εφαρμογής της Alexa, που ελέγχεται από την Amazon. Ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να ελέγχει τις ενεργοποιημένες συσκευές της Alexa σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της φόρτισης της μπαταρίας.

Η νέα Jaguar I-Pace, που κατασκευάζεται κατόπιν σύμβασης από τη Magna Steyr στην Αυστρία, ξεκινά από τις 63.495 στερλίνες που μας κάνει 71.255 ευρώ. Η τιμή αυτή αφορά το βασικό μοντέλο «S» και τη βρετανική αγορά, χωρίς να έχει αφαιρεθεί το κρατικό κίνητρο αγοράς EV. Το κορυφαίο μοντέλο First Edition κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος κοστίζει £81.495 ή €91.455. Για να πάρετε μια τάξη μεγέθους του ανταγωνισμού, ένα Tesla Model S στη Βρετανία κοστίζει £67.635 για την έκδοση των 75kWh με AWD, ενώ ένα Model X ξεκινά από τις £75.435. Στη Βρετανία πάντως, η τιμή της I-Pace είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτή της μεγάλης μπερλίνας της Jaguar, της XJ.

Με τις παραδόσεις της I-Pace που ξεκινούν τον προσεχή Ιούλιο, η Jaguar βρίσκεται εμπρός από τους Γερμανούς ανταγωνιστές της στην παραγωγή ενός  premium ηλεκτρικού αυτοκίνητο. Η Audi θα παρουσιάσει το ηλεκτρικό SUV της, το e-Tron, το καλοκαίρι, ενώ η ηλεκτρική μπερλίνα της Porsche, η Mission E αναμένεται στo τέλoς του 2018.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube